(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 37 orang terbunuh dan 18 lagi cedera selepas bas tergelincir dan terjun ke dalam tebing di India pada hari Rabu.

Bas itu sedang bergerak di kawasan pergunungan Dodo, Jammu dan terjatuh kira-kira 300 kaki ke dalam tebing, menurut laporan.

Video tragis di tempat kejadian menunjukkan bas yang terbalik di tepi bukit dengan puluhan orang cuba membantu mangsa selamat. Ramai lagi dilihat menyaksikan dari atas jalan raya.

Menteri Persekutuan Jitendra Singh berkata daripada 18 yang cedera, beberapa dalam keadaan kritikal.

Mangsa cedera telah dihantar ke kemudahan perubatan di Jammu dan Dodo, kata Singh. Helikopter juga digunakan untuk operasi menyelamat.

Sebab tepat kemalangan masih tidak diketahui, tetapi Sunil Gupta, seorang pegawai polis, berkata bas itu berlebihan muatan dan laju. Diketahui bas itu membawa 55 orang tetapi hanya mempunyai 42 tempat duduk.

Beliau berkata siasatan rasmi telah diluluskan.

menulis di X untuk berkongsi kesedihannya dan mengumumkan pampasan kewangan kepada keluarga mangsa.

“Kemalangan bas di Doda, Jammu dan Kashmir sangat menyedihkan,” tulis Modi.

“Ucapan takziah saya kepada keluarga yang kehilangan ahli keluarga dan sanak saudara. Doakan mereka yang cedera pulih secepat mungkin.”

Keselamatan jalan raya di India agak teruk, dengan lebih 100,000 maut setiap tahun dalam kemalangan, menurut BBC. Bas merupakan mod pengangkutan popular, tetapi pengendali sering melanggar peraturan keselamatan dan muatkan mereka melebihi kapasiti.

Kebanyakan kemalangan disebabkan pemanduan berleluasa, jalanraya usang dan kenderaan lapuk.

Tahun lepas, jambatan berusia abad di negeri barat India Gujarat, menyebabkan ratusan terjun ke dalam air dan mengorbankan sekurang-kurangnya 132 nyawa dalam salah satu kemalangan terburuk di negara itu dalam dekad lepas.

Dalam insiden lain tahun lepas, 25 orang terbunuh di negeri Himalaya Uttarakhand selepas bas membawa prosesi perkahwinan tergelincir dan terjun ke dalam tebing, lapor BBC.

Pada 2021, bas yang muatan berlebihan tergelincir dari jambatan dan terjun ke dalam terusan di India tengah

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )