Amerika Syarikat membenarkan menteri luar negara Iran melawat Bandar Raya New York minggu ini untuk menyampaikan ucapan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, menimbulkan kemarahan pengkritik yang menegaskan bahawa pentadbiran Biden tidak sepatutnya membenarkannya memasuki negara.

“Penganut teroris yang disokong Iran menyerang anggota perkhidmatan kami dan kini menahan warga Amerika, tetapi pentadbiran Biden telah memberikan visa kepada pegawai Iran yang tinggi – menyambut rejim ini di tanah Amerika Syarikat dengan tangan terbuka,” tulis Senator Joni Ernst, R-Iowa, di platform media sosial X.

“Penyelubungan mesti berakhir,” tambahnya.

Digital diberitahu bahawa Menteri Luar Negara Iran Hossein Amirabdollahian akan datang ke New York awal Isnin untuk mesyuarat Majlis Keselamatan PBB dan meminta Jabatan Negara mengapa dia dibenarkan masuk. Walaupun dia tidak hadir pada mesyuarat itu, beliau tiba malam semalam. Agensi berita milik negara Iran, Islamic Republic News Agency menyiarkan video menteri itu di hotel Millennium Hilton di seberang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sekretariat Jabatan Negara memberitahu Digital bahawa, “Sebagai negara tuan rumah PBB, Amerika Syarikat secara umumnya berkewajipan di bawah Perjanjian Ibu Pejabat PBB untuk mengeluarkan visa kepada wakil negara ahli PBB untuk bepergian ke kawasan ibu pejabat PBB.”

“Amerika Syarikat mengambil serius tanggungjawabnya sebagai negara tuan rumah PBB di bawah Perjanjian Ibu Pejabat PBB,” tambah sekretariat itu, dengan menekankan bahawa “Rekod visa adalah sulit di bawah undang-undang Amerika Syarikat.”

Jason Brodsky, pengarah dasar untuk bukan keuntungan United Against Nuclear Iran dan sarjana tidak tetap di Middle East Institute, menulis di X bahawa Amirabdollahian “mempunyai darah Amerika di tangannya” dan mengutuk pentadbiran Biden kerana mengeluarkan visa kepadanya.

“Amerika Syarikat menolak visa kepada pendahulunya Javad Zarif pada 2020,” kata Brodsky, dengan menekankan bahawa Amerika Syarikat tidak perlu mengeluarkan visa kepada tetamu kehormat “kerana kebimbangan keselamatan, keganasan dan dasar luar.”

“Terdapat precedent untuk ini dan sepatutnya dilaksanakan dalam kes ini,” tulis Brodsky. “Satu penderitaan.”

Pengecualian yang disebut Brodsky termasuk pentadbiran Trump menolak visa kepada Menteri Luar Negara Iran ketika itu Javad Zarif pada 2020, tetapi lebih terkenal lagi apabila Presiden Reagan, dengan menyebut kebimbangan keselamatan negara, menolak visa kepada Pengerusi Pertubuhan Pembebasan Palestin Yasser Arafat untuk melawat PBB pada 1988.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat ketika itu George P. Shultz menyatakan “persatuan dengan keganasan” sebagai faktor utama dalam menolak visa Arafat, The Washington Post melaporkan ketika itu.

Walaupun pentadbiran Biden menyatakan Iran tidak terlibat secara langsung dalam perancangan serangan keganasan Hamas ke atas Israel, ia terus menekankan bahawa ia bertanggungjawab atas pembiayaan Hamas oleh Iran dan membolehkan kumpulan itu.

Iran dilaporkan mengekalkan hampir dua puluh kumpulan wakil di seluruh Timur Tengah, termasuk Houthis di Yemen, yang baru-baru ini cuba melancarkan serangan ke atas Israel yang digagalkan Tentera Laut Amerika Syarikat.

Hubungan dan tindakan pentadbiran Biden dengan Iran telah dikritik hebat berikutan serangan keganasan Hamas ke atas Israel, dengan banyak menuduh pendekatan Biden terhadap Iran sebagai “penyelubungan” sebagai sebahagian rundingan untuk perjanjian nuklear baharu, sebagai faktor yang membenarkan serangan itu berlaku.

Brooke Singman dari Digital menyumbang kepada laporan ini.