FRANCE-EU-PARLIAMENT-ENVIRONMENT-CLIMATE

(SeaPRwire) –   Dasawarsa dasawarsa dasar iklim di Kesatuan Eropah telah menjadikan blok itu sebagai pemimpin dalam usaha pengurangan karbon global. Disokong oleh pegawai di Suruhanjaya Eropah di Brussels, satu siri peraturan telah menangani segala-galanya daripada pelepasan perindustrian ke . Sepanjang masa itu, walaupun, banyak syarikat Eropah semakin mengadu bahawa kos peraturan itu akan menjadikan produk mereka kurang kompetitif di pasaran global.

Pada 19 April, Wopke Hoekstra, pegawai iklim tertinggi blok itu, memberitahu saya bahawa untuk teruskan momentum iklim, EU perlu memastikan bahawa dasar iklim tidak membahayakan daya saing syarikat Eropah. “Jika kita memerlukan syarikat kita melalui peralihan hijau ini dengan pantas, saya rasa ia juga permintaan yang adil daripada mereka, kesatuan dan negara ahli, untuk membantu mereka,” katanya semasa wawancara di Washington. “Semua kalah jika mereka muflis atau meninggalkan benua kita—dan tentu saja iklim tidak akan menang dari itu juga.”

Hoekstra, bekas menteri kewangan Belanda dan perunding McKinsey, mengambil alih peranan iklim tertinggi EU pada musim gugur tahun lalu ketika berbagai-bagai aduan tentang dasar iklim blok itu. Petani telah mengadakan demonstrasi di ibu negara Eropah untuk membantah peraturan alam sekitar, dan perdebatan yang meruncing tentang peraturan kenderaan elektrik terus menyibukkan perhatian pembuat kereta. Sentiasa berlegar dalam percakapan adalah kos tenaga yang tinggi di Eropah, dipacu sebahagiannya oleh harga yang dikenakan blok itu ke atas pencemaran karbon.

Untuk mengubah nada, Hoekstra dan rakan sejawatannya yang menyelia jabatan-jabatan lain di Suruhanjaya Eropah, badan eksekutif EU, memulakan lawatan mendengar industri untuk memahami bantahan dan bagaimana pembuat dasar mungkin dapat menenangkan kebimbangan tersebut. Hoekstra berkata beliau berharap maklum balas itu boleh membawa perubahan konkrit, termasuk pendekatan kerjasama yang lebih antara syarikat dan kerajaan. “Janganlah kita naif: satu perbualan—walaupun satu perbualan yang teratur dengan baik, sangat mendalam—tidak akan menyelesaikan masalah,” katanya. “Kita memerlukan perubahan sebenar di dunia sebenar.”

Apakah perubahan sebenar itu kelihatan seperti? Hoekstra menyebut pembinaan kenderaan elektrik sebagai satu bidang di mana suruhanjaya boleh meringankan kebimbangan. Kerajaan, katanya, boleh bekerja lebih baik dengan industri untuk membina infrastruktur yang diperlukan, dengan itu melegakan penggunaan pengguna dan menangani satu aduan industri.

Memastikan perniagaan Eropah kekal kompetitif dengan syarikat Cina adalah kebimbangan teratas yang lain. Subsidi Cina telah membantu negara itu menjadi tenaga pembuatan teknologi bersih, menjadikan sukar bagi syarikat Eropah untuk bersaing. Sebagai tindak balas, EU baru-baru ini bergerak untuk mengenakan tarif baru ke atas EV Cina. Dalam perbualan kami, Hoekstra menekankan bahawa “lapangan terbuka perlu diletakkan” untuk memastikan kelestarian dasar iklim. (Walaupun begitu, ramai eksekutif telah menyatakan kebimbangan tentang potensi tarif kerana rantai bekalan mereka begitu terlibat dengan China).

Perdebatan ini bukanlah yang baru. Selama iklim menarik perhatian kerajaan di seluruh dunia, pembuat dasar telah berdebat sama ada untuk mengurangkan pelepasan menggunakan pam atau kayu (bayangkan insentif kerajaan seperti potongan cukai untuk tenaga bersih) atau kayu (bayangkan cukai pelepasan karbon). EU mengambil pendekatan berasaskan kayu secara besar-besaran, termasuk dan terutamanya dengan Sistem Perdagangan Pelepasan, yang mengenakan kos untuk pencemaran. Pendekatan itu telah mengganggu banyak dalam industri, yang mengatakan bahawa kayu memberatkan daya saing. Amerika Syarikat, sebaliknya, telah menawarkan potongan cukai untuk teknologi bersih dan pembiayaan untuk projek berkatalisis, pendekatan yang disukai syarikat.

Kebimbangan Hoekstra adalah memberitahu. Lima tahun lalu, perubahan iklim adalah kebimbangan teratas di blok itu tanpa keraguan. Hari ini, ketika EU hampir mencapai pilihan raya parlimen yang penting, tekanan tentang kos kepada industri dan rakyat telah meningkat dalam agenda politik. Walau bagaimanapun, Hoekstra menekankan bahawa komitmen Eropah untuk menangani perubahan iklim tidak akan pergi ke mana-mana—walaupun pelaksanaan dasar mungkin memerlukan beberapa penyesuaian. “Terdapat keyakinan jelas bahawa kita akan terus memimpin dalam hal ini,” katanya. Tetapi blok itu perlu “menyambung lebih baik, menyatukan lebih baik dengan daya saing syarikat kami dan peralihan yang adil untuk rakyat kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.