TOPSHOT-PNG-LANDSLIDE

(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia – Lebih daripada 100 orang dipercayai terbunuh Jumaat dalam kejadian tanah runtuh yang menenggelamkan sebuah kampung di kawasan pedalaman Papua New Guinea, lapor Australian Broadcasting Corp.

Tanah runtuh itu dilaporkan menimpa Kampung Kaokalam di wilayah Enga, kira-kira 600 kilometer (370 batu) di barat laut ibu negara negara kepulauan Pasifik Selatan itu, Port Moresby, pada kira-kira jam 3 pagi waktu tempatan (15:00 GMT), lapor ABC.

Penduduk berkata anggaran bilangan kematian semasa adalah melebihi 100 orang, walaupun pihak berkuasa belum mengesahkan angka ini. Penduduk kampung berkata jumlah orang yang terbunuh mungkin lebih tinggi.

Video di media sosial menunjukkan penduduk tempatan mengeluarkan mayat-mayat yang tertimbus di bawah batu dan pokok.

Kerajaan dan polis Papua New Guinea tidak segera memberi respons kepada permintaan untuk ulasan.

Elizabeth Laruma, yang menguruskan persatuan perniagaan wanita di Porgera, sebuah pekan di wilayah yang sama berhampiran Lombong Emas Porgera, berkata rumah kampung telah diratakan apabila cerun gunung runtuh.

“Ia berlaku ketika orang masih tidur pada waktu awal pagi, dan seluruh kampung telah runtuh,” Laruma memberitahu ABC. “Berdasarkan apa yang boleh saya andaikan, kira-kira lebih daripada 100 orang tertimbus di bawah tanah.

Tanah runtuh itu menutup jalan raya antara Porgera dan kampung itu, katanya, menimbulkan kebimbangan tentang bekalan bahan api dan barangan sendiri untuk pekan tersebut.

Penduduk kampung Ninga Role, yang tiada di situ ketika tanah runtuh melanda, menjangkakan sekurang-kurangnya empat daripada ahli keluarganya telah meninggal dunia.

“Terdapat beberapa batu dan tumbuh-tumbuhan yang besar, pokok. Bangunan runtuh,” kata Role. “Benda-benda ini menyukarkan untuk mencari mayat dengan cepat.

Papua New Guinea adalah negara yang pelbagai dan sedang membangun dengan kebanyakannya terdiri daripada petani sara diri yang mempunyai 800 bahasa. Tidak banyak jalan raya di luar bandar yang lebih besar.

Dengan 10 juta penduduk, ia juga merupakan negara Pasifik Selatan yang paling padat penduduknya selepas Australia, yang mempunyai kira-kira 27 juta penduduk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.