Orang ramai melihat gerhana matahari melalui cermin mata gerhana.

(SeaPRwire) –   Jika anda mengalami sakit kepala atau mata selepas melihat gerhana matahari—walaupun anda memakai cermin mata gerhana—. Tetapi jangan panik. Pakar berkata ia mungkin bukan tanda kerosakan yang serius.

Melihat terus kepada gerhana tanpa berpotensi menyebabkan kerosakan kekal kepada penglihatan anda. Ia —kecuali sepanjang tempoh “totaliti,” apabila matahari ditutupi sepenuhnya oleh bulan—atas sebab yang sama tidak elok untuk merenung matahari: cahayanya boleh membakar retina anda, satu risiko yang dikenali secara rasmi sebagai .

Tetapi jika anda mengalami kerosakan sebegini, anda lebih berkemungkinan mengalami gangguan penglihatan—seperti kabur, sensitiviti cahaya, atau titik hitam—sepanjang beberapa jam yang berikut, berbanding sakit mata. Retina tidak mempunyai saraf sakit, (AAO).

Sakit kepala boleh menjadi gejala retinopati solar, kata AAO. Tetapi dalam kebanyakan kes, seseorang mengalami sakit kepala kerana masalah penglihatan yang lain, dan bukan sebagai gejala primer, kata Dr. Lucia Sobrin, pakar retina di Massachusetts Eye and Ear.

Jika anda mengalami sakit kepala tanpa gangguan penglihatan yang mengiringi, anda hampir pasti tidak perlu bimbang, terutamanya jika anda memakai cermin mata pelindung seperti yang diarahkan, kata Dr. Avnish Deobhakta, pakar oftalmologi di New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai. Kemungkinan besar, katanya, anda mengalami ketegangan mata biasa, yang boleh menyebabkan sakit kepala anda.

Menumpukan pada sesuatu yang jauh boleh menegangkan mata, kata Deobhakta, terutamanya selepas memakai cermin mata gerhana gelap yang menyebabkan anak mata membesar. “Ia amat serupa dengan apabila orang merenung skrin untuk masa yang lama dalam gelap,” katanya.

Atau, tambah Sobrin, anda mungkin hanya merasakan kesan sensitiviti cahaya selepas merenung langit dengan cara yang biasanya tidak anda lakukan.

Dalam kebanyakan kes, sakit kepala dan sakit mata akan hilang dalam masa beberapa jam selepas melihat gerhana, kata Deobhakta, walaupun anda boleh berunding dengan doktor jika anda bimbang. Seperti gerhana, “ini juga akan berlalu,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.