Sebuah laluan sempadan utara barat laut antara Pakistan dan Afghanistan dibuka semula Jumaat selepas penutupan selama sembilan hari disebabkan pertempuran antara pasukan sempadan, kata pegawai dari kedua-dua belah pihak.

Pakistan menutup sempadan Torkham dengan jirannya pada 6 September selepas pengawal dari kedua-dua negara bertukar tembakan.

Ia menuduh pihak berkuasa Taliban membina “struktur menyalahi undang-undang” berhampiran.

Pegawai kerajaan Pakistan Nasir Khan berkata laluan sempadan dibuka semula pada waktu pagi Jumaat. Pesuruhjaya Afghanistan di Torkham, Ismatullah Yaqoob, berkata trak dan pejalan kaki yang terkandas telah mula melalui sempadan.

Wakil dari Pakistan dan Afghanistan Joint Chamber of Commerce mengalu-alukan langkah itu.

“Pembukaan semula telah mengakhiri kesulitan sembilan hari yang dihadapi oleh pedagang di kedua-dua belah sempadan,” kata Ziaul Haq Sarhadi. Para pedagang telah menghadapi kerugian besar dalam barangan mudah rosak, katanya.

Duta Pakistan ke Afghanistan Ubaidur Rehman Nizamani bertemu Menteri Luar Afghanistan Amir Khan Muttaqi di Kabul sehari sebelum itu. Mereka membincangkan peningkatan kejadian keganasan baru-baru ini dan penutupan Torkham.

Pakistan menuduh jirannya melindungi militan dan membenarkan mereka menggunakan tanahnya untuk melancarkan serangan. Afghanistan telah menolak tuduhan ini.