(SeaPRwire) –   Di Utah, lebih ramai pesakit perubatan maternal-fetal Dr. Cara Heuser meminta skanning awal, berharap untuk mengesan masalah serius pada masa untuk memilih sama ada untuk meneruskan kehamilan atau mengugutkan keguguran.

Di North Carolina, lebih ramai pesakit obstetrik Dr. Clayton Alfonso dan rakan sekerjanya bergantung kepada skrin genetik awal yang tidak memberikan diagnosis yang kukuh.

Sebabnya? Had keguguran negeri baru bermakna jam sedang berdetik.

Sejak , ramai penyedia perkhidmatan kesihatan mengatakan bilangan pesakit yang meningkat memutuskan nasib kehamilan mereka berdasarkan maklumat apa sahaja yang boleh mereka kumpul sebelum larangan negeri berkuat kuasa. Tetapi ultrabunyi awal menunjukkan jauh kurang tentang keadaan janin berbanding yang kemudian.

Apabila anda mendapati janin anda mempunyai masalah serius, “anda berada dalam mod krisis,” kata Sabrina Fletcher, seorang doula yang membantu wanita dalam keadaan ini. “Anda tidak memikirkan akibat undang-undang dan tarikh had (negeri), dan tetapi kita dipaksa.”

Kira-kira separuh negeri melarang atau mengehadkan keguguran selepas tahap tertentu kehamilan. Di Utah, ia secara umumnya haram selepas tanda 18 minggu; di North Carolina, selepas 12 minggu.

Ini meninggalkan berjuta-juta wanita di kira-kira 14 negeri tanpa pilihan untuk mendapatkan ujian diagnostik susulan pada masa untuk secara praktikal mengugutkan keguguran di sana jika mereka mahu, kajian yang diterbitkan pada Mac 2021 dalam jurnal Obstetrics and Gynecology mendapati. Bahkan lebih banyak negeri mempunyai had keguguran terlalu awal untuk ultrabunyi pertengahan kehamilan.

“Lebih ramai orang cuba mencari perkara-perkara ini lebih awal untuk cuba memenuhi sekatan undang-undang yang dalam fikiran saya tidak ada tempat dalam amalan perubatan,” kata Alfonso, seorang OB-GYN di Duke University.

Apabila dilakukan pada masa yang betul, doktor berkata ujian pra-kehamilan boleh mengenal pasti masalah dan membantu ibu bapa memutuskan sama ada untuk meneruskan kehamilan atau menyediakan untuk keperluan kompleks bayi selepas kelahiran.

Salah satu ujian yang paling biasa ialah ultrabunyi 20 minggu, kadang-kadang dipanggil “skan anatomi”. Ia memeriksa jantung fetal, otak, tulang belakang, anggota badan dan bahagian tubuh lain, mencari tanda-tanda masalah kongenital. Ia boleh mengesan perkara seperti kelainan otak, tulang belakang dan jantung dan tanda-tanda masalah kromosom seperti sindrom Down. Ujian susulan mungkin diperlukan untuk membuat diagnosis.

Jenis ultrabunyi yang diterima pesakit – dan bila dalam kehamilan mereka mempunyai salah satu dilakukan – boleh berbeza bergantung kepada tahap risiko pesakit, serta peralatan dan dasar setiap amalan. Sebagai contoh, sesetengah wanita mungkin mempunyai ultrabunyi trimester pertama untuk menganggarkan tarikh kelahiran atau memeriksa kembar ganda. Tetapi bukanlah amalan piawai kerana terlalu awal untuk melihat banyak anggota badan dan organ fetus dalam butiran, Kolej Pakar Obstetrik dan Ginekologi Amerika Syarikat mengatakan.

Ia mustahil untuk mengesan masalah seperti defek jantung serius jauh sebelum pertengahan kehamilan kerana fetus begitu kecil, kata Heuser. Walaubagaimanapun, beliau berkata, lebih ramai pesakit mempunyai ultrabunyi pada 10 hingga 13 minggu untuk mendapatkan akses kepada keguguran jika diperlukan.

Pakar-pakar mengatakan tiada statistik tentang berapa banyak orang tepatnya memilih ultrabunyi awal atau membuat pilihan berdasarkan mereka. Tetapi beberapa penyedia perkhidmatan kesihatan mengatakan mereka telah melihat peningkatan permintaan untuk skanning ini, termasuk penasihat genetik Missouri Chelsea Wagner. Beliau menasihati pesakit dari seluruh negara melalui teleperubatan, sering membincangkan keputusan ultrabunyi dan ujian genetik.

Wagner berkata ultrabunyi awal ini tidak boleh memberikan jaminan yang pesakit cari kerana “anda tidak boleh memberi seseorang ‘semuanya kelihatan baik’ atau kertas sihat bersih daripada ultrabunyi pada 10 minggu.”

Doktor juga tidak boleh membuat diagnosis muktamad daripada skrin genetik, yang dilakukan pada 10 minggu kehamilan atau kemudian.

