Pengendali rel nasional Switzerland menyatakan pada Khamis terowong rel terpanjang di dunia tidak akan sepenuhnya dibuka semula untuk lalu lintas kereta api sehingga September tahun depan, sekali lagi menangguhkan tarikh sasaran untuk pembaikan kerosakan yang disebabkan oleh kereta kargo yang tergelincir.

Pengendali kereta api federal Switzerland, dikenali dengan akronim bahasa Jerman SBB, menyatakan kerosakan dari kemalangan tergelincir pada 10 Ogos di terowong Gotthard, laluan kereta api utama utara-selatan Switzerland, “jauh lebih ketara daripada yang diperkirakan pertama kali.”

“Landasan kereta api perlu digantikan sepenuhnya selama 4.2 batu. Kerja akan mengambil masa yang jauh lebih lama daripada yang dijangka,” kata SBB. Kos pembaikan dijangka berjumlah 100 juta hingga 130 juta franc Switzerland (kira-kira $110 juta hingga $140 juta).

Lalu lintas penumpang dan kargo terhad terus di terowong. Sebelum ini, SBB menyatakan kerja pembaikan akan berterusan sehingga akhir tahun ini.

Tiada yang cedera dalam kemalangan tergelincir itu, tetapi kerosakan adalah ketara. Banyak bahagian landasan dan portal pengevacuan telah dibongkar.

Terowong ini merupakan laluan penting untuk barang dan kargo, terutamanya antara Jerman di utara dan Itali di selatan. Tahun lepas, lebih daripada dua pertiga lalu lintas kargo rel melalui Alps melalui terowong ini, menurut kerajaan Switzerland.