North Korea mengakhiri misi diplomatiknya ke beberapa negara di seluruh dunia.

Pemerhati Korea Selatan menduga bahawa pengunduran pelbagai duta diplomatik Korea Utara menunjukkan kekurangan sumber kewangan dan kesan semakin ketara daripada sanksi antarabangsa.

“Serentetan langkah ini kelihatan menunjukkan bahawa sudah tidak munasabah bagi Korea Utara untuk mengekalkan misi diplomatik kerana usaha mereka untuk memperoleh mata wang asing telah terjejas akibat penguatkuasaan sanksi yang diperketatkan,” kata seorang pegawai kementerian kepada Agensi Berita Yonhap.

Mereka terus berkata, “Ia menunjukkan bagaimana Korea Utara berjuang untuk mengekalkan hubungan diplomatik minimum dengan sekutu tradisinya disebabkan oleh situasi ekonomi yang sukar.”

Penutupan kedutaan di negara-negara Afrika seperti Angola dan Uganda diumumkan pada bulan ini melalui media berita negara Rodong Sinmun dan Suara Korea.

Parti Komunis Rakyat Sepanyol mengumumkan berakhirnya misi diplomatik Korea Utara ke negara mereka, yang akan dikendalikan mulai sekarang oleh kedutaan Pyongyang di Itali.

Akhbar Jepun Yomiuri Shimbun melaporkan pada bulan lepas bahawa operasi Korea Utara di Hong Kong juga akan ditutup.

Ahli dalaman lama melaporkan bahawa kedutaan Korea Utara di luar negara tidak disokong secara kewangan oleh Pyongyang.

Sebaliknya, misi asing bertanggungjawab untuk mencipta sumber pendapatan mereka sendiri – seringkali haram – dan mengembalikan wang kepada rejim, menurut pakar.

Korea Utara menyaksikan peningkatan kepentingan dalam isu-isu antarabangsa kerana terus berjaya mengikat negara-negara yang berpihak terhadap hegemoni Barat.

Kim Jong Un dan pegawai rejimnya melakukan perjalanan ke Moscow pada September untuk mesyuarat tingkat tinggi dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Pada bulan yang sama, pemimpin tertinggi itu menerima delegasi dari China.