(SeaPRwire) –   Huey P. Newton akan meragui The Big Cigar, siri miniseri yang mendramatikan pelarian beliau dari A.S. ke Cuba pada 1974 – dan siri ini mengakui perkara itu. “Kisah yang akan saya ceritakan kepada anda adalah benar,” kata pengasas Black Panthers itu (lakonan oleh bintang dan André Holland) dalam suara latar yang mendahului siri mendebarkan enam bahagian itu, yang akan mula ditayangkan pada 17 Mei di Apple TV+. “Tetapi ia akan datang melalui lensa Hollywood, jadi mari kita lihat berapa banyak daripada ‘kisah saya’ yang mereka benar-benar bersedia untuk tunjukkan.” Bahawa keraguan Newton terhadap budaya massa merangkumi kisah dari awal ialah tanda bahawa penonton akan mendapat sesuatu yang jauh lebih cerdik, berani dan mencabar daripada pendekatan hiburan biasa industri terhadap politik radikal.

Sejarah yang memberi ilham kepada penulis skrip Jim Hecht () dan penerbit bertugas Janine Sherman Barrois () drama beraksi penuh adrenalin ini amat menakjubkan. Seperti yang dikisahkan oleh penerbit eksekutif The Big Cigar Joshuah Bearman dalam cirikan Playboy 2012 yang siri ini diadaptasi, Newton – yang sudah pernah dipenjara atas tuduhan membunuh seorang pegawai polis, sabitan itu kemudian dibatalkan – menjadi buruan apabila didakwa membunuh seorang pekerja seks berusia 17 tahun. (Newton menegaskan beliau tidak bersalah terhadap kedua-dua tuduhan itu.) Dengan pilihan terhad, di tengah-tengah gerakan yang dibenci oleh pihak penguatkuasa dan terjejas oleh pertengkaran dalaman, beliau mengharapkan kawan baiknya Bert Schneider (Amsterdam‘s Alessandro Nivola), penerbit berfahaman kontra-budaya di sebalik Easy Rider. Jawapan Bert? Merancang pelarian Huey seakan-akan ia filem terbesar.

Diberi nama, ya, The Big Cigar, projek filem palsu itu membolehkan Bert – yang berkulit putih, beragama Yahudi dan anak kepada ketua studio Columbia Pictures – untuk menggunakan sumber (contohnya, pesawat korporat) yang tidak mungkin diakses Huey, selaku ketua organisasi radikal berdasarkan masyarakat berkulit hitam yang kewangannya lemah. Walaupun dengan sekutu berkemampuan, pelarian Huey merupakan cabaran logistik. FBI, yang paling jelas digambarkan di sini oleh Sydney Clark (Marc Menchaca), seorang ejen yang tidak seimbang yang membenci perlu memanjangkan rambutnya untuk tugasan penyamaran sebagai hippie, tidak kenal lelah menyoalsiasat ahli-ahli Panthers, ahli keluarga dan sesiapa sahaja yang berkaitan dengan Huey. Bert, rakan zaman kanak-kanaknya yang kini menjadi rakan penerbitannya Steve Blauner (P.J. Byrne), dan rakan kreatif mereka bekerjasama dengan Huey untuk siri skema gila. Disyut dalam gaya kinetik, sering berpecah skrin ciri New Hollywood, adegan tindakan siri ini imaginatif dan mendebarkan.

Sempurna sekalipun adegan ini, ia hanyalah aspek luaran yang paling menakjubkan daripada kisah yang kebanyakannya bersifat introspektif. Diselitkan dengan usaha kelam-kabut Huey dan Bert ialah kembali ke saat-saat penting dalam kehidupan Huey: pertemuannya dengan Gwen Fontaine (Jordane Christie) pada 1966, gambar beliau duduk di kerusi anyaman sambil memegang lembing dan raifal, pelepasannya dari penjara pada 1970, perbalahan (Brenton Allen) mengenai keutamaan Cleaver terhadap penggunaan senjata api berbanding .

Ini bukan hanya butir-butir ringkas dalam biografi gaya Wikipedia yang kering. Ia berfungsi sebagai pintu masuk ke dalam minda Huey pada 1974. Eldridge, kini hidup dalam buangan di Algeria, menghantui fikirannya dengan menuduh kepimpinan Panthers ‘lembut’. Di hujung spektrum radikal yang lain, Bobby menyalahkan Huey dan rakan-rakannya yang melanggar undang-undang atas kegagalannya memenangi pilihan raya datuk bandar Oakland 1973. Huey memikirkan bapanya yang dikasihi, seorang paderi, (Glynn Turman), yang memperingatkannya terhadap delusi mesianik: “Kebanyakan masalah dunia berpunca apabila utusan menganggap dirinya sebagai pesanan.” Pengawasan kerajaan dan penyusupan melalui program seperti COINTELPRO meninggalkan beliau rasa curiga. Ketidakpastian melanda sama ada perpecahan dalam kalangan Panthers bersifat semula jadi atau diatur oleh provokator rahsia.

The Big Cigar berjaya pada pelbagai peringkat. Ia merupakan filem tindakan retro. Ia wakil rekaan fiksyen terhadap sejarah Amerika dan biografi seorang tokoh kontra-budaya. Ia menampilkan Nivola, Boone, dan terutamanya Holland, yang menyeimbangkan kecerdasan, keberanian dan paranoia pasca-trauma Huey. Terdapat humor dalam percanggahan budaya antara revolusioner dan orang Hollywood; seorang penulis skrin yang mengendalikan bot menyelamat terlalu teruja, mengetik skrip tentang apa yang dilakukannya pada masa itu sehingga terlanggar patung Jesus bawah air.

Walaupun peristiwa yang difiksyenkan itu sangat khas dekad 1970-an, siri ini relevan dengan realiti masa kini di mana Black Panthers sekali lagi menimbulkan kemarahan, berkaitan konflik yang telah meningkatkan ketegangan antara kumpulan yang menyokong dan menentang gerakan . The Big Cigar tidak memuja watak aktivisnya, tetapi juga tidak menyembunyikan simpati mereka. Sebagai baris teks skrin akhir, dicetak pada rakaman , membuat jelas: “Keperluan untuk revolusi masih berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.