One Life

(SeaPRwire) –   Humanitarian tidak asing dengan filem-filem tentang kerja-kerja menyelamatkan nyawa yang dilakukannya pada hari-hari awal Perang Dunia II. Daripada The Power of Good (2002) ke Nicky’s Family (2011), beberapa penerbitan—kedua-duanya dokumentari dan drama—cuba untuk menghargai pencapaiannya yang luar biasa untuk mengevakuasi 669 kanak-kanak Yahudi melalui wilayah-wilayah Eropah yang diduduki Nazi. Kerja ini telah melayakkan Winton menerima gelaran kesatria daripada Queen Elizabeth II pada 2003. Tetapi selama hampir lima dekad, lelaki yang digelar “British Schindler” tidak pernah bercerita tentang usahanya menyelamat.

Filem biopik James Hawes One Life—yang akan ditayangkan secara meluas di Amerika Syarikat pada 15 Mac—adalah usaha terkini untuk memberi penghormatan kepada Winton, berikutan kematiannya pada usia 106 tahun pada 2015. “Saya benar-benar tertarik dengan kisah benar,” kata Hawes kepada TIME tentang daya tarikan filem itu. “Ia mempunyai perjalanan watak yang luar biasa di hati cerita ini untuk lelaki ini yang mempunyai duka dan bersalah,” tambahnya.

“Saya telah ditawarkan skrip tiga tahun yang lalu tetapi saya tidak dapat melakukannya kerana sesuatu akan datang,” kata Hopkins kepada TIME dari suite kuning pucatnya di The Dorchester di Mayfair, London. Anak perempuan Nicholas Winton, Barbara Winton telah meminta secara khusus agar Hopkins memainkan bapanya dalam filem itu. Walaupun kematian Barbara pada 2022 menghalangnya daripada melihat visinya menjadi kenyataan, Hopkins mengatakan dia tergerak oleh skrip itu dan akhirnya menandatangani projek itu.

Apa yang berlaku dalam One Life?

One Life

Filem itu dibuka pada tahun 1987 dengan Hopkins memainkan Winton pada usia persaraan. Winton, tinggal di Maidenhead dan masih mengumpul wang kecil untuk amal kanak-kanak, didorong oleh isterinya Grete (Lena Olin) untuk membersihkan pejabatnya. Proses itu kurang memberangsangkan bagi Winton, yang dihadapkan dengan buku kenangan lama dari tahun 1930-an. Artifak itu mendokumenkan usaha kemanusiaan penyelamatan yang dilakukannya bersama sukarelawan lain untuk mengevakuasi lapan kereta api penuh kanak-kanak Yahudi dari Prague ke UK. Winton telah menghabiskan tahun-tahun terganggu oleh penyesalan atas kereta api kesembilan yang tidak pernah tiba di London.

Cerita itu melompat kembali ke masa, Winton berusia 29 tahun, dilakonkan oleh , adalah broker saham London yang bepergian ke Prague untuk seminggu untuk membantu pelarian. Lawatannya selama seminggu itu menjadi operasi penuh masa kerana, seperti kata Winton tentang krisis kemanusiaan yang berlaku, “Saya telah melihat ini dan saya tidak dapat tidak melihatnya.” Dan dengan itu, dengan bantuan ibunya Barbara Wertheim Tuchman (Helena Bonham Carter) dan sukarelawan di tanah air, Winton memulakan usaha seumur hidup untuk mengevakuasi kanak-kanak dari Prague dan menempatkan mereka dengan keluarga angkat di UK.

Mengkarakterkan Nicholas Winton

One Life

Hopkins, yang berusia 84 tahun ketika penggambaran, berkata ia tidak terlalu sukar untuk memainkan Winton. “Apabila anda mempunyai skrip yang sangat baik anda tidak perlu melakukan banyak, anda hanya perlu mengikuti peta,” kata pelakon dari Wales itu.

Hopkins telah memainkan beberapa peranan yang rapuh dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk peranannya yang memenangi Anugerah Akademi dalam The Father (2021), di mana beliau memainkan lelaki tua yang menghidap demensia. Beliau juga mempunyai pengalaman melimpah untuk menarik inspirasi daripada kehidupan yang kompleks dan didokumenkan dengan baik, termasuk Richard Nixon, Pablo Picasso, Alfred Hitchcock, dan baru-baru ini Sigmund Freud dalam Freud’s Last Session tahun 2023. Winton hidup kehidupan yang lebih peribadi berbanding semua lelaki itu, tetapi pelakon itu berkata proses untuk mengkarakterkannya tidak berbeza.

“Semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memastikan ia kedengaran seolah-olah ia berlaku sekarang,” kata Hopkins, menyatakan bahawa beliau telah membuat kebiasaan seumur hidup membaca skripnya antara 200 hingga 300 kali supaya dapat berehat dalam peranannya. “Anda hanya dapat melakukan itu jika anda mengetahui perkataan, teks, dengan begitu baik,” tegasnya. Kemahiran ini membolehkan Hopkins untuk menumpukan diri kepada memperbaiki irama dan ciri-ciri Winton, dengan bantuan rakaman arkib.

