(SeaPRwire) –   (OCALA, Fla.) — Sebuah bas membawa pekerja ladang di Florida Tengah terbalik pada Selasa, membunuh lapan orang dan mencederakan kira-kira 40 penumpang lain, menurut pihak berkuasa.

Bas itu mengangkut 53 pekerja ladang kira-kira pada pukul 6.40 pagi apabila berlanggar dengan trak di Daerah Marion, utara Orlando, Jabatan Polis Lebuh Raya Florida berkata.

Pihak berkuasa mengatakan bas itu melencong keluar Lebuh Raya Negeri 40, jalan dua lorong yang agak bukit-bukau tetapi lurus, yang melalui ladang. Ia terbalik melalui pagar dan berakhir di sisinya di sebuah ladang. Pekerja itu sedang diangkut ke Ladang Cannon di Dunellon, yang sedang menuai buah semangka.

Gambar yang diambil oleh Ocala Star-Banner di tapak kejadian menunjukkan bas itu terbaring di sisinya dengan pintu belakang kecemasan dan penutup atas terbuka. Trak yang mengenainya menunjukkan kerosakan yang teruk di bahagian pemandu.

Tiada petunjuk segera bahawa cuaca adalah faktor.

“Kami akan ditutup hari ini sebagai penghormatan ke atas kehilangan dan kecederaan yang dialami awal pagi ini dalam kemalangan yang melibatkan Kor Pengumpulan Olvera, ” Cannon Farms mengumumkan di laman Facebooknya. “Sila doakan bersama kami untuk keluarga dan sanak saudara yang terlibat dalam kemalangan tragis ini. Kami menghargai pemahaman anda pada masa sukar ini.”

Cannon Farms menggambarkan dirinya sebagai operasi pertanian komersial yang dimiliki keluarga yang telah menanam tanah mereka selama lebih 100 tahun, kini memberi tumpuan kepada kacang dan semangka, yang dihantar ke kedai runcit di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada.

Tiada jawapan di telefon Ladang Olvera pada petang Selasa. Syarikat itu baru-baru ini mengiklankan untuk pemandu sementara untuk membawa pekerja ke ladang semangka. Pemandu itu kemudian akan mengendalikan peralatan menuai. Upahnya ialah $14.77 sejam.

Belum jelas sama ada pekerja yang berada di atas bas itu adalah pendatang, tetapi dokumen Jabatan Buruh menunjukkan Olvera baru-baru ini memohon 43 pekerja H-2A untuk menuai semangka di Ladang Cannon pada bulan ini, juga pada kadar asas $14.77 sejam, dengan janji perumahan, tiga kali makan sehari dan pengangkutan ke dan dari ladang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.