JERUSALEM – Seorang komander kereta kebal Israel dari komuniti minoriti Druze negara itu, yang terbunuh dalam pertempuran di Gaza, harus menjadi simbol bagi semua orang Israel bahawa untuk mengalahkan kegelapan negara itu mesti bersatu, bapa askar itu, pegawai tentera tertinggi yang terbunuh sehingga kini, memberitahu Digital.

Lt. Col. Salman Habaka dipuji sebagai wira selepas serangan kejutan masa teroris Hamas di Israel pada 7 Oktober selepas memerintah dua buah kereta kebal dan menuju ke medan pertempuran beribu-ribu pengganas Palestin walaupun sebelum komandernya sendiri menyedari apa yang berlaku. Kurang daripada empat minggu kemudian, pada 2 November, Habaka, 33, terbunuh dalam tindakan oleh penembak curi Hamas ketika pasukan tentera Israel memperdalam serangan darat mereka ke Gaza.

Kisah tindakan wira yang dilakukan oleh orang Israel dalam menghentikan kekejaman teroris Hamas telah menyoroti beberapa komuniti minoriti negara itu yang juga memainkan peranan mereka dalam menghalang lebih banyak keganasan. Penduduk bukan Yahudi Israel adalah kira-kira 20%, termasuk Muslim, Kristian dan Druze, agama monoteistik esoterik yang menggabungkan unsur-unsur semua agama Abrahamik dan falsafah lain.

“Pada pagi 7 Oktober, kami telah merancang acara keluarga,” bapa Habaka, Emad Habaka, memberitahu Digital dari rumahnya di kampung Druze Yanuh Jat, di utara Israel. “Saya menghubunginya untuk menyemak sama ada ia masih berjalan tetapi dia memberitahu saya bahawa dia perlu kembali ke pangkalannya dengan segera. Apabila saya tanya kenapa, dia hanya memberitahu saya untuk menghidupkan TV.”

Manakala bapa Habaka yang lebih tua, seperti kebanyakan rakyat Israel yang lain, masih berusaha untuk memahami apa yang berlaku di selatan Israel, sepanjang sempadan dengan Laluan Gaza, anaknya – yang sudah merupakan komander IDF yang berpengalaman – sedang melaju ke pangkalannya di padang pasir Negev untuk mengambil kereta kebalnya.

“Dia secara tidak langsung memahami apa yang berlaku dan walaupun tidak menerima arahan daripada komandernya, dia memutuskan untuk mendapatkan kereta kebalnya dan menuju ke medan pertempuran,” kata bapa itu, 60, menggambarkan Salman, bapa satu anak, sebagai seorang yang rendah diri dan menghormati yang selalu berbuat apa sahaja untuk membantu orang lain.

Menurut cerita sendiri Salman beberapa hari selepas keganasan sehari Hamas di seluruh Israel selatan, membunuh lebih daripada 1,400 orang – awam dan tentera – dan mengambil sekitar 240 orang sebagai tebusan, dia tergesa-gesa dari rumahnya juga di Yanuh-Jat untuk menyertai pertempuran.

“Saya memandu dari Galilee ke pangkalan berhampiran Tze’elim untuk mendapatkan kereta kebal dan mencapai komuniti secepat mungkin untuk menyelamatkan setiap nyawa yang saya boleh,” dia menceritakan kepada media Israel.

Tiba di Kibbutz Be’eri – salah satu komuniti yang paling teruk terkena pengganas Hamas – Habaka berkata dia menyertai tentera lain yang berjuang di sana.

“Saya melihat Kol. Barak Hiram dan perkara pertama yang dia arahkan saya lakukan adalah untuk menembakkan peluru kereta kebal ke dalam rumah itu,” kata Habaka kepada media Israel. “Soalan pertama yang anda tanyakan kepada diri anda adalah sama ada ada tebusan awam di dalam rumah. Kami menjalankan semua tindakan awal sebelum memutuskan untuk menembak ke dalam rumah itu, tetapi sebaik sahaja kami menembak ke dalam rumah itu, kami dapat bergerak dari rumah ke rumah dan membebaskan tebusan. Pertempuran berterusan sehingga petang, di dalam jalan-jalan kibbutz.”