Skrin ini, juga dikenali sebagai “ujian pra-kehamilan genetik bukan invasif”, direka untuk mengesan ketidaknormalan dalam DNA fetal dengan melihat fragmen kecil yang bebas berenang dalam darah wanita hamil.

Mereka menyaring untuk gangguan kromosom seperti sindrom 13 dan 18, yang sering berakhir dengan keguguran atau kelahiran mati, sindrom Down dan salinan seks tambahan atau hilang.

Ketepatan ujian ini berbeza mengikut gangguan, tetapi tiada yang dianggap diagnostik.

Natera, salah satu daripada hanya beberapa syarikat di AS yang membuat ujian genetik sedemikian, berkata dalam e-mel bahawa keputusan ujian pra-kehamilan dilaporkan sebagai “berisiko tinggi” atau “berisiko rendah” dan bahawa pesakit perlu mencari ujian pengesahan jika mendapat keputusan “berisiko tinggi”.

Beberapa mungkin cukup tepat, doktor berkata, tetapi kepositifan palsu adalah mungkin. Pada 2022, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat mengeluarkan amaran tentang skrin ini, mengingatkan pesakit dan doktor bahawa keputusan perlu disahkan selanjutnya.

“Walaupun ujian skrin genetik pra-kehamilan bukan invasif secara meluas digunakan hari ini, ujian-ujian ini tidak ditinjau oleh FDA dan mungkin membuat tuntutan tentang prestasi dan penggunaan mereka yang tidak berasaskan sains yang kukuh,” Jeff Shuren, pengarah Pusat Peranti dan Kesihatan Radiologi FDA, menulis dalam kenyataan.

Agensi itu diambang melepaskan rangka kerja peraturan baru pada April yang akan memerlukan skrin pra-kehamilan, dan beribu-ribu ujian makmal lain, untuk menjalani tinjauan FDA.

Bahkan sebelum Roe dibatalkan, pesakit hamil kadang-kadang bingung oleh apa yang ujian pra-kehamilan lakukan – atau tidak lakukan – tentang kehamilan atau janin, kata ahli bioetik Megan Allyse, penyelidikannya memberi tumpuan kepada teknologi baru berkaitan kesihatan reproduktif wanita. Beliau berkata penting bagi doktor untuk mempelajari had ujian tersebut dan menekankan bahawa keputusan yang diterima bukanlah diagnosis.

Alfonso dan Wagner berkata mereka menasihati mendapatkan ujian diagnostik juga. Selain amniocentesis, yang mengeluarkan dan menguji sampel sel kecil dari cecair ketuban, ini juga termasuk CVS, atau pemeriksaan villus korionik, yang menguji sekeping kecil tisu dari plasenta. Kedua-duanya membawa risiko kecil keguguran.

Tetapi baru-baru ini, Wagner berkata, “lebih ada kegentingan kepada keputusan pesakit” di banyak negeri.

Ini kerana butiran ujian tertentu. Mungkin mengambil masa seminggu atau dua untuk mendapatkan keputusan skrin genetik. CVS ditawarkan pada 10 hingga 13 minggu kehamilan, dengan keputusan awal mengambil beberapa hari dan butiran lebih terperinci sekitar dua minggu. Amniocentesis biasanya dilakukan pada 15 hingga 20 minggu, dengan jangka masa yang sama untuk keputusan.

Jika sebuah negeri mempunyai larangan keguguran 12 minggu, misalnya, “sesetengah orang mungkin terpaksa bertindak atas skrin,” kata Alfonso.

Wagner berkata beliau pernah memberi nasihat kepada pesakit yang tidak mampu membiayai perjalanan keluar negeri untuk keguguran jika menunggu ujian diagnostik.

“Mereka terpaksa menggunakan maklumat yang ada untuk membuat pilihan yang tidak pernah mereka sangka perlu buat,” katanya.

Beberapa negeri mengehadkan keguguran begitu awal sehingga wanita tidak akan mempunyai peluang untuk mendapatkan sebarang ujian pra-kehamilan sebelum tarikh had.

Itulah kes Hannah berusia 26 tahun di Tennessee, yang mempunyai larangan keguguran . Ultrasonik pada akhir November, kira-kira 18 minggu kehamilan, mendedahkan beliau mempunyai urutan jalur amniotik, yang merupakan apabila serat sangat nipis membran ketuban terikat kepada janin, kadang-kadang menyebabkan amputasi fetal dan masalah lain. Dalam kes Hannah, jalur itu terikat kepada banyak bahagian tubuh anak lelakinya dan merobek beberapa kawasan tubuhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dia menghubungi klinik di Ohio dan Illinois mencari tempat untuk mengugutkan kehamilan, sementara pejabat penasihat genetiknya menghubungi kira-kira enam kemudahan. Akhirnya dia mendapat klinik 4 1/2 jam jauhnya di Illinois dan menjalani prosedur pada awal Disember pada 19 minggu kehamilan. Satu set keputusan amniocentesis – yang dilakukan untuk mencari punca masalah – datang kembali sehari selepas kegugutannya, dan keputusan lain selepas itu.