Sementara itu, Hawes berfokus kepada penciptaan konsistensi semasa mengarahkan dua orang lelaki sebagai Winton pada hujung hayatnya yang bertentangan. “Johnny datang untuk melihat Tony bekerja,” ingat Hawes. “Anda akan melihat beberapa gerak isyarat dengan kacamatanya atau sesuatu yang mereka lakukan dengan mata mereka, atau keraguan atau tergagap dalam suara mereka sekali-sekala, ini adalah perkara yang Johnny bekerjakan, terinspirasi oleh apa yang telah dilakukan Tony.”

Ciri-ciri utama Flynn sebagai Winton ialah kecemasan dan keputusasaan. Tetapi Hopkins memainkan Winton lebih tua penuh penyesalan, seorang lelaki yang kegagalan dirasakannya lebih penting daripada kebanggaan atas pencapaiannya.

Hopkins berkata walaupun dia memahami seorang lelaki tua yang memikirkan kesilapannya, dia sendiri tidak hidup sedemikian. “Saya kekal berpandukan masa kini. Ada perkara dalam masa lalu saya yang tidak bangga, tetapi anda terus bergerak. Hidup adalah apa yang ia adalah, anda lakukan perkara,” katanya. “Kita semua sekumpulan pendosa. Kita tidak sempurna. Tetapi anda belajar daripadanya.”

Kereta api kesembilan

One Life

Pada akhir 1930-an, kerajaan British melaksanakan operasi penyelamatan kecemasan yang dikenali sebagai , untuk membawa kanak-kanak tidak diiringi dari Jerman dan Austria, kebanyakannya Yahudi, ke keselamatan di England. Secara keseluruhannya, kira-kira 10,000 kanak-kanak dievakuasi melalui program itu. Winton adalah penting dalam meyakinkan kerajaan untuk mengembangkan program itu untuk memasukkan kanak-kanak Czech.

Dengan bantuan sukarelawan seperti Doreen Warriner dan Trevor Chadwick, serta ibunya, Winton berjaya mengevakuasi lapan kereta api penuh kanak-kanak yang rentan ke UK antara Mac dan Ogos 1939. Sebaik tiba, beliau telah mengatur keluarga angkat untuk menjaga mereka sehingga berusia 18 tahun, dengan setiap keluarga bersetuju membayar £50 sebagai jaminan.

Seperti digambarkan dalam One Life, kereta api kesembilan membawa 250 kanak-kanak dijadualkan untuk meninggalkan Prague pada 1 September 1939, hari Jerman Nazi menyerang Poland, memaksa sempadannya ditutup. Sebaliknya kanak-kanak ini ditahan di kem tahanan. Hanya dua daripada mereka terselamat semasa Perang Dunia II.

“Banyak daripadanya adalah kerana dia tidak dapat tidak melihat apa yang telah dilihatnya. Dia tidak dapat tidak mengetahui,” kata Hawes tentang rasa bersalah yang menghantui Winton. “Semua kanak-kanak lain gambar mereka yang ada, nama mereka yang ada, adalah orang sebenar.”

Menurut Hawes, inilah sebabnya mengapa Winton kekal komited untuk bekerja dengan mangsa-mangsa Holocaust jauh melepasi akhir perang. “Winton terlibat dalam mengatalog dan cuba mengembalikan barang-barang yang dirampas daripada orang Yahudi di kem. Dan terdapat peti dan peti barangnya,” kata Hawes. Beliau kekal aktif dalam operasi anti-perang dan bekerjasama dengan Pertubuhan Pelarian Antarabangsa.

Muncul dalam That’s Life!

Kisah Winton adalah yang kekal, bukan sahaja kerana kerja mulia dan berbahaya beliau dan rakan sekerjanya lakukan, tetapi kerana mereka mempunyai bab kedua apabila operasi mereka yang hampir tidak diketahui menjadi diabadikan dalam satu detik budaya popular dekad kemudian.

Pada 1988, isteri Winton Grete memberitahu kawannya Elisabeth Maxwell, seorang penyelidik Holocaust, tentang buku kenangan evakuasi yang diketuai Winton. Maxwell yang suaminya Robert Maxwell, seorang pengusaha media, tertarik dengan kisah itu dan pengisahan semula segera muncul dalam akhbar tabloidnya Sunday People. Kisah itu sampai ke That’s Life!, satu program hal ehwal pengguna di BBC yang biasanya menyiarkan hiburan ringan.

Winton bersetuju untuk muncul dalam rancangan itu. Tanpa pengetahuannya, penerbit mengatur agar Vera Gissing—salah seorang orang yang diselamatkannya sebagai kanak-kanak—duduk di sebelahnya dalam auditorium. Selepas kedua-dua berkongsi pelukan yang penuh perasaan, Winton dijemput kembali ke rancangan itu untuk segmen kedua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.