(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Ahli-ahli politik memperkenalkan pakej perbelanjaan sebanyak $1.2 trillion pada Khamis lalu yang menetapkan landasan untuk mengelakkan penutupan sebahagian kerajaan pada akhir minggu ini dan membenarkan Kongres, hampir enam bulan dalam tahun belanjawan, untuk menyelesaikan kerjanya dalam memeruntukkan kerajaan sehingga September.

Demokrat sebahagian besar berjaya menepis puluhan mandat dasar dan sebahagian besar pengurangan belanjawan yang dicari oleh Ahli-ahli Rumah Republikan untuk dikenakan ke atas program bukan pertahanan, walaupun Speaker Rumah Mike Johnson, R-La., menekankan beberapa kemenangan dasar, termasuk peningkatan hampir 24% dalam bilik tahanan untuk pemohon yang menunggu perbicaraan imigresen atau pengusiran mereka dari negara.

Pakej belanjawan tahun ini dibahagikan kepada dua bahagian. Yang pertama diluluskan Kongres dua minggu lalu, hanya beberapa jam sebelum batas penutupan sebahagian kerajaan untuk agensi-agensi yang dibiayai melalui pakej-pakej itu.

Kini Kongres memberi tumpuan kepada pakej kedua dan lebih besar, yang merangkumi sekitar $886 bilion untuk Jabatan Pertahanan, peningkatan lebih 3% daripada tahap tahun lalu. Rang undang-undang 1,012 muka juga memeruntukkan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, Buruh, dan lain-lain.

“Kongres kini perlu bergegas meluluskan pakej ini sebelum pembiayaan kerajaan berakhir pada Jumaat ini,” kata Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y.

Perbelanjaan bukan pertahanan akan agak rata berbanding tahun sebelumnya, walaupun sesetengah seperti Agensi Perlindungan Alam Sekitar menghadapi impak, dan kebanyakan agensi tidak akan melihat belanjawan mereka menyesuaikan dengan inflasi.

Apabila menggabungkan kedua-dua pakej, perbelanjaan bersyarat untuk tahun belanjawan akan berjumlah kira-kira $1.66 trilion. Ini tidak termasuk program seperti Keselamatan Sosial dan Medicare, dan pembiayaan hutang negara yang meningkat.

Rumah dijangka akan mengambil langkah pertama pada Jumaat. Kemudian ia akan berpindah ke Senat di mana senator-senator perlu bersetuju untuk mengambilnya dengan segera untuk mengelakkan penutupan sebahagian. Biasanya, persetujuan sedemikian termasuk undian cadangan pindaan kepada rang undang-undang.

Johnson menggambarkan rang undang-undang ini sebagai komitmen serius untuk memperkukuh pertahanan negara dengan memindahkan Jabatan Pertahanan ke arah tumpuan kepada tugas intinya sambil memperluaskan sokongan bagi mereka yang berkhidmat dalam tentera. Rang undang-undang ini memberikan kenaikan gaji sebanyak 5.2% untuk anggota perkhidmatan.

Dalam mempromosikan rang undang-undang itu, Republikan menekankan beberapa cara ia akan membantu Israel. Terutamanya, mereka menekankan larangan pembiayaan sehingga Mac 2025 untuk Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang merupakan pembekal utama makanan, air dan perlindungan kepada orang awam di Gaza.

Republikan bersikeras memotong pembiayaan kepada agensi itu selepas Israel mendakwa 12 pekerjanya terlibat dalam serangan yang dilancarkan Hamas di Israel pada 7 Oktober.

Tetapi larangan itu menimbulkan kebimbangan beberapa ahli politik kerana banyak agensi bantuan menyatakan tiada cara untuk menggantikan keupayaannya untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan yang Amerika Syarikat dan negara-negara lain cuba hantar ke Gaza, di mana suku daripada 2.3 juta penduduknya kelaparan.

Demokrat menekankan bahawa bantuan kemanusiaan akan meningkat secara keseluruhan.

Senator Patty Murray, pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Senat, juga menekankan peningkatan $1 bilion untuk program Head Start dan pusat penjagaan kanak-kanak untuk keluarga tentera. Demokrat juga mempromosikan peningkatan $120 juta dalam pembiayaan penyelidikan kanser dan peningkatan $100 juta untuk penyelidikan Alzheimer.

