Korea Utara menuduh Israel melakukan ‘genosid’ di Gaza, menetapkan AS sebagai ‘pengacau’

Korea Utara menuduh Israel bertanggungjawab atas keganasan yang berterusan antara mereka dan Hamas — dan mendakwa AS sebagai pengacau.

Media Korea Utara menuduh Israel bertanggungjawab atas ledakan baru-baru ini berhampiran Hospital Baptist al-Ahli di Jalur Gaza.

“Apa yang tidak boleh diabaikan ialah tindakan jenayah Israel yang secara terang-terangan dilakukan di bawah naungan tidak tersembunyi AS,” kata jurucakap kementerian luar negeri Korea Utara kepada agensi berita negara Korea Pusat Kantor Berita.

“Sebaik saja hospital itu dibom oleh Israel, AS menutupi jenayah tersebut, membuat sofisme tidak masuk akal bahawa insiden itu nampaknya dilakukan oleh pihak lain dan bukan Israel,” sambung jurucakap Korea Utara. “Ini menunjukkan bahawa AS adalah pengacau yang bersekongkol dan menggalakkan genosid Israel.”

Hamas mendakwa Israel di sebalik letupan pada 17 Oktober yang mengorbankan beratus-ratus orang, tetapi sumber roket itu dipertikaikan.

Presiden Biden telah menegaskan kepercayaan rangkaian perisikan bahawa letupan itu disebabkan oleh kegagalan roket dari pejuang Gaza sendiri.

“Saya sangat marah dengan pemboman hospital semalam. Berdasarkan apa yang saya lihat, ia dilakukan oleh pasukan lain. Bukan anda,” Biden berkata kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam sidang akhbar pada 18 Oktober. “Tetapi banyak orang di luar sana yang tidak pasti.”

Berikutan siasatan, Pasukan Pertahanan Israel (IDF) memberikan dapatannya berkaitan sumber serangan udara.

“Analisis sistem operasi IDF menunjukkan bahawa serangan roket dilancarkan oleh pengganas di Gaza, berlalu berhampiran hospital al-Ahli [Baptist] di Gaza ketika ia terkena,” kata pegawai IDF. “Maklumat daripada pelbagai sumber yang kami miliki menunjukkan bahawa Jihad Islam bertanggungjawab atas pelancaran roket gagal yang mengenai hospital di Gaza.”

Korea Utara telah menjadi penyokong konsisten Hamas dan keganasan kumpulan itu di Israel sejak serangan pengganas awal bulan ini yang mengorbankan kira-kira 1,400 orang dalam sehari.

Rusia telah mengemukakan retorik serupa dengan Korea Utara, menyalahkan campurtangan AS atas keganasan dan keganasan yang menimpa rantau ini.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan pemimpin tertinggi Korea Utara Kim Jong Un telah mengukuhkan hubungan antara negara-negara itu dengan sangat — baru-baru ini dengan utusan diplomatik jarang dari negara pertapa itu.

‘ Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.