Mike Gallagher at RNC

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Pada hari yang sama Donald Trump bangga mengatakan Rusia untuk menyerang sekutu AS yang dianggap tidak membayar, Wakil Rep. Mike Gallagher, seorang Republikan dari Wisconsin, mengumumkan bahawa beliau tidak akan bertanding semula pada pilihan raya.

Gallagher lama dianggap sebagai bintang cemerlang dalam parti beliau, baik untuk kecekapan politik beliau dan kepakaran dasar luar negeri beliau: beliau adalah bekas pegawai perisikan Tentera Laut dengan Ph.D. dalam hubungan antarabangsa, dan, pada usia 39 tahun, ahli Dewan termuda yang mengetuai jawatankuasa sendiri.

Tetapi secara umum difahami di Capitol Hill bahawa Gallagher tidak begitu menyukai perubahan Trumpisme dalam parti. Beliau menentang Trump pada 6 Januari 2021, dan menyertai usaha untuk menghentikan pensahihcaraan kemenangan Joe Biden pada 2020.

Mengingat keraguan beliau terhadap niat Moscow dan perikatan dengan Beijing, Gallagher adalah penyokong tidak ragu NATO, menulis “Kes Konservatif untuk NATO” untuk The National Review pada 2019.

Begitu tinggi saham Gallagher, pemimpin Republikan senior di Wisconsin dan di Washington cuba meyakinkan beliau bahawa beliau mempunyai peluang untuk mengalahkan Senator Demokrat Tammy Baldwin, yang memenangi kerusi pada 2012 dan kuat bertanding untuk penggal ketiga.

Walaupun sokongan Gallagher terhadap Trump boleh diatasi, mereka memberi jaminan kepadanya. Sokongan beliau terhadap NATO juga bukan penghalang.

Gallagher tidak hanya menolak perpindahan ke Senat itu tetapi kini mengatakan beliau akan meninggalkan jawatan terpilih sepenuhnya apabila penggal ini tamat. Terdapat satu titik di mana perjuangan itu menghasilkan keputusan yang kurang, dan pilihan lain mula kelihatan lebih baik.

“Ini peluang terbaik kami,” kata seorang pegawai Republikan berpengalaman. “Dan daripada mencari promosi, beliau mencari kapal pelarian.”

Walaupun penasihat rapat mengatakan pengumuman Gallagher dirancang setahun lalu, sukar untuk tidak melihat keputusan itu dalam konteks minggu lepas, apabila Ahli Dewan Republikan mengundi pada undian pertama untuk memecat Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas atas dasar pentadbiran Biden.

Gallagher menyatakan usaha pemecatan itu tidak menjadi faktor penentu dalam keputusannya untuk meninggalkan Kongres. Beliau berkata kepada Milwaukee Journal Sentinel bahawa beliau masih ingin bekerja dalam bidang keselamatan negara, tetapi di luar jawatan terpilih.

Begitu matlamat Gallagher menjadikan seseorang bertanya bagaimana beliau melihat misi itu sejajar dengan serangan ucapan akhir minggu ini oleh ketua semasa partinya. Dalam ucapan bahkan oleh piawaian Trump, bekas Presiden berkata Rusia harus “lakukan apa saja yang mereka mahu” terhadap negara Eropah yang dianggap mengurangkan sumbangan ke NATO.

Gallagher mewakili majoriti senyap sebenar Parti Republikan yang dirumuskan oleh patrician seperti , , , mereka yang percaya Amerika Syarikat yang terlibat membina dunia yang stabil yang selamat untuk Amerika dan perniagaan mereka menjalankan. NATO, dalam pemikiran itu, ialah aset penting untuk mengekalkan kestabilan itu.

Jika Haley berjaya, Gallagher akan tersenarai tinggi dalam senarai pekerja teknokrat yang perlu diambil.

Republikan mungkin menukar pakar dasar keselamatan negara dan sejarah berpendidikan Princeton dan Georgetown untuk pembuat meme kegemaran.

Jadi Gallagher akan menukar pin ahlinya untuk pekerjaan di mana beliau tidak lagi terdedah kepada ketidaksetujuan jelas di Dewan oleh ahli parti sendiri. Tetapi kepergiannya mewakili kehilangan satu lagi penghalang Republikan berpotensi di Kongres terhadap beberapa langkah berisiko Putih Rumah mungkin cuba laksanakan semasa pentadbiran Trump kedua yang berpotensi.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.