Program Makanan Dunia memberi amaran Selasa bahawa pemotongan dana kemanusiaan oleh kerajaan memaksa agensi PBB terpaksa memotong ransum makanan secara drastik kepada orang yang paling kelaparan di dunia, dengan setiap pemotongan bantuan 1% berisiko menolak 400,000 orang ke arah kelaparan.

Agensi itu berkata kekurangan dana lebih 60% tahun ini adalah yang tertinggi dalam sejarah 60 tahun WFP dan menandakan kali pertama agensi berasaskan Rom melihat sumbangan menurun sementara keperluan meningkat.

Akibatnya, WFP terpaksa memotong ransum dalam hampir separuh operasinya, termasuk di tempat yang teruk terjejas seperti Afghanistan, Syria, Somalia dan Haiti. Dalam kenyataan, WFP memberi amaran bahawa 24 juta orang lagi boleh tergelincir ke dalam kelaparan darurat dalam tempoh setahun akan datang akibatnya.

Pengarah eksekutif WFP, Cindy McCain, berkata dengan kelaparan pada tahap rekod, kerajaan sepatutnya meningkatkan bantuan, bukannya mengurangkannya.

“Jika kami tidak menerima sokongan yang diperlukan untuk mengelakkan malapetaka selanjutnya, dunia pasti akan melihat lebih banyak konflik, lebih banyak kekacauan, dan lebih banyak kelaparan,” katanya. “Sama ada kita meniup api ketidakstabilan global, atau kita bekerja dengan cepat untuk memadamkan api itu.”

WFP memberi amaran bahawa jika trend ini berterusan, gelung malapetaka akan dicetuskan “di mana WFP terpaksa menyelamatkan hanya orang yang kelaparan, dengan mengorbankan orang yang lapar,” menurut kenyataan itu.