(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Arizona mengekalkan larangan aborsi berusia 160 tahun pada Selasa yang akan melarang hampir semua aborsi di negeri kecuali “perlu untuk menyelamatkan” nyawa wanita hamil.

Keputusan itu membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan Arizona sebelumnya yang membenarkan aborsi untuk diteruskan sehingga 15 minggu, mengikut undang-undang tahun 2022.

“Jangan salah sangka, dengan secara berkesan membatalkan undang-undang yang diluluskan pada abad ini dan menggantikannya dengan undang-undang berusia 160 tahun, Mahkamah telah mengambil risiko kesihatan dan nyawa rakyat Arizona,” kata Peguam Negara Arizona Kris Mayes dalam kenyataan Selasa, sebelum menambah bahawa pejabatnya tidak akan menuntut sebarang doktor atau wanita di bawah “undang-undang drakonik” itu.

Larangan aborsi hampir keseluruhan itu ditulis sebelum Arizona menjadi sebuah negeri dan sebelum wanita dibenarkan mengundi. Larangan itu, yang bermula pada 1864, akan menghukum penyedia aborsi dengan penjara selama dua hingga lima tahun untuk menyediakan aborsi. Sanksi tambahan boleh dikenakan kepada doktor yang melakukan aborsi selepas 15 minggu.

Larangan itu tidak akan berkuatkuasa segera – kerana mahkamah menangguhkan pelaksanaannya selama 14 hari.

“Rakyat Arizona berhak membuat keputusan peribadi mengenai penjagaan kesihatan pembiakan mereka, bebas dari gangguan kerajaan. Kami amat kecewa dengan keputusan hari ini tetapi kami komited untuk terus mempertahankan kebebasan pembiakan di mahkamah, di peringkat perundangan, serta di komuniti di seluruh negeri untuk meluluskan Akta Akses Aborsi Arizona pada November,” kata Jared Keenan, pengarah undang-undang ACLU Arizona, dalam kenyataan.

“Keputusan ini akan mengakibatkan kesan membekukan undang-undang terhadap rakyat Arizona yang ingin mendapatkan perkhidmatan aborsi tanpa mengira keadaan yang membawa kepada keputusan mereka, dan bagi mereka dalam komuniti perubatan yang mungkin menyediakannya,” kata Peguam Negara Pima County Laura Conover dalam kenyataan yang dihantar melalui emel. “Akibatnya adalah peningkatan aborsi tidak selamat dan mengancam kebebasan mereka yang terlibat kerana pengkriminalan aborsi tidak akan menghentikan keperluan atau hasrat mereka yang mencari perkhidmatan.”

“Jutaan rakyat Arizona akan segera hidup di bawah larangan aborsi yang lebih ekstrem dan berbahaya, yang gagal melindungi wanita walaupun kesihatan mereka terancam atau dalam kes tragis rogol atau inses,” kata Presiden Biden dalam kenyataan Selasa.

Planned Parenthood menyatakan bahawa aborsi sehingga 15 minggu akan terus disediakan “untuk tempoh terhad” kerana saman berasingan yang difailkan pada Oktober 2022. Dalam kes itu, Mahkamah Daerah Maricopa menetapkan bahawa negeri tidak boleh menguatkuasakan larangan aborsi sehingga 45 hari selepas Mahkamah Agung Arizona membuat keputusan,

Arizona untuk Akses Aborsi, terdiri daripada beberapa pertubuhan hak pembiakan, mendesak pindaan perlembagaan yang akan memberi hak kepada rawatan aborsi sehingga kebolehan fetal, atau minggu ke-24 kehamilan. Aborsi akan disediakan selepas itu jika penyedia perubatan menyatakan aborsi perlu “melindungi nyawa atau kesihatan fizikal atau mental wanita hamil”.

Penyokong hak aborsi Arizona perlu mendapatkan tandatangan sah 384,000 menjelang 3 Julai jika mereka mahu meletakkan aborsi dalam undian November ini. Penganjur menyatakan mereka melebihi ambang tandatangan dengan lebih 100,000, tetapi matlamat mereka adalah 800,000. Tandatangan masih perlu disahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.