“Kami menewaskan potongan melampau yang akan menjadi pukulan hebat bagi keluarga dan ekonomi Amerika,” kata Murray, D-Wash.

Dia juga berkata Demokrat berjaya melawan bilangan polisi tambahan, dikenali sebagai penunggang, yang dicari oleh Ahli-ahli Rumah Republikan.

“Dari Hari 1 proses ini, saya kata tiada penunggang melampau kanan jauh untuk mengehadkan kebebasan reproduktif wanita – dan tiada, katanya.

Antara beberapa polisi yang Ahli-ahli Rumah Republikan berjaya sekat adalah keperluan yang hanya membenarkan bendera Amerika Syarikat dan “bendera rasmi lain” untuk berkibar di atas kemudahan diplomatik AS. Di bawah pentadbiran Biden, kedutaan AS dijemput untuk mengibarkan bendera kebanggaan atau menerangi dengan warna pelangi untuk menyokong masyarakat LGBTQ.

Terdapat juga peruntukan yang mencegah Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna daripada mengharamkan pemasak gas. Tetapi Rumah Putih telah menyatakan Presiden Joe Biden tidak akan menyokong larangan, dan suruhanjaya itu, sebuah agensi bebas, menyatakan tiada rancangan untuk larangan sedemikian.

Perbelanjaan dalam rang undang-undang ini sebahagian besarnya selari dengan persetujuan yang dibuat oleh bekas Speaker Kevin McCarthy dengan Rumah Putih pada Mei 2023, yang mengehadkan perbelanjaan untuk dua tahun dan menangguhkan batas hutang sehingga Januari 2025 supaya kerajaan persekutuan dapat terus membayar bil-bilnya.

, pengarah Pejabat Pengurusan dan Belanjawan Rumah Putih, memberitahu ahli politik pada Khamis lalu bahawa persetujuan tahun lalu, yang menjadi Akta Tanggungjawab Kewangan, akan menjimatkan pembayar cukai kira-kira $1 trilion dalam dekad akan datang.

McCarthy, R-Calif., diketepikan daripada peranan speaker beberapa bulan selepas menjamin persetujuan batas hutang. Lapan orang Republikan akhirnya menyertai Demokrat dalam menyingkirkan McCarthy sebagai speaker. Dan sesetengah daripada mereka yang tidak berpuas hati dengan persetujuan itu juga menyatakan keraguan terhadap pakej terbaru.

“Saya berharap akan ada beberapa kemenangan sederhana. Sayangnya, saya tidak mengharapkan bahawa kita akan mendapat banyak kemenangan polisi yang signifikan berdasarkan sejarah masa lalu dan berdasarkan ketidakinginan kita untuk menggunakan sebarang jenis daya tarikan untuk memaksa kemenangan polisi, maksudnya kesediaan untuk berkata tidak dan berjalan pergi,” kata Ahli Parlimen Bob Good, R-Va.

Kerja mengenai pakej-pakej perbelanjaan lebih bersifat bipartisan di Senat. Murray mengeluarkan kenyataan bersama selepas keluaran rang undang-undang dengan Senator Susan Collins, R-Me., memuji pakej rang undang-undang dan mendesak rakan sejawat untuk mengundi untuknya.

“Tiada keperluan sama sekali untuk penutupan atau kekacauan – dan ahli-ahli Kongres seharusnya tidak membazir masa dalam meluluskan enam rang undang-undang ini, yang akan memberi manfaat besar kepada setiap negeri di Amerika dan mencerminkan keutamaan penting banyak Senator,” kata Murray dan Collins.

Johnson berkata selepas pakej perbelanjaan diluluskan, Rumah akan menukar tumpuan kepada rang undang-undang yang memberi tumpuan kepada membantu Ukraine dan Israel, walaupun ahli-ahli politik dijadualkan berada jauh dari Washington selama dua minggu berikutnya. Senat sudah meluluskan pakej bantuan sebanyak $95.3 bilion untuk Ukraine, Israel dan Taiwan, tetapi Johnson enggan membawa ia untuk undian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.