(SeaPRwire) –   India, negara demokrasi terpadat di dunia, dijadualkan akan mengadakan pilihan raya umum secara berperingkat selama tujuh fasa yang akan berlangsung selama 44 hari. Pada 16 Mac, Suruhanjaya Pilihan Raya India mengumumkan bahawa rakyat India akan ke tempat mengundi antara 19 April hingga 1 Jun, dengan keputusan diumumkan pada 4 Jun.

Perdana Menteri Narendra Modi sedang menuntut penggal ketiga dalam kuasa selepas parti beliau, Parti Bharatiya Janata atau BJP, memenangi 303 kerusi dalam pilihan raya 2019. Temuan terkini dari “Pol Mood of the Nation” oleh India Today menunjukkan bahawa pengundi terus menganggap Modi sebagai pemimpin popular (walaupun pol sebegini sering mempunyai rekod yang bercampur bagi ketepatan). Untuk menentang BJP, parti pembangkang utama Kongres telah membentuk blok perikatan dengan lebih daripada dua puluh enam parti pembangkang yang lain yang dikenali sebagai Indian National Developmental Inclusive Alliance, atau INDIA.

Pilihan raya India merupakan latihan demokrasi terbesar di dunia, dengan hampir 970 juta pengundi berdaftar—di mana 470 juta adalah wanita—yang akan keluar untuk mengundi. Tahun ini, 18 juta pengundi pertama kali juga layak untuk mengundi.

Kadar pengundian pilihan raya di India secara sejarahnya tinggi—pilihan raya terakhir yang diadakan pada 2019 mencatat kadar pengundian sebanyak 67% menurut Suruhanjaya Pilihan Raya India, atau ECI. (Berbanding dengan A.S. yang mencatat kadar pengundian sebanyak 66% dalam pilihan raya presiden 2022.) India juga dikenali memiliki pilihan raya termahal di dunia, dengan parti-parti politik mengeluarkan belanja sebanyak pada 2019, berbanding di A.S. semasa pilihan raya 2016. Jumlah itu dijangka akan dua kali ganda dalam pilihan raya tahun ini.

Di bawah sistem berparlimen negara itu, parti yang memenangi majoriti daripada 543 kerusi dalam Dewan Rakyat yang lebih berkuasa, atau Lok Sabha, akan membentuk kerajaan dan melantik calonnya sebagai perdana menteri.

Jadual untuk pilihan raya India?

India mengadakan pilihan raya secara berperingkat mengikut kawasan yang teliti ditetapkan oleh ECI. Tarikh mengundi yang diumumkan oleh ECI merentasi tujuh fasa akan berlangsung pada 19 April, 26 April, 7 Mei, 13 Mei, 20 Mei, 25 Mei, dan 1 Jun. Di sesetengah negeri seperti Bihar, Bengal Barat, dan Uttar Pradesh, mengundi akan berlangsung pada semua tujuh hari; di negeri lain seperti Arunachal Pradesh dan Sikkim, ia hanya akan berlangsung pada satu hari.

Pilihan raya ini akan menjadi latihan mengundi terbesar dalam sejarah India, selepas pilihan raya pertama negara itu yang diadakan selama lima bulan antara September 1951 dan Februari 1952.

Peraturan pilihan raya juga menetapkan bahawa stesen mengundi mesti berada dalam 1.2 batu dari setiap rumah, dan hampir setiap undian akan dilakukan secara elektronik. Pada 2019, 1.74 juta mesin mengundi elektronik diedarkan merentasi lebih daripada 1 juta stesen mengundi. Hampir 15 juta pegawai pilihan raya dan anggota keselamatan akan diberi tugas mengawal stesen mengundi semasa mengundi.

Mengapa pilihan raya India mengambil masa yang lama?

Fasa-fasa serantau pilihan raya India ditentukan berdasarkan kepadatan penduduk—serta betapa kontroversinya undian—di setiap negeri. Contohnya, negeri paling padat penduduknya iaitu Uttar Pradesh, yang juga terkenal dengan keganasan dan keganasan politik, dibahagikan kepada tujuh fasa.

Kumpulan pengundi bergerak biasanya memerlukan masa untuk berpindah dari satu bahagian negara ke bahagian lain, terutamanya di kawasan terpencil, untuk mempublisitakan dan mentadbir undian, serta melindungi kotak undian daripada disalahgunakan atau dicuri. Kadang-kadang, ECI mengambil kira cuti umum dan perayaan keagamaan ketika memanjangkan tempoh mengundi.

Semua undian kemudiannya dihitung dan diumumkan pada satu hari, yang bermakna tiada seorang pun—termasuk Perdana Menteri—mengetahui siapa yang menang mana-mana kerusi sehingga keputusan diumumkan.

Sejak kemerdekaan India pada 1947, Suruhanjaya Pilihan Raya India telah menentukan bahawa struktur rumit ini membolehkan proses perlahan dan berterusan yang perlu untuk mengawalselia pilihan raya yang bebas dan adil di negara berpenduduk hampir 1.4 bilion orang. Tetapi perpecahan dalaman, serta kritikan daripada parti pembangkang mengenai tindakan yang tidak mencukupi terhadap pelanggaran peraturan, telah menyaksikan pengawas pilihan raya rasmi menerima India dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pilihan raya ini datang pada masa India sedang berusaha untuk memastikan penyertaan pengundi, kebebasan bersuara, dan kemerdekaan pilihan raya sementara autoritarianisme sedang meningkat. Semasa penggal kedua Modi, Freedom House menurunkan penarafan demokrasi India daripada “bebas” kepada “separa bebas” kerana dasar kerajaan yang membezakan terhadap Muslim, serta menargetkan kritik dan media.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.