(SeaPRwire) –   Kerajaan Belanda telah membatalkan, buat sementara, rancangan untuk mengurangkan penerbangan di Lapangan Terbang Schiphol Amsterdam yang sibuk berikutan protes daripada negara-negara termasuk Amerika Syarikat dan amaran bahawa tindakan itu mungkin melanggar undang-undang Eropah dan perjanjian penerbangan.

Pada tahun lalu, kerajaan mengumumkan rancangan untuk mengurangkan bilangan penerbangan dari 500,000 ke 460,000 di Schiphol, salah satu hab penerbangan sibuk di Eropah.

Dalam surat kepada ahli-ahli parlimen, Menteri Infrastruktur dan Air Mark Harbers berkata fasa pertama rancangan untuk 2024 telah dibatalkan “sehingga notis lanjut” dan sekurang-kurangnya menunggu keputusan Mahkamah Agung negara itu.

Mahkamah rendah pada Mei menghalang rancangan untuk mengurangkan bilangan penerbangan tetapi mahkamah rayuan di Amsterdam kemudian membatalkan keputusan itu.

Keputusan Mahkamah Agung dijangka pada suku kedua 2024.

Schiphol menyatakan dalam kenyataan ia “kecewa dengan perkembangan terkini, kerana penduduk tempatan mendapat hujung yang lebih pendek.”

Pengurangan yang dirancang bertujuan untuk mengurangkan polusi bunyi bagi penduduk berhampiran Lapangan Terbang Schiphol di pinggiran selatan Amsterdam.

Schiphol berkata keputusan itu akan menyebabkan “lebih ketidakpastian, termasuk bagi sektor penerbangan itu sendiri. Sudah tiba masanya gangguan bagi penduduk tempatan dikurangkan dengan ketara.”

Dalam suratnya kepada ahli-ahli parlimen, Harbers menulis bahawa pihak berkuasa AS menganggap pengurangan penerbangan itu “tidak adil, diskriminasi dan anti-persaingan bagi syarikat penerbangan.”

Kumpulan penerbangan Airlines for America menyambut baik keputusan itu dan menyatakan terima kasih kepada kerajaan AS kerana “mengeluarkan perintah yang sangat kuat menggariskan pelanggaran Perjanjian Pengangkutan Udara EU-AS.” Ia berkata bahawa perintah itu dan perbincangan antara kerajaan minggu ini dengan kerajaan Belanda dan “sangat berkesan meyakinkan kerajaan Belanda untuk keputusan berjaya ini.”

Kumpulan itu berkata ia “terus komited untuk menangani keperluan penumpang dan penghantar sambil terus memberi tumpuan untuk mencapai matlamat iklim global penerbangan, termasuk mengurangkan polusi bunyi.

Syarikat penerbangan Belanda KLM menyifatkan keputusan untuk membatalkan rancangan itu sebagai “langkah penting untuk mencegah balasan dan terus terbang ke AS.”

KLM berkata dalam kenyataan ia telah bersetuju dengan beberapa langkah yang diumumkan, termasuk “pelan yang lebih bersih, senyap dan lebih ekonomikal, untuk mempercepat pengurangan polusi bunyi,” menambah ia berkongsi kebimbangan alam sekitar kerajaan dan “penuh komited untuk mengurangkan kesan alam sekitarnya.”

Kumpulan alam sekitar di Belanda, termasuk Greenpeace dan Friends of the Earth, menyifatkan keputusan itu “mengejutkan.”

“Terlalu banyak yang dipertaruhkan di sini. Akibatnya, penduduk tempatan ditinggalkan dan iklim semakin dipanaskan,” kata kumpulan itu.

“Ini merupakan satu kemunduran besar, tetapi bilangan penerbangan perlu dikurangkan untuk membuat Belanda layak dihuni dan menangani krisis iklim,” tambah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )