EKSKLUSIF – Selepas dua pusingan perbincangan peringkat tinggi antarabangsa di Copenhagen dan Jeddah, Ukraine sedang mengumpulkan rakan kongsi untuk menyeru keamanan di Malta pada 28-29 Oktober.

Penasihat keselamatan kebangsaan akan membincangkan formula keamanan 10 mata Presiden Zelenskyy yang membincangkan segala-galanya daripada penculikan kanak-kanak ke kerosakan alam sekitar. Jake Sullivan, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih mengambil bahagian dalam summit serupa di Arab Saudi pada Ogos.

Kementerian Luar Negeri Rusia menyebut perjumpaan itu tidak produktif, dengan mengatakan ia “sama sekali tiada prospek”.

Sebelum perbualan di Malta, Digital secara eksklusif berbual dengan Andriy Yermak, ketua pejabat presiden Ukraine. Yermak bercakap melalui Zoom dari pejabat presiden di Kyiv.

UKRAINE BERGERAK UNTUK MENYEKAT GEREJA-GEREJA ORTODOKS BERKAITAN RUSIA

YERMAK: Pertama sekali, sangat penting proses ini terus selepas Copenhagen dan Jeddah. Kami mengharapkan lebih banyak negara akan berkumpul di Malta. Setakat ini, lebih 50 negara telah mengesahkan penyertaan, yang melebihi bilangan peserta di summit Jeddah.

Kedua, masa itu penting. Perang di Ukraine masih berterusan, dan terdapat lagi perang di Timur Tengah. Pada masa ini, penting negara-negara dari benua yang berbeza datang bersama-sama, duduk di meja rundingan dan bercakap tentang keamanan, tentang keamanan yang adil.

Presiden Zelenskyy formula keamanan adalah unik kerana ia bukan sahaja tentang bagaimana untuk mengakhiri serangan penuh skala Rusia di Ukraine. Ia juga tentang krisis yang kita hadapi kerana perang ini. Dan krisis ini, saya maksudkan keselamatan makanan. Saya maksudkan tenaga. Saya maksudkan ekologi, isu-isu kemanusiaan, kanak-kanak Ukraine yang diculik dan dipindahkan secara haram.

Penting kita bercakap tentang isu-isu ini, penting kita menunjukkan negara-negara bertanggungjawab boleh bercakap antara satu sama lain, boleh bersetuju untuk menghormati undang-undang antarabangsa dan yang paling penting, kita bercakap tentang bagaimana untuk mengakhiri perang, bagaimana untuk mengakhiri pembunuhan kanak-kanak yang tidak bersalah.

Saya optimis tentang mesyuarat ini.

YERMAK: Fakta bahawa perang di Ukraine belum berakhir dan masih berterusan mempunyai implikasinya yang melampaui Ukraine. Setiap hari kami diserang dengan drone Iran, Rusia mengeratkan hubungan dengan Beijing dan, tepat sebelum wawancara ini, terdapat laporan Moscow menganjurkan delegasi Hamas. Saya fikir ini cukup menunjukkan kekompleksan situasi.

Berkenaan perang kami, kami tidak mempertikai apa-apa dengan Rusia. Mereka datang ke tanah kami. Mereka menduduki wilayah kami. Mereka membunuh orang awam kami. Mereka mahu memusnahkan negara kami. Kami benar-benar berjuang untuk kebebasan dan demokrasi di sini.

Formula keamanan Presiden Zelenskyy adalah platform sebenar untuk mengakhiri perang, platform untuk kembali ke undang-undang antarabangsa dan membantu Ukraine untuk kembali ke wilayah-wilayah yang diiktiraf antarabangsa. Ia juga boleh digunakan dalam perang dan konflik lain. Salah satu bahagian utama ialah membawa kanak-kanak diculik pulang. Membawa mereka dari tahanan haram, sesuatu yang kini kita lihat di Israel juga.

PEMOHON PERNIAGAAN DI BANDAR GARISAN HADAPAN UKRAINE MENYESUAIKAN WALAUPUN ‘MISSILE BOLEH DATANG PADA BILA-BILA MASA’

Selagi perang di Ukraine berterusan, ancaman akan terus berterusan. Penghasut tidak berhenti sehingga mereka dihentikan. Mengakhiri perang dan membawa keamanan yang adil ke Ukraine mencegah perang dan konflik lain daripada berlaku.

Kami merasakan kesakitan rakyat Israel, kami tahu ia secara pertama tangan. Setiap hari selama hampir dua tahun, rakyat kami telah di bawah serangan roket dan drone Iran. Kami tahu apa yang mereka alami.

YERMAK: Kami telah berulang kali mengatakan ini. Itu adalah drone Iran. Dan apabila Iran menyediakan Rusia dengan drone itu, Iran tahu apa yang digunakannya. Ia digunakan untuk membunuh orang Ukraine.

Perang memecah belahkan manusia. Ia juga menunjukkan siapa yang berada di pihak cahaya dan siapa yang berpihak kepada syaitan. Saya gembira kebanyakan orang berada di pihak yang betul. Itulah bagaimana kami mula bekerjasama rapat dengan rakyat Amerika. Mereka memahami bahawa kami mempunyai nilai yang sama. Tiada apa yang berubah, kami terus berjuang. Sudah dua tahun, tetapi setiap hari kami terus berjuang untuk jutaan rakyat Ukraine. Kami berjuang setiap hari, setiap minit.

Hanya ketika kami bercakap, rakyat kami berjuang di garisan hadapan. Baru sahaja, bandar-bandar di bawah serangan, tetapi rakyat kami terus berjuang kerana kami yakin kuat tentang kemenangan kami. Kami yakin kuat tentang kebebasan. Dan kami percaya pada rakan-rakan kami, terutamanya di Amerika Syarikat, rakan terbesar kami. Kemenangan kami akan menjadi kemenangan bersama seperti Rusia kalah adalah dalam kepentingan strategik dan politik Amerika Syarikat kerana AS adalah pemimpin dunia bebas.

YERMAK: Pertama, saya ingin mengucapkan tahniah kepada rakyat Amerika dengan pengerusi baru dan mengucapkan tahniah kepada Ahli Parlimen (Mike) Johnson atas pilihanannya. Sebarang pilihan raya di negara adalah urusan tulen Amerika. Setiap negara mesti menghormati ini, dan kami menghormati ini.

Kami sangat gembira mendapat sokongan bipartisan Kongres Amerika, yang sekali lagi kami rasakan semasa lawatan Presiden Zelenskyy ke New York dan Washington DC baru-baru ini. Saya pasti rakyat Amerika akan menyokong Ukraine, dan rakyat Amerika akan menyokong kebebasan dan demokrasi kami.

Saya harap kami akan membina hubungan yang sangat konstruktif, sangat terbuka dengan pengerusi baru, saya tiada keraguan tentang itu. Kami kerap mendengar, terutamanya datang dari propaganda Rusia, bahawa sokongan Amerika Syarikat kepada Ukraine akan berkurangan. Saya tidak percaya ini kerana persatuan kami bukan hanya untuk masa yang singkat ini. Amerika Syarikat, Rumah Putih, Kongres, Jabatan Negara dan rakyat Amerika biasa menyokong demokrasi. Mereka jelas melihat bagaimana Ukraine tidak hanya terselamat, tetapi terus membebaskan wilayahnya. Saya yakin kami akan mempunyai hubungan konstruktif, berjaya dengan pengerusi baru. Kami akan berusaha untuk ini.

YERMAK: Presiden Zelenskyy telah berkata berulang kali, dan ini adalah pendirian pasukan kami, serta rakyat Ukraine: Kami tidak keberatan dengan pertanggungjawaban. Kami terbuka kepadanya. Kami terbuka kepada sebarang pemeriksaan dan ketelusan.

Jika saya diminta menyimpulkan lawatan Presiden Zelenskyy ke negara-negara itu dalam satu perkataan, saya akan katakan kepercayaan. Mustahil membina hubungan kuat tanpa kepercayaan. Di pihak kami, kami bersedia melakukan segala-galanya untuk mengekalkan kepercayaan ini. Mengekalkan kepercayaan kuat ini adalah keutamaan kami, di mana kami bersedia untuk sebarang kerjasama pada sebarang tahap.

Kini adalah masa kritikal. Kami mempunyai rancangan, dan kami melihat bagaimana perang ini boleh dimenangi. Kami juga tahu apa yang perlu kami lakukan untuk melakukannya. Dan untuk memenangi perang ini akan sangat sukar, mungkin hampir mustahil, tanpa bantuan Amerika Syarikat dan rakan-rakan lain.

Kami menunjukkan bahawa ia mungkin menewaskan apa yang pernah dipanggil “tentera darat kedua di dunia.” Kami menunjukkannya mungkin. Kami menunjukkannya boleh dilakukan, dan kami membuktikan kami berupaya melakukannya.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APLIKASI

Amerika Syarikat akan diwakili dalam mesyuarat Malta oleh Setiausaha Penolong untuk Eropah dan Eurasia James O’Brien.

Wawancara ini telah disunting untuk panjang dan kejelasan.