Hampir dua pertiga rakyat Amerika tidak menyetujui cara Presiden Biden menangani perang antara Israel dan Hamas, menurut satu kaji selidik Associated Press yang dikeluarkan Rabu.

Ketika perang memasuki bulan kedua, 63% rakyat Amerika berkata Biden tidak cukup berbuat untuk mengurus konflik ini dengan baik, membawa keamanan atau menghadkan kematian orang awam, menurut satu kaji selidik baru dari The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Aaron Philipson, seorang Republikan berusia 64 tahun di Florida, berkata dia kecewa dengan strategi Biden terhadap perang dan kerjasama dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

“Dia tidak mengambil pendirian yang betul,” kata Philipson tentang Biden. “Dia seolah-olah cuba menentukan dasar kepada Netanyahu, dan Netanyahu tidak kelihatan menerimanya.” Di bawah kepimpinan Biden, katanya dunia “kini sedang runtuh” dan “perang ini agak seperti krim di atas kuih.”

Kaji selidik itu, yang dijalankan dari 2 hingga 6 November, mendapati rakyat Amerika menjadi lebih cenderung menggambarkan Israel sebagai sekutu yang berkongsi kepentingan dengan Amerika Syarikat sejak perang dengan Hamas bermula, tetapi mereka berpecah pendapat sama ada Israel terlebih jauh dalam tindak balas terhadap serangan bulan lepas.

Serangan balas Israel datang selepas Hamas membunuh 1,400 orang Israel pada 7 Oktober, serangan pengganas terkorban nyawa terburuk dalam sejarah negara itu.

Kaji selidik itu mendapati 40% rakyat Amerika berkata tindak balas tentera Israel di Jalur Gaza telah melebihi batas.

Di kalangan Demokrat, 58% berkata mereka melihat serangan balas Israel berlebihan.

Secara keseluruhannya, bagaimanapun, majoriti berkata tindak balas itu munasabah, dengan 38% rakyat Amerika berkata tindak balas Israel adalah tepat, dan 18% berkata ia tidak cukup jauh.

Ada yang mendakwa konflik kini terlalu rumit untuk mengambil pendirian secara muktamad.

“Ia sangat rumit,” kata Carolyn Reyes, seorang Demokrat berusia 36 tahun di New York. “Dan saya tidak akan berpura-pura memahami sifat yang rumit hubungan antara Amerika Syarikat dan Israel.”

Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas telah mengatakan 10,000 orang Palestin terbunuh akibat berminggu-minggu pengebombaraian udara dan serangan darat Israel di utara Gaza. Jumlah kematian itu termasuk kira-kira 4,000 kanak-kanak.

Reyes menggambarkan jumlah kematian itu sebagai “garis yang terlalu jauh.”

“Ia kelihatan begitu tinggi, saya fikir angka itu tidak mungkin betul,” katanya kepada Associated Press.

Walaupun korban jiwa meningkat, ramai rakyat Amerika lebih menyalahkan Hamas, yang Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat telah gelarkan sebagai pertubuhan pengganas.

Hampir 2 dari 3 orang (66%) berkata Hamas mempunyai banyak tanggungjawab terhadap perang dengan yang lain mengatakan Israel bertanggungjawab.

Kaji selidik itu menunjukkan statistik tidak memuaskan Biden sedikit lebih teruk daripada penilaian kerja keseluruhannya sebagai presiden, dengan 60% dewasa Amerika tidak menyetujui cara Biden mengendalikan tugasnya sebagai presiden. Hanya 38% menyetujui.

Pendekatan Biden terhadap Israel boleh membawa cabaran politik baginya apabila beliau cuba mengimbangkan sokongan terhadap hak Israel untuk membela diri – yang banyak disokong – dan keutamaan berubah-ubah ahli-ahli Demokrat yang lebih progresifnya, yang menyokong kemerdekaan Palestin.

Kaji selidik AP dilakukan ke atas 1,239 orang dewasa pada 2 hingga 6 November, menggunakan sampel dipilih dari panel kemungkinan AmeriSpeak NORC, direka untuk mewakili penduduk Amerika Syarikat. Ralat persampelan bagi semua responden ialah lebih kurang 3.9 peratus mata.