Kemudian, Habaka berkata bahawa yang tinggal dengannya ialah betapa pengecutnya pengganas itu, mengambil alih komuniti awam pada cuti Yahudi untuk “membunuh, membunuh dan menculik orang tua dan bayi.”

Memasuki Gaza beberapa minggu kemudian, Habaka memberitahu askar di bawah perintahnya bahawa dia mengharapkan “rakyat Israel untuk terus berdiri bersatu, untuk terus berdaya tahan kerana hanya bersama kita akan mengetahui kekuatan kita.”

Masyarakat Druze Israel hidup di beberapa kampung yang tersebar di seluruh utara Israel. Mereka telah hadir di rantau ini selama sekurang-kurangnya seribu tahun, dan komuniti mereka juga terdapat di Lubnan, Syria dan bahagian Jordan.

Kira-kira 8% daripada minoriti Arab Israel, yang kira-kira 20% daripada populasi negara sebanyak 9 juta orang, Druze sangat setia kepada mana-mana negara yang mereka tinggal, dan di Israel, kebanyakan lelaki berkhidmat dalam tentera di bawah undang-undang pengerahan wajib.

Walau bagaimanapun, kerana Druze bercakap bahasa Arab, mengikuti beberapa amalan Islam, dan mempunyai nama yang berbunyi Arab, orang Yahudi Israel sering membingungkan mereka dengan minoriti Arab Muslim Israel yang terutamanya dan, pada masa lalu, terutamanya semasa tempoh ketegangan tinggi antara orang Israel dan Palestin, mereka menghadapi beberapa diskriminasi.

Emad Habaka berkata bahawa berikutan serangan kejam Hamas, sudah tiba masanya untuk sikap di Israel terhadap Druze, dan minoriti lain, berubah.

“Kami semua ialah warganegara Israel,” Emad Habaka memberitahu Fox. “Kami melabur dalam negara ini, dan kami memberikan anak-anak terbaik kami untuk berjuang dalam tentera. Perlu ada lebih tumpuan kepada kesamarataan antara Yahudi dan kumpulan lain.”

“Anak saya percaya bahawa satu-satunya cara untuk mengalahkan musuh kita, satu-satunya cara untuk mengalahkan kegelapan, adalah untuk berjuang bersama-sama,” kata Habaka. “Ini adalah mesej yang kuat kepada semua rakyat Israel.”

Mark Dubowitz, Ketua Eksekutif Yayasan Pertahanan Demokrasi memberitahu Fox bahawa Druze mempunyai tempat khas dalam mozek budaya, agama dan etnik yang merupakan Israel.

“Saya telah mempunyai keistimewaan mengenali beberapa askar Druze yang berkhidmat di IDF,” katanya. “Mereka adalah pejuang yang berani dan patriot setia. Lt. Kol. Salman Habaka hidup dan mati sebagai wira. Kenangannya adalah berkat kepada komunitinya dan kepada seluruh Israel.”

Walaupun bapa Habaka yang lebih tua berkata dia hancur dengan kematian anaknya, dia telah mendapat keredaan mengetahui Salman mati sebagai wira. Dalam minggu sejak Salman terbunuh, bapa itu menggambarkan limpahan ucapan takziah dari pegawai tentera tertinggi dan beberapa kepimpinan negara, serta banyak daripada mereka yang diselamatkannya dari Kibbutz Be’eri.

“Dia membunuh banyak pengganas dan sejarah akan mengingati apa yang dilakukannya di sana,” kata Habaka, menambah, “Ia mengambil masa dua atau tiga hari untuk benar-benar memahami apa yang dilakukannya pada 7 Oktober… Dia pergi ke sana berdasarkan naluri dan dia membawa askar-askarnya untuk menyelamatkan nyawa, saya sangat bangga padanya, hanya wira sahaja yang melakukan perkara seperti itu.”

Apabila ditanya bagaimana dia melihat konflik yang berterusan – terutamanya apabila pasukan tentera Israel bergerak lebih dalam ke Gaza dan lebih banyak tentera dan awam berdiri untuk mati – Habaka memberitahu Fox: “Kami tidak memilih perang ini, ia dipaksa ke atas kami dan kami perlu melakukan apa sahaja untuk melindungi Negara Israel.”

“Saya benar-benar berharap bahawa kami boleh menang dalam perang ini, membawa kembali tebusan yang dipegang di Gaza, dan membawa kembali keamanan,” katanya.