France v Belgium: Round of 16 - UEFA EURO 2024

(SeaPRwire) –   Kapten Perancis Kylian Mbappé telah memimpin pasukannya meraih kemenangan dalam perlawanan pusingan 16 EURO 2024 mereka menentang Belgium pada hari Isnin, dengan satu rembatan yang terkena pemain lawan mengesahkan pendahuluan pasukan itu.

Bintang bola sepak berusia 25 tahun itu bermain dengan memakai topeng muka—suatu penambahan terbaru, dan yang sangat dibincangkan, kepada seragamnya.

Mbappé memakai topeng itu selepas hidungnya patah dalam pertembungan dalam perlawanan pembukaan Perancis—kemenangan 1-0 menentang Austria pada 17 Jun. Dalam perlawanan menentang Austria, Mbappé sangat penting, memaksa gol tunggal dengan hantaran silang yang terkena kepala Maximilian Wöber.

Namun, dia bertembung dengan bahu pemain pertahanan Austria Kevin Danso, dan selepas dirawat oleh kakitangan perubatan, dia diiring keluar dari padang. Dia dibawa ke hospital di Dusseldorf dan Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) mengesahkan tahap kecederaan itu.

“Respon awal agak positif kerana tiada pembedahan dirancang buat masa ini,” kata Presiden FFF Diallo dalam sidang media pada 18 Jun.

Mbappé telah mengendalikan situasi ini dengan humor di media sosial. Tidak lama selepas kecederaan itu, dia bergurau di X (dahulunya Twitter), bertanya kepada peminatnya: “Ada idea untuk topeng?” Dua hari kemudian, dia memuat naik foto dirinya dalam perlawanan menentang Belgium di Instagram, dengan kapsyen “Tanpa risiko, tidak ada kemenangan”, yang menyebabkan ramai menjangkakan dia akan kembali ke pertandingan.

Walaupun bintang Real Madrid itu tidak memerlukan pembedahan, dia terlepas perlawanan Perancis menentang Belanda pada 21