(SeaPRwire) –   World Central Kitchen (WCK) – sebuah kumpulan amal Amerika Syarikat yang ditubuhkan oleh chef terkenal José Andrés untuk memberi makan orang yang memerlukan semasa konflik dan bencana global – menyatakan mereka “terkejut” untuk mengesahkan bahawa tujuh ahli pasukannya terbunuh oleh serangan udara Israel ketika bergerak dalam dua kereta perisai di kawasan yang telah disepakati di Gaza pada Selasa, 2 April.

“Walaupun menyelaraskan pergerakan dengan IDF, konvoi itu ditembak ketika meninggalkan gudang Deir al-Balah, di mana pasukan telah memuatkan lebih daripada 100 tan bantuan makanan yang dibawa ke Gaza melalui laluan laut,” kata WCK, menambah bahawa mereka segera menangguhkan operasi di Gaza dan rantau itu.

Sejak permulaan Perang Israel-Hamas pada Oktober, sekurang-kurangnya 196 pekerja bantuan telah terbunuh di Gaza, menurut Pangkalan Data Keselamatan Pekerja Bantuan yang dibiayai Amerika Syarikat. Kebanyakan yang terbunuh bekerja untuk UNRWA, agensi bantuan PBB untuk pelarian Palestin. Kumpulan bantuan berulang kali meminta gencatan senjata kemanusiaan sebagai tindak balas.

WCK meletakkan pekerja bantuan di Gaza apabila perang pertama bermula. Bulan lepas, kumpulan itu menyatakan ia telah menghidangkan lebih daripada 35 juta hidangan kepada orang Gaza yang memerlukan, dan membuka lebih daripada 60 dapur komuniti di seluruh wilayah yang dikepung itu. Ketua Eksekutifnya, Erin Gore, menggambarkan serangan terbaru itu sebagai “tidak dapat diterima”.

Mayat pekerja bantuan itu dibawa ke Hospital al-Aqsa di bandar selatan Rafah di sempadan Mesir. Rekod hospital juga mendedahkan bahawa di kalangan tujuh orang yang terbunuh terdiri daripada tiga warganegara British, warganegara ganda Amerika Syarikat dan Kanada, seorang Palestin, seorang Australia, dan seorang warganegara Poland, menurut kenyataan itu. Walaupun identiti semua mangsa belum didedahkan sepenuhnya, tiga individu telah dinamakan secara terbuka sehingga kini: Zomi Frankcom dari Australia; Damian Soból dari Poland, dan Saif Issam Abu Taha dari wilayah Palestin yang diduduki.

Amerika Syarikat dan Kanada belum mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung kematian warganegara ganda Amerika Syarikat-Kanada itu. Di United Kingdom, Perdana Menteri Rishi Sunak menyatakan beliau “terkejut dan sedih” dengan insiden itu, manakala Menteri Luar Negeri David Cameron menuntut siasatan penuh. “Ia penting bahawa pekerja bantuan dilindungi dan dapat menjalankan kerja mereka,” Cameron berkata di X.

Lalzawmi “Zomi” Frankcom

Lalzawmi “Zomi” Frankcom, 43 tahun, merupakan salah seorang pekerja awal WCK selepas beliau pertama kali menjadi sukarelawan di dapur di Guatemala berikutan letusan gunung berapi Fuego pada Jun 2018, menurut satu laporan di X dari Nate Mook, bekas CEO organisasi itu.

Frankcom dilahirkan di Melbourne, Australia, dan dibesarkan di Sydney Selatan. Selepas tamat belajar dengan ijazah dalam psikologi, beliau bekerja di Commonwealth Bank selama lebih lapan tahun, menurut laporan itu. Kemudian beliau bekerja sebagai pengurus kanan WCK selama lima tahun, di mana beliau menyelaraskan usaha untuk memberi makan beribu-ribu pemadam kebakaran dan kakitangan perkhidmatan kecemasan Australia semasa kebakaran hutan maut Pantai Selatan NSW pada Januari 2020.

Kerjanya bersama WCK membawanya ke seluruh dunia, termasuk ke Bangladesh, Maghribi, Haiti, Pakistan, Turki, dan sempadan Ukraine. “Makanan bukan hanya kalori,” katanya dalam ucapan tahun lepas kepada kumpulan penderma. “Ia harapan, ia kasih sayang, ia mengetahui orang peduli.”

“Kami sedang berkabung mendalam berita bahawa saudara dan saudari kami yang berani, Zomi, terbunuh ketika menjalankan kerja yang dicintainya, menghantar makanan kepada rakyat Gaza,” kata keluarganya dalam satu kenyataan. “Beliau akan meninggalkan warisan kasih sayang, keberanian dan cinta untuk semua orang dalam lingkarannya.”

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese pada Selasa menyatakan kematian Frankcom “sama sekali tidak dapat diterima,” tambah kerajaan Australia sedang meminta “pertanggungjawaban penuh” untuk insiden itu. “Ini adalah tragedi yang tidak sepatutnya berlaku,” katanya, tambah kerajaannya telah memanggil duta besar Israel ke Australia.

Sejak itu, rakyat Australia dan orang lain di seluruh dunia telah memaparkan ribuan penghormatan kepada Frankcom di media sosial. “Zomi berisiko nyawa berulang kali untuk membantu mereka yang sangat memerlukan…Beristirahatlah dengan aman saudari kami yang cantik,” tulis Karuna Bajracharya, isteri teman zaman kanak-kanak Frankcom, di Facebook.

“Zomi bersifat ceria, semangat perkhidmatannya melambangkan aspek terbaik kemanusiaan,” tulis Mook.

Damian Soból

Damian Soból, 35 tahun, berasal dari bandar sempadan Przemysl di tenggara Poland. Satu laporan oleh kelab sukan tempatan menggambarkan Soból sebagai “pelajar, rakan sepasukan, pengusaha, sukarelawan, dan ahli pasukan World Central Kitchen.”

Beliau menjadi sukarelawan bersama WCK pada awal pencerobohan Rusia ke Ukraine, di mana beliau membantu memberi makan pelarian, serta membantu bencana gempa bumi di Turki, menurut laporan itu.

Berikutan kematiannya, beliau pada asalnya dikenal pasti oleh Wojciech Bakun, datuk bandar bandar itu, dalam satu kenyataan. “Tiada kata-kata untuk menggambarkan apa yang dirasakan oleh orang yang mengenali lelaki hebat ini pada masa ini…Semoga beliau beristirahat dengan aman,” Bakun menulis.

Kematiannya kemudian disahkan oleh Menteri Luar Poland, Radoslaw Sikorski. “Rakan senegara kami yang berani, Encik Damian Soból dari Przemysl, membantu orang yang memerlukan di Gaza di mana berlaku krisis kemanusiaan. Beliau terbunuh semasa serangan yang tentera udara Israel telah mengakui,” kata Sikorski dalam satu kenyataan di X. Beliau juga meminta penjelasan “segera” daripada duta besar Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.