US-VOTE-POLITICS-BIDEN

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden dikenali kerana sering mengatakan sesuatu yang tidak sepatutnya, tetapi kesilapan terbarunya telah meninggalkan rasa pahit sejauh 9,000 batu. Semasa lawatan minggu lepas ke sebuah taman peringatan perang di Pennsylvania, Presiden menceritakan kisah pakciknya yang seorang juruterbang, Ambrose Finnegan, yang mati dalam kemalangan pesawat semasa Perang Dunia II ketika Biden berusia setahun.

“Dia ditembak jatuh di New Guinea, dan mayatnya tidak pernah dijumpai kerana dahulu banyak kanibal di bahagian New Guinea itu,” kata Biden, sambil menambah bahawa pihak berkuasa AS berjaya mengumpulkan bahagian-bahagian pesawat itu.

Butiran cerita Biden tidak betul sama sekali – rekod pertahanan AS menyatakan bahawa Finnegan dan dua orang lain hilang selepas pesawat mereka “untuk sebab-sebab yang tidak diketahui” “terpaksa tergelincir ke laut” dan “tiada jejak” pesawat itu dijumpai, manakala pihak Putih telah membetulkan bahawa kemalangan itu berlaku di Lautan Pasifik “berhampiran” New Guinea tetapi bukan di dalamnya – tetapi sindiran Biden bahawa pakciknya dimakan telah mencetuskan bantahan paling tajam, terutamanya dari Perdana Menteri Papua New Guinea James Marape.

“Ucapan Presiden Biden mungkin terlepas lidah; bagaimanapun, negaraku tidak layak dilabel sedemikian,” kata Marape dalam kenyataan pada Ahad.

Kanibalisme diketahui wujud di Papua New Guinea dan kawasan sekitarnya, tetapi stereotaip mengenainya yang digunakan untuk negara Pasifik itu telah menjadi isu peka selama bertahun-tahun, dan Biden bukan tokoh Barat pertama merujuknya. Mantan Perdana Menteri British (ketika itu Ahli Parlimen) Boris Johnson pernah melakukan kesilapan serupa pada tahun 2006, mencetuskan pertikaian diplomatik selepas beliau menyamakan pertengkaran parti-parti politik tempatan dengan “orgi gaya Papua New Guinea mengenai kanibalisme dan pembunuhan ketua.”

Marape, dalam tanggapannya terhadap kesilapan Biden, menggunakan peluang ini untuk menyeru lebih banyak perhatian bagaimana Papua New Guinea dan jirannya terus menanggung kesan berlarutan Perang Dunia II, dengan merujuk khususnya kepada bahan letupan yang ditanam semasa peperangan itu dan masih menyebabkan kecederaan hingga hari ini serta bahan letupan yang masih tidak ditemui di seluruh negara.

“Rakyat kami hidup setiap hari dengan takut dibunuh oleh bom Perang Dunia II yang meletup,” kata Marape, sambil menambah bahawa rakyat Papua New Guinea “tidak perlu terlibat dalam konflik yang bukan urusan mereka.”

“Sisa-sisa Perang Dunia II berserakan di seluruh PNG, termasuk pesawat yang membawa pakcik Presiden Biden,” kata Marape. “Saya menyeru Presiden Biden agar mengarahkan Rumah Putih menyiasat pembersihan sisa-sisa Perang Dunia II supaya kebenaran mengenai askar-askar yang hilang seperti Ambrose Finnegan dapat diselesaikan.”

Semua ini berlaku ketika AS dan sekutunya bersaing dengan China untuk mempengaruhi rantau ini: Kepulauan Solomon menandatangani perjanjian keselamatan dengan Beijing pada 2022, dan tahun lalu, AS menandatangani perjanjian kerjasama pertahanan dengan Papua New Guinea. Papua New Guinea baru-baru ini menyambut lawatan bertubi-tubi pemimpin asing, termasuk menteri luar negara China Wang Yi dan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese. Semasa lawatannya, Wang merujuk kepada gerakan geopolitik di rantau ini, menyatakan bahawa negara-negara Pasifik “bukan halaman belakang mana-mana negara besar”, walaupun lawatan itu menyaksikan China dan Papua New Guinea menandatangani beberapa perjanjian berkaitan perdagangan, bantuan kemanusiaan, dan kerjasama teknologi.

Tetapi walaupun membalas dengan tegas, Marape menyatakan bahawa komen kanibal Biden tidak merosakkan hubungan bilateral yang lebih luas dengan AS. Dalam empat kesempatan yang pemimpin kedua negara bertemu, Marape mengingati dalam temubual bersama penyiar Australia , Channel Nine pada Isnin, Biden “sentiasa mempunyai sikap hangat terhadap Papua New Guinea.”

“Kadang-kadang anda mempunyai masa longgar,” kata Marape, sambil menambah bahawa terdapat “nilai mendalam dalam hubungan kami yang lebih daripada satu kenyataan, satu perkataan, satu sindiran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.