Kerajaan Itali melantik bekas perdana menteri untuk memimpin inisiatif kecerdasan buatan (AI) negara, menimbulkan kemarahan ramai yang mendakwa umur 85 tahun lelaki itu sepatutnya menghalangnya daripada memegang jawatan tersebut.

“Di bawah kerajaan ini, kami sedang menjadi sebuah negara yang tidak dapat mengambil kira generasi muda kami, dinosaur-okrasi yang terperangkap dalam visi lama dan konservatif,” kata Ahli Parlimen Emma Pavanelli membalas pelantikan Giuliano Amato sebagai ketua Suruhanjaya Algoritma Kecerdasan Buatan.

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni tidak dimaklumkan mengenai pelantikan itu, dan beliau berkata beliau “terganggu” dengan perkembangan itu, menurut The Telegraph.

Itali awal tahun ini menghalang penggunaan ChatGPT di negara itu kerana kebimbangan mengenai data pengguna dan proses laman, tetapi keputusan itu kemudian dibatalkan.

Media Itali Il Tempo bertanya mengapa Itali melantik Amato yang berusia lanjut manakala negara-negara lain seperti United Kingdom melantik pakar yang lebih muda dan berpengalaman untuk memimpin inisiatif serupa. Laman itu mendakwa pelantikan Amato meninggalkan “banyak” orang “tercengang.”

Suruhanjaya Algoritma akan menjalankan siasatan fakta terhadap teknologi baharu dan menentukan implikasi “positif dan negatif” penggunaannya, terutamanya terhadap “penerbitan dan maklumat.” Suruhanjaya itu terdiri daripada 10 orang, termasuk pengarah pusat kecerdasan buatan, pengarah Institut Rangkaian dan Pengkomputeran Prestasi Tinggi CNR dan profesor universiti serta pakar lain.

Pakar-pakar itu kini terpaksa menjawab kepada Amato, pelantikan yang dilaporkan berlaku kerana “kekeliruan komunikasi,” menurut timbalan setiausaha kepresidenan Majlis Teknologi Inovatif. Beliau memohon maaf kerana melantik tanpa memaklumkan Meloni.

Ahli parlimen mencabar kredensial Amato dalam teknologi maklumat, dengan akhbar La Stampa mencabar sama ada Amato tahu apa itu “algorithm”.

“Adakah beliau akan dapat mencarinya di Google?” penerbitan itu meragui.

“Mengapa tidak melantik orang muda, ramai yang berkebolehan,” kata akhbar itu. “Itu mudah dijawab – kerana di Itali, kami menghidapi sindrom Albus Dumbledore.”

Itu merujuk kepada pengetua sekolah sihir Hogwarts, Harry Potter.

The Telegraph melaporkan parti Meloni dan parti pembangkang Forza Italia, yang menamakan Amato untuk peranan itu, mempunyai hubungan “tertegang” selepas dakwaan parti itu sebahagian daripada mencipta skandal untuk perdana menteri berkisar suaminya, seorang penyampai di saluran yang dikendalikan konglomerat Mediaset.

Syarikat itu dimiliki bekas Perdana Menteri Silvio Berlusconi, yang juga ahli Forza Italia sehingga kematiannya pada Jun.