Letupan bom tepi jalan menyasarkan pasukan keselamatan Pakistan pada hari Isnin di bandar barat laut Peshawar, membunuh seorang pegawai keselamatan dan mencederakan sembilan orang, termasuk tiga orang awam, kata polis.

Taliban Pakistan kemudian mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Alat letupan improvisasi itu meletup berhampiran sebuah van milik Pasukan Sempadan ketika ia memandu di sepanjang Jalan Warsak yang penting di Peshawar. Jurucakap polis Bilal Ahmed Faizi berkata bom itu juga mencederakan tiga orang pejalan kaki. Siasatan sedang dijalankan, kata pegawai polis Syed Ashfaq Anwar.

Mereka yang cedera telah dipindahkan ke hospital tentera Peshawar.

Taliban Pakistan haram, dikenali sebagai Tehrik-e-Taliban Pakistan atau TTP, telah meningkatkan serangan mereka ke atas pasukan keselamatan Pakistan sejak menarik diri daripada perjanjian gencatan senjata sepihak dengan kerajaan pada November lepas.

Mereka kumpulan berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan, yang mengambil alih Afghanistan pada Ogos 2021, berikutan penarikan balik pasukan AS dan NATO dari negara itu. Pengambilalihan itu memberi semangat kepada TTP, yang kerap mengadakan serangan berhampiran sempadan Afghanistan dan di tempat lain di negara ini.

Walaupun tentera Pakistan mendakwa telah membersihkan kebanyakan barat laut daripada militan, keganasan terus berlaku, menimbulkan kebimbangan bahawa Taliban Pakistan sedang menyusun semula di kawasan itu.