(SeaPRwire) –   BURLINGTON, Vt. — Seorang lelaki telah didakwa pada hari Ahad kerana membakar di luar pejabat Vermont yang diketuai Senator Amerika Syarikat, Bernie Sanders, menurut pendakwa raya persekutuan.

Shant Soghomonian, 35 tahun, yang sebelum ini tinggal di Northridge, California, telah masuk ke dalam bangunan itu pada hari Jumaat dan pergi ke pejabat Sanders di tingkat tiga di mana video keselamatan menunjukkan dia menyembur cecair di pintu dan membakarnya, kata pegawai.

Bahagian dalam bangunan itu mengalami kerosakan akibat kebakaran dan penyiram yang membasahi kawasan itu dengan air, tetapi tiada siapa yang cedera. Sanders, seorang yang bebas, tidak berada di pejabat itu pada masa itu.

Soghomonian ditangkap pada hari Ahad atas tuduhan menggunakan api untuk merosakkan bangunan yang digunakan dalam perdagangan antara negeri, menurut kenyataan dari Nikolas Kerest, peguam AS untuk Vermont.

Motifnya masih belum jelas. Soghomonian ditahan pada hari Ahad dan tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Tidak diketahui sama ada dia mempunyai peguam dan perbicaraan pertama mahkamah belum ditetapkan, kata para pegawai.

Jenayah itu membawa hukuman maksimum 20 tahun penjara dan denda sehingga $250,000.

Kes tersebut disiasat oleh jabatan polis di Burlington, Shelburne dan Williston; Polis Negeri Vermont; Biro Alkohol, Tembakau, Senjata Api dan Bahan Letupan; dan Polis Capitol Amerika Syarikat, kata pegawai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.