TOKIO (AP) — Apa kaitannya ikan koi dengan hubungan yang merenggang antara saingan Asia Jepun dan China kini seolah-olah terjebak pada kecantikan yang menenangkan di spa, muzium dan taman. Pertikaian licin antara dua ekonomi terbesar Asia menambah pertikaian mereka mengenai pelepasan Jepun ke laut air sisa rawatan tetapi radioaktif dari loji kuasa nuklear Fukushima yang dilanda tsunami Fukushima. Dan ia telah mencetuskan lebih banyak soalan daripada jawapan.

Ini apa yang anda perlu ketahui tentang ikan dan peranan mereka dalam pertikaian:

APA IKAN KOI?

Koi adalah ikan karpa berwarna indah dan mahal yang secara rasmi dipanggil nishikigoi di Jepun. Ikan, dihargai sebagai “permata berenang”, mewakili nasib baik dalam kehidupan dan perniagaan. Mereka sering menjadi ciri kolam taman untuk keluarga kaya dan berpengaruh di Jepun. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, koi menjadi sangat popular di Asia, dengan eksport koi Jepun menggandakan dalam dekad kebelakangan ini ke 6.3 bilion yen ($43 juta) — satu perlima daripadanya dihantar ke China, pengimport koi terbesar Jepun, diikuti oleh Amerika Syarikat dan Indonesia.

APA YANG BERLAKU KEPADA EKSPORT KOI KE CHINA?

Sejak wabak virus herpes koi di Jepun pada tahun 2000-an, negara itu menjalankan karantina wajib selama 7-10 hari untuk semua eksport, termasuk ke China, untuk memastikan koi bebas penyakit.

Pada mulanya, China mempunyai perjanjian eksport dengan jumlah 15 pembiak yang juga menyediakan karantina, membolehkan mereka mengelakkan proses karantina berasingan di kemudahan lain. Tetapi Beijing membenarkan banyak daripada kontrak itu tamat tempoh selama bertahun-tahun. Kini, China juga tidak memperbaharui perjanjian karantina pra-eksport terakhir yang tamat pada 30 Oktober, menurut pegawai Jepun.

Tidak memperbaharui kontrak secara kesannya mengakhiri import ikan koi China dari Jepun. Pegawai Agensi Perikanan Satoru Abe, yang bertanggungjawab terhadap karantina koi, berkata China tidak memberikan apa-apa penjelasan mengapa ia tidak mengambil langkah-langkah yang perlu untuk meneruskan penghantaran koi.

ADAKAH INI BERKAITAN DENGAN PELEPASAN AIR SISA DILIHAT FUKUSHIMA DAIICHI?

Walaupun jaminan keselamatan dari Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, kerajaan Jepun dan pengendali loji nuklear, China melarang makanan laut Jepun dengan serta-merta selepas loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang dilanda tsunami mula membuang air sisa radioaktif yang dirawat dan dilarutkan. Terdapat kebimbangan antarabangsa mengenai ikan laut yang ditangkap dari bahagian Pasifik di mana air sisa telah dibuang, tetapi koi adalah ikan air tawar yang hiasan dan biasanya tidak dimakan.

Abe, pegawai karantina koi, berkata pelepasan air sisa Fukushima kemungkinannya bukan sebab penghentian eksport koi, dengan menyatakan bahawa China membenarkan koi Jepun selama dua bulan selepas pelepasan air bermula.

APA YANG DIKATAKAN OLEH PEGAWAI JEPUN?

Pegawai kanan Jepun menyatakan bahawa Tokyo telah menyampaikan dokumen yang perlu untuk memudahkan pembaharuan eksport koi jauh sebelum tarikh akhir, dan akan terus usaha diplomasi untuk menyelesaikan kebuntuan. Menteri Pertanian, Perhutanan dan Perikanan Ichiro Miyashita berkata kepada wartawan, “Nishikigoi adalah budaya, dan pada asasnya berbeza daripada makanan laut, dan saya percaya ia tidak berkaitan” dengan pelepasan air sisa Fukushima Daiichi. “Tetapi China telah mengambil langkah-langkah saintifik tanpa asas, dan kita perlu bersuara dan menyeru penarikan amalan yang tidak berasaskan kefahaman dan menyelewengkan perdagangan.”

Setiausaha Kabinet Kanan Hirokazu Matsuno berkata Jepun akan terus mendekati pihak berkuasa China mengenai langkah-langkah yang perlu diambil untuk menyambung semula perdagangan koi.

APA LAGI YANG MENAMBAH KETEGANGAN ANTARA JEPUN DAN CHINA?

Kedua-dua negara mempunyai pertikaian berdekad mengenai kumpulan pulau Laut China Timur yang dikawal Jepun dan dipanggil Senkaku, yang juga dituntut Beijing dan dipanggil Diaoyu. Beijing mengatur satu set empat bot pengawal pantai yang secara berkala melanggar perairan Jepun yang dituntut berhampiran pulau, menambah ketegangan dengan kapal pengawal pantai dan kapal nelayan Jepun.

Tokyo menganggap China sebagai ancaman keselamatan utama di rantau ini dan sedang memperluas perkongsian pertahanannya dengan negara-negara lain di kawasan Indo-Pasifik selain sekutu perjanjian tunggalnya, Amerika Syarikat. Tokyo juga menekankan pembinaan tentera di bawah strategi keselamatan kebangsaan baru yang menyeru keupayaan serangan balas dengan peluru berpandu jarak jauh sebagai penyimpangan daripada prinsip pertahanan diri selepas perang sahaja.