Konflik Israel-Hamas telah mencapai tanda satu bulan pada hari Selasa, dan Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyatakan bahawa “walaupun dunia mungkin telah bergerak ke hadapan, kami tidak mempunyai keistimewaan itu.”

Dalam satu pos di X yang menampilkan imej kalendar dengan bulatan merah dan darah pada tarikh 7 Oktober, IDF menyatakan bahawa ini telah menjadi 30 hari “sejak Hamas melancarkan perang terhadap kemanusiaan.”

“Hamas memulakan perang ini – tetapi ia adalah perang yang kami mesti pertahankan. Perang yang kami mesti menang,” kata IDF.

Pos itu datang ketika IDF menyatakan ia sekali lagi telah membuka laluan pengunduran untuk orang awam di utara Jalur Gaza untuk bergerak ke selatan. Tentera Israel telah mengelilingi Bandar Raya Gaza – yang terbesar di kawasan yang padat penduduknya dikawal oleh Hamas – kerana media Israel melaporkan bahawa serangan darat di sana mungkin bermula seawal hari ini.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Jika anda mengambil kira diri anda dan orang tersayang anda, bergerak ke selatan mengikut arahan kami,” Lt. Kol. Avichay Adraee menulis di X. “Pastikan pemimpin Hamas telah mengambil langkah untuk mempertahankan diri mereka sendiri.”

Tentera Udara Israel mengumumkan pada hari Selasa bahawa “dalam tempoh 24 jam lepas, pejuang IDF mengambil kawalan ke atas kubu ketenteraan organisasi pengganas Hamas di utara Jalur Gaza, di mana pelbagai senjata dan bahan risikan telah ditemui.”

Ia juga menyatakan pasukan Israel di Gaza “mengesan pengganas organisasi pengganas Hamas, yang telah menghalang diri mereka di sebuah bangunan berhampiran Hospital Al-Quds dari mana mereka merancang untuk melancarkan serangan terhadap pasukan kami.

NETANYAHU ISRAEL KUKUH TOLAK GEMPURAN GAZA KECUALI TAWANAN DIBERIKAN

“Pejuang mengarahkan pesawat udara untuk menyerang pengganas,” ia tambah. “Serangan itu menyebabkan letupan sekunder besar yang menunjukkan kehadiran gudang senjata Hamas di persekitaran awam.”

Setakat Selasa, tentera Israel menyatakan sekurang-kurangnya 31 askar Israel terbunuh di Gaza, manakala 1,400 orang Israel keseluruhannya telah mati sejak serangan Hamas pada 7 Oktober.

Di Gaza, Kementerian Kesihatan Hamas yang dikendalikan Palestin mengatakan terdapat lebih daripada 10,000 kematian awam di sana.

Sekitar 240 tebusan juga masih ditahan oleh Hamas di dalam Jalur Gaza.

’ Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.