Perbicaraan untuk dua daripada penganjur utama Canada Freedom Convoy pada awal 2022 telah berlarutan lebih lama daripada protes pemandu trak terhadap keperluan vaksin COVID-19 dan mandat lain itu sendiri.

Hakim, Justice Heather Perkins-McVey, membuat keputusan Jumaat bahawa sesetengah dokumen polis Ottawa yang disunting harus dibenarkan, termasuk e-mel dan maklumat mengenai kemaskini perisian untuk telefon bimbit pegawai selepas berakhirnya perhimpunan awal 2022, yang mungkin telah memadam mesej antara penganjur dan pegawai penghubung polis, Ottawa Citizen melaporkan. Pendakwa telah menekan agar kebanyakan redaction kekal di bawah hak keistimewaan peguam.

Tamara Lich dan Chris Barber, dua daripada penganjur utama Konvoi Kebebasan, dituduh memimpin usaha untuk mempunyai beribu-ribu pemandu trak menghalang jalan-jalan di kawasan Capitol Ottawa selama hampir empat minggu pada Januari dan Februari 2022 untuk memprotes keperluan vaksin COVID untuk pemandu trak dan mandat era wabak lain.

Kedua-duanya dihadapkan dengan tuduhan melakukan kesalahan, menghalang polis, menasihati orang lain untuk melakukan kesalahan dan menakut-nakutkan, menurut CBC, yang mencatatkan perbicaraan asal dijangka berlangsung selama 10 hari telah memanjang melebihi 26. Perkins-McVey menangguhkan perkara dokumen polis Jumaat dan menetapkan tarikh perbicaraan seterusnya pada 8 November.

Sementara itu, Freedom Convoy sedang menjadi trending di X, bekas Twitter, Ahad, apabila pengguna dalam talian membandingkan bagaimana polis Ottawa melayan pemandu protes mandat dengan perhimpunan anti-Israel semasa negara Yahudi itu berperang dengan Hamas.

Berkongsi rakaman polis tangki dan pegawai mengeluarkan peserta Konvoi Kebebasan tahun lalu, pengguna Concerned Canadian menulis kepada lebih daripada 77,300 pengikut, “Ini adalah bentuk keganasan polis menggunakan taktik paramiliter yang dilakukan ke atas perhimpunan demonstran Konvoi Kebebasan yang mempunyai Hak Carta untuk protes – kemudian Trudeau melaksanakan EA — tetapi beliau tidak berbuat apa-apa dengan perhimpunan Hamas ! Piawaian ganda !!”

“Ingatkan bila kiri mempunyai NUCLEAR MELTDOWN terhadap patung Terry Fox yang ‘dicemari’ semasa Konvoi Kebebasan,” The Pleb Reporter menulis kepada 52,500 pengikut di X. “Terry Fox kini telah dililit dengan kain Palestin oleh perhimpunan pro-Palestin dan kiri SENYAP. TIDAK SATU PERKATAAN Kiri adalah HIPOKRIT mutlak.”

Pengguna, Ryan Gerritsen, berkongsi klip ucapan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau kepada Parlimen tahun lalu memanggil protes Konvoi Kebebasan sebagai “penghalang haram. “Satu video penting untuk ditonton yang menggarisbawahi betapa dendamnya Trudeau benar-benar apabila melaksanakan Akta Kecemasan,” Gerritsen menulis kepada lebih daripada 57,000 pengikut.

“Beliau bercerita tentang membawa kembali kehidupan & mata pencarian kepada orang di Ottawa semasa Konvoi Kebebasan. Orang yang secara sukarela memilih untuk menutup perniagaan kerana dendam. Beliau tidak peduli tentang jutaan orang yang mandatnya kesannya. Perhatikan pada akhir beliau mengatakan beliau terus mempertahankan kebebasan bersuara selagi ia aman. IA ADALAH AMAN!”