(SeaPRwire) –   Dalam saat-saat selepas Putera Andrew duduk bersama Emily Maitlis dari Newsnight BBC pada 2019 untuk merasionalkan sifat persahabatannya dengan pesalah jenayah seks yang dikenakan hukuman Jeffrey Epstein, Duke of York memberitahu kawan-kawan bahawa temubual itu berjalan dengan baik.

Temubual—penuh dengan penjelasan aneh dan garis panduan yang boleh dikutip—kemudian menyebabkan ribut global, dan menyebabkan Putera itu melangkah mundur daripada tugas diraja hanya beberapa hari kemudian. Dalam akibatnya, Ratu yang telah meninggal dunia—dilucutkan daripada gelaran tentera dan peranan diraja, dan secara umumnya lenyap dari penglihatan awam.

Kini Scoop, filem baru dari pengarah Philip Martin bertujuan untuk menganalisis temubual terkenal itu melalui lensa tiga wanita yang membolehkannya. Drama pejabat berita—yang disiarkan di Netflix bermula hari ini (5 April)—berdasarkan buku Scoops: Behind the Scenes of the BBC’s Most Shocking Interviews, oleh bekas pembawa tetamu BBC Sam McAlister, yang kadang-kadang tugas yang tidak bersyukur membawanya ke eksklusif seumur hidup. Bersama-sama dengannya adalah ketua editor Newsnight ketika itu Esme Wren, dan tuan rumah Maitlis yang pendekatan tenangnya berfungsi sebagai kelas melatih dalam seni temubual siaran.

“Saya mendengar bahawa Andrew berfikir bahawa temubual itu berjalan dengan baik, dan kemudian jelasnya tidak. Itu kedengaran sebagai wilayah yang sangat menarik untuk drama wujud,” kata Martin kepada TIME. “Saya membaca buku Sam, dan itu hanya kedengaran sebagai cara yang hebat untuk memasuki cerita, untuk melihatnya melalui lensa wanita yang menyusun temubual itu bersama.”

Martin, yang juga mengarahkan episod pertama dan kedua musim Netflix drama , berkata ini adalah peluang baru baginya untuk mengubah dinamik yang dia kenali dengan membawa orang luar dalam watak McAlister melalui pagar Istana Buckingham.

Filem itu

SCOOP

Scoop bermula pada 2010, dengan jurugambar akhbar British Jae Donnelly (Connor Swindells) mengambil jalanan Bandar Raya New York—peralatan kamera dibawanya—berharap untuk menangkap gambar jelas Putera Andrew melawat Jeffrey Epstein di rumah besarnya di Manhattan. Apa yang berikutnya ialah kejaran di Taman Tengah yang mendaratkan Donnelly gambar kini terkenal Andrew dan Epstein berjalan bersama selepas Epstein didakwa pada 2009 atas tuduhan menggoda perogolan daripada golongan muda.

“Jika tidak ada gambar Epstein dan Andrew di taman, cerita itu mungkin akan pergi,” kata Martin. Dalam filem, seperti dalam kehidupan sebenar, imej itu memulakan siri peristiwa yang akan berkembang selama satu dekad akan datang.

Sembilan tahun kemudian, penonton diperkenalkan kepada McAlister (Billie Piper), berkaca mata jingga, dengan gelung peroxide, dan bot leopard, tiba di ibu pejabat pusat BBC London. BBC sedang menghadapi cabaran sendiri, dengan pemotongan pekerjaan baru di seluruh rancangan. Editor Wren (Romola Garai) cuba mengekalkan pasukannya dengan mendapatkan cerita-cerita besar dalam landskap media yang kompetitif, sebagai tuan rumah dan tokoh jurnalistik Maitlis (Gillian Anderson) bercanda meminta jika mereka semua masih mempunyai pekerjaan.

McCalister mempunyai pendekatan tanpa belas kasihan terhadap peranannya dan rakan sekerja, cuba untuk mengatur tetamu berkuasa, atau dalam katanya “orang-orang yang kita tidak boleh hanya panggil”. Ialah prinsip panduan ini yang membawa McCalister untuk menukar e-mel rendah taraf tentang acara perniagaan Andrew menjadi temubual yang mengubah hidupnya selamanya.

Apabila kita bertemu dengan Andrew (Rufus Sewell), diraja yang suka bermain dengan beruang itu sedang berjuang untuk melarikan diri daripada noda kepada reputasinya daripada penglibatannya dengan Epstein, yang telah datang untuk mengatasi sebarang tugas diraja dalam kesedaran awam.

Menggambarkan watak-watak sebenar

Perubahan Piper menjadi McAlister adalah menakjubkan. “Bf saya tidak dapat membezakan kami,” kata McAlister kepada TIME dari rumahnya di London. “Perincian yang teliti yang diletakkan ke dalam perwakilan oleh krew, tetapi juga oleh Billie sendiri, yang dengan dermawan menghabiskan banyak masa denganku, dan jelas bekerja keras untuk mendapatkan pelbagai intonasi saya, cara berjalan saya, segala-galanya tentang saya.”

Walaupun McAlister tidak dikenali oleh awam British, Maitlis dan Andrew adalah watak yang boleh dikenali secara serta merta. Dengan itu di fikiran, Sewell menggunakan prostetik untuk kelihatan seperti Andrew, tetapi garis-garis utama mukanya dikekalkan jelas supaya persembahannya tidak terhalang. Anderson mengambil gaya rambut Maitlis dengan wig berpotongan pendek, kanta lekap, dan riasan mata asapnya yang khas.

Martin berkata terdapat garis yang halus antara menyampaikan estetika watak yang dikenali, tanpa jatuh mangsa kepada parodi. “Jika ia hanyalah peniruan tulen, maka ia hanya kehilangan percikan drama dan percikan realisme,” katanya.

Tuduhan terhadap Putera Andrew

Pada 2015, Virginia Giuffre memfailkan kertas mahkamah mendakwa bahawa Epstein dan teman wanitanya, Ghislaine Maxwell, mengatur pertemuan seksual untuknya dengan ahli perniagaan kaya dan tokoh terkemuka, termasuk Putera Andrew ketika dia berusia 17 tahun.

Kemudian dikenali sebagai Virginia Roberts, dia mendakwa dia dipaksa untuk bersetubuh dengan Andrew di rumah Epstein di Bandar Raya New York, di London, dan di pulau peribadi Epstein di Kepulauan Virgin Amerika Syarikat pada tahun 2001. Walau bagaimanapun, sebutan tentang Andrew dipotong daripada rekod apabila seorang hakim persekutuan Amerika Syarikat berkata ia “tidak berkaitan dan tidak wajar” dengan tuntutan pusat.

Dalam afidavit bersumpah, Giuffre juga mendakwa Maxwell berperanan sebagai pengantara Epstein—dakwaan yang membawa Maxwell membuat kenyataan fitnah tentang Giuffre. Giuffre menyaman Maxwell atas fitnah pada tahun yang sama, tetapi kes itu diselesaikan dan rekodnya disegel pada tahun 2017, dengan Maxwell membayar Giuffre berjuta-juta dolar.

Pada 2019, dokumen dari saman 2015 , dan dakwaan Giuffre terhadap Andrew datang ke permukaan. Walaupun Andrew menafikan semua dakwaan yang dibuat terhadapnya, dan kemudian menyelesaikan kes itu, skandal itu terus mengikutinya.

Epstein ditangkap semula atas pelbagai tuduhan pada Julai 2019, dan meninggal dunia dalam sel penjara di Bandar Raya New York sebulan kemudian. Pada masa itu, Putera Andrew mengeluarkan kenyataan mengatakan beliau menyesal atas “persatuan yang tidak bijak” dengannya, sambil menambah bahawa “bunuh dirinya telah meninggalkan banyak soalan yang tidak terjawab, terutamanya untuk mangsa-mangsa, dan saya bersimpati mendalam dengan semua orang yang terkesan dan mahu bentuk penutupan.”

Bagaimana Sam McAlister mendapat temubual itu

Kejayaan McAlister sebagai pembawa rancangan televisyen berpunca daripada ketekunannya dan keupayaannya mengekalkan pandangan kepada gambaran yang lebih besar. Dalam filem itu, dia menjalin hubungan dengan Amanda Thirsk—setiausaha peribadi Andrew yang keliru—yang pada asalnya menghubungi BBC untuk mengatur “pampasan” tentang kerja amal Andrew. Selepas setahun berselisih, apabila Andrew memutuskan untuk bercakap secara awam tentang Epstein, Thirsk sudah mempunyai hubungan dengan McAlister.

Tapi apakah yang membezakan McAlister sebenar yang membawanya kejayaan? “Saya agak pelik, katanya. “Saya tidak berbuat hormat. Saya tidak bermain mengikut peraturan. Saya tidak bermaksud saya bermain tanpa integriti, tetapi saya tidak begitu berminat dengan struktur dan hierarki.”

McAlister berkata dia terdorong oleh apa yang terbaik untuk program dan negara, dan ketekunannya membezakannya daripada orang lain yang melepasi cerita itu. Dia juga berkata latar belakangnya yang bergerak sosial, dari tumbuh di perumahan awam untuk menjadi “tegas” kelas pertengahan, mengajarnya untuk bercampur di kalangan yang berbeza dan mempelajari isyarat sosial tidak terucap Britain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.