Kenya mengumumkan pada Rabu kenaikan tajam dalam tambang penumpang di Laluan Rel Piawai China-dibina sebagai negara itu berjuang untuk membayar pinjaman yang diberikan kepada Beijing dan lain-lain bersama-sama dengan kenaikan harga bahan api.

Keretapi Kenya milik kerajaan berkata dalam kenyataan bahawa perjalanan 290 batu antara bandar pelabuhan Mombasa dan ibu negara, Nairobi, akan menelan kos sekitar $30 dalam kelas pertama, naik dari $19, dan $10 dalam ekonomi, naik dari $6.

Keretapi Kenya menyatakan kenaikan global dalam harga bahan api: “Kenaikan ini didasarkan kepada perubahan dalam sektor tenaga dan petroleum, di mana harga bahan api telah meningkat dengan ketara, dengan itu menjejaskan kos operasi kami.”

Pengumuman Rabu itu datang beberapa hari selepas gabenor bank pusat Kenya, Kamau Thugge, berkata shiling Kenya selama bertahun-tahun telah dinilai berlebihan sebanyak 25%, “yang menyebabkan negara itu mengekalkan kadar pertukaran yang secara buatan kuat.”

Dua minggu lalu Presiden William Ruto di China, di mana beliau mencari pinjaman $1 bilion untuk menyiapkan projek infrastruktur tergendala walaupun hutang keseluruhan Kenya mencapai rekod $70 bilion.

Tambang kereta api baru akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2024.

Perubahan itu juga akan menjejaskan perkhidmatan komuter rel yang popular di ibu negara, Nairobi, serta kereta api safari Kisumu dan Nanyuki yang menarik beribu-ribu pelancong setiap tahun.

Laluan Rel Piawai, atau SGR, yang menelan kos $4.7 bilion yang dipinjam dari bank-bank Cina, memulakan operasi pada tahun 2017 tetapi berjuang dengan pengambilan rendah perkhidmatan kargo.

“SGR Kenya sangat memerlukan pengembangan lintas sempadan untuk menjadikannya projek yang kewangan mampan,” ahli ekonomi Aly-Khan Satchu memberitahu Associated Press.

“SGR, seperti yang ada, adalah projek yang gagal. Untuk menjadikannya mampan, ia perlu menghubungkan minyak Uganda ke laut, dan (Kongo) bijih,” tambah Satchu.

Kenya telah berjuang dengan hutang awam yang meningkat yang telah membawa Ruto mengumumkan langkah-langkah ketat penjimatan termasuk had rombongan luar negara dan memotong belanjawan semua kementerian kerajaan lebih 10%.

Tetapi Ruto telah menghadapi kritikan dari rakyat Kenya terhadap lawatan asingnya sendiri, dengan 38 lawatan sejak pelantikannya pada September 2022. Ini lebih banyak daripada mana-mana empat pendahulunya dalam tahun pertama mereka dalam jawatan.