Lebih daripada separuh negara di seluruh dunia kini membawa risiko yang lebih tinggi bagi warga Amerika, kata Jabatan Negara, ketika mengeluarkan “amaran global” lagi minggu ini bagi pelancong menyaksikan perang Israel-Hamas berterusan.

Sistem amaran perjalanan Jabatan Negara menarafkan negara pada tahap 1 hingga 4 berdasarkan risiko yang dihadapi warga Amerika ketika melawatnya.

Setakat Jumaat, 21 negara telah mendapat taraf “Tahap 4: Jangan Pergi”, manakala 20 berada pada “Tahap 3: Pertimbangkan Semula Perjalanan” dan lebih 70 berada pada “Tahap 2: Bertambah Berjaga-jaga.”

Antara negara yang membawa ancaman terbesar keselamatan warga Amerika ialah Lubnan, yang bersempadan dengan Israel di utara.

POLIS AMERIKA-ISRAEL DITUSUK HINGGA MATI DALAM SERANGAN KEJAHATAN YANG DISYAKI BERHAMPIRAN JERUSALEM

“Jangan Pergi ke Lubnan kerana keadaan keselamatan yang tidak menentu berkaitan pertukaran roket, peluru berpandu, dan meriam antara Israel dan Hezbollah atau faksi militan bersenjata lain,” amaran Jabatan Negara. “Pertimbangkan semula perjalanan ke Lubnan kerana keganasan, kacau bilau awam, konflik bersenjata, jenayah, penculikan, dan kapasiti Kedutaan Beirut yang terhad untuk menyokong warga Amerika.”

Jabatan Negara juga menggesa sebarang warga Amerika untuk mempertimbangkan semula perjalanan ke Israel kerana “keganasan dan kacau bilau awam.”

STAF JABATAN NEGARA MENULIS MEMO DALAMAN MENUNTUT AMERIKA SYARIKAT MENYERANG ISRAEL, SOKONG GAMBAR DAMAI

Pengumuman itu datang ketika Jabatan Negara mengeluarkan “amaran global” lagi Khamis bagi warga Amerika yang bepergian antarabangsa atau di luar negara.

“Kerana ketegangan yang meningkat di pelbagai lokasi di seluruh dunia, potensi serangan keganasan, perhimpunan atau tindakan ganas terhadap warga Amerika dan kepentingan, Jabatan Negara menasihati warga Amerika di luar negara untuk meningkatkan kejagaan,” katanya.

Pesanan itu menambah bagi pelancong Amerika untuk “sentiasa berjaga-jaga di lokasi yang kerap dikunjungi pelancong.”

‘ Gillian Turner menyumbang kepada laporan ini.