Ferry transporting people in ocean near Mozambique

(SeaPRwire) –   HARARE, Zimbabwe — Sebuah feri sementara tenggelam di kawasan pantai utara Mozambique pada hari Ahad, dan mengorbankan lebih daripada 90 orang termasuk kanak-kanak, media tempatan melaporkan.

Bot yang sesak itu membawa 130 orang dan ramai yang lemas adalah kanak-kanak, menurut TV Diário Nampula, sebuah media dalam talian tempatan. Bot itu beroperasi antara Lunga dan Pulau Mozambique di wilayah Nampula di utara negara itu apabila ia terbalik, kata laporan itu.

Usaha menyelamat diteruskan pada hari Isnin, kerana dilaporkan beberapa orang masih hilang.

Sesetengah orang telah melancong untuk menghadiri sebuah pameran manakala yang lain cuba “melarikan diri dari Lunga ke Pulau Mozambique kerana takut dijangkiti kolera, yang telah menjejaskan wilayah itu pada beberapa hari kebelakangan ini,” TV Diário Nampula melaporkan.

Laporan berita lain memetik Jaime Neto, setiausaha negara di wilayah Nampula, sebagai berkata bahawa maklumat salah tentang penularan kolera yang didakwa menyebabkan orang panik dan menaiki bot, yang kebiasaannya berfungsi sebagai kapal nelayan, dengan cuba melarikan diri.

Mozambique dan negara-negara jiran Afrika selatan iaitu Zimbabwe dan Malawi telah terjejas oleh penularan kolera yang membawa maut dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan pihak berkuasa sedang bergelut untuk mengawalnya.

Banyak kawasan di Mozambique hanya boleh diakses dengan bot, yang sering sesak. Negara ini mempunyai rangkaian jalan yang lemah dan sesetengah kawasan tidak boleh diakses melalui darat mahupun udara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.