(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan — Korea Utara telah menghantar kira-kira 7,000 kontena penuh dengan peluru berpandu dan peralatan tentera lain ke Rusia sejak tahun lepas untuk membantu menyokong perangnya di Ukraine, kata Menteri Pertahanan Korea Selatan pada Isnin.

Shin Won-sik berkongsi penilaian itu dalam sebuah sidang akhbar beberapa jam selepas tentera darat dan laut Korea Selatan dan Jepun mengatakan Korea Utara menembak beberapa peluru berpandu balistik jarak pendek ke dalam perairan timurnya, menambah kepada siri pameran senjata ketika ketegangan dengan lawan meningkat.

Sejak awal 2022, Korea Utara telah menggunakan serangan Rusia ke atas Ukraine sebagai pengalih tumpuan untuk meningkatkan ujian senjatanya dan juga bersependapat dengan Moscow mengenai konflik itu, ketika pemimpin Kim Jong Un cuba untuk keluar dari pemencilan diplomatik dan menyertai barisan bersatu menentang Amerika Syarikat.

Pegawai Amerika Syarikat dan Korea Selatan menuduh Korea Utara menyediakan Rusia dengan peluru meriam, peluru berpandu dan peralatan lain pada bulan-bulan kebelakangan ini untuk membantu bahan api perangnya di Ukraine, dengan mengatakan bahawa pemindahan senjata sedemikian dipercepatkan selepas pertemuan jarang berlaku pada September.

Korea Utara sebagai balasan mungkin menerima makanan dan bantuan ekonomi yang sangat diperlukan serta bantuan tentera bertujuan untuk meningkatkan pasukan Kim, menurut pegawai Korea Selatan dan pakar swasta. Kedua-dua Moscow dan Pyongyang menafikan kewujudan perjanjian senjata antara negara-negara tersebut.

Semasa sidang akhbar di Seoul, Shin berkata tentera Korea Selatan percaya Korea Utara, selepas awalnya bergantung kepada kapal, kini semakin banyak menggunakan rangkaian relnya untuk menghantar bekalan senjata ke Rusia melalui sempadan tanah mereka.

Sebagai balasan menghantar mungkin beberapa juta butir peluru meriam dan bekalan lain, Korea Utara telah menerima lebih 9,000 kontena Rusia yang dijangka penuh dengan bantuan, kata Shin. Dia menimbulkan keraguan bahawa Rusia mungkin menyediakan Korea Utara dengan bahan api, mungkin bertentangan dengan sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ketat menetapkan import minyak dan produk petroleum negara itu.

Walaupun kekurangan bahan api mungkin memaksa Korea Utara mengurangkan aktiviti latihan musim sejuk untuk tentera mereka pada tahun-tahun kebelakangan ini, tentera darat dan laut Korea Selatan menilai bahawa Korea Utara meluaskan latihan sedemikian pada Januari dan Februari, kata Shin.

Pelancaran peluru berpandu terbaru Korea Utara datang beberapa hari selepas tamatnya apa yang Korea Utara gambarkan sebagai latihan serangan.

Shin berkata Korea Utara mungkin akan meningkatkan aktiviti ujiannya sebelum pilihan raya parlimen Korea Selatan pada 10 April, yang membentuk keyakinan terhadap Presiden konservatif Yoon Suk Yeol, yang mengambil sikap lebih keras daripada pendahulunya liberal terhadap ambisi nuklear Korea Utara dan ancamannya.

Permusuhan antara Korea yang berperang telah menjadi lebih buruk baru-baru ini, dengan kedua-dua negara mengambil langkah untuk melanggar perjanjian tentera 2018 mengenai pengurangan ketegangan sempadan. Kim bersumpah pada Januari untuk meninggalkan matlamat jangka panjang Korea Utara untuk rekonsiliasi dan untuk menulis semula perlembagaannya untuk mengisytiharkan Korea Selatan sebagai lawan paling bermusuhan.

Walaupun kebanyakan ujian peluru berpandu Korea Utara baru-baru ini nampak selari dengan matlamat yang dinyatakan untuk meningkatkan pasukan garis hadapan dengan sistem senjata baharu, tentera darat dan laut Korea Selatan dan Amerika Syarikat juga menilai sama ada beberapa ujian Korea Utara bertujuan untuk mengesahkan prestasi senjata yang dimaksudkan untuk dihantar ke Rusia, kata Shin.

Media negara Korea Utara pada Isnin mengatakan Kim menghantar mesej ucapan tahniah kepada Putin atas pemilihannya semula sebagai presiden Rusia. Pada Sabtu, adik perempuan Kim mengeluarkan kenyataan melalui media negara mengatakan abangnya telah mengemudi kereta baru dan memuji “fungsi khas” kenderaan itu, dalam usaha lain untuk meningkatkan kebolehlihatan hubungan bilateral negara-negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.