Sebuah jurucakap Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan pada Isnin bahawa lebih pasukan tentera sedang mengalir ke Jalur Gaza dan “secara langsung terlibat dengan pengganas” sementara pasukan kekal dalam “keadaan berjaga-jaga tinggi” di sepanjang sempadan Israel dengan Lubnan.

Dalam taklimat, jurucakap itu berkata dalam tempoh 24 jam lepas, “kami telah meluaskan aktiviti darat, dengan pasukan tambahan memasuki Jalur Gaza termasuk Infantri, Kor Armor, Jurutera Tempur dan Kor Artileri.

“Melalui serangan bersepadu Pasukan Darat dan IAF, puluhan pengganas telah dibasmi semalam yang telah berkubu di bangunan dan cuba menyerang pasukan yang bergerak ke arah mereka,” kata jurucakap itu.

“Kami bergerak di darat, mengenal pasti pengganas, dan menyerang dari udara. Pasukan darat juga secara langsung terlibat dengan pengganas,” tambah jurucakap itu. “Pertarungan sedang dijalankan di Jalur Gaza.”

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Di sepanjang sempadan utara Israel dengan Lubnan, pasukan juga kekal dalam “keadaan berjaga-jaga tinggi” terhadap serangan oleh kumpulan militan Hezbollah, menurut IDF.

“Semalam sebuah pesawat pejuang menyerang pelancar roket di Syria yang telah melancarkan roket ke arah Israel. Sebuah pesawat juga menyerang sasaran Hezbollah di Lubnan. Kami terus menyerang di sepanjang sempadan,” kata jurucakap IDF. “Setiap sel pengganas yang Hezbollah gerakkan ke pagar keselamatan akan dimusnahkan. Setiap sel pengganas yang cuba menembak ke wilayah kami akan dimusnahkan. Kami akan terus beroperasi dengan cara ini hari ini juga. Kami akan terus mengekalkan keadaan berjaga-jaga tinggi di utara. Inilah misi kami.”

Perkembangan ini berlaku ketika seorang pegawai kanan Israel melawat Doha untuk merundingkan pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas di Jalur Gaza bersama-sama pengantara Qatar, telah mengetahui.

‘AHLI SQUAD’ CORI BUSH MENUDUH ISRAEL MELAKUKAN ‘PEMBUANGAN ETNIK’ DALAM PERANG TERHADAP HAMAS

“Seorang pegawai kanan Israel, berkoordinasi dengan AS melawat Doha untuk bertemu pengantara Qatar pada Sabtu untuk membincangkan situasi tebusan dan menggerakkan rundingan mengenai pembebasan tebusan,” kata pegawai itu.

“Rundingan telah tergendala pada Jumaat kerana percanggahan mengenai aspek teknikal bagi satu perjanjian berpotensi, yang membawa kepada peningkatan ketenteraan pada malam Jumaat, tetapi perbincangan berterusan pada Sabtu dan sedang berlangsung berikutan lawatan berhasil pegawai Israel,” tambah pegawai itu.

Kumpulan pengganas Palestin Hamas dipercayai menahan kira-kira 239 tebusan di Jalur Gaza.

Jurucakap IDF berkata pada Isnin bahawa “mengembalikan tebusan adalah satu misi kebangsaan utama.”

’ Anders Hagstrom dan Trey Yingst menyumbang kepada laporan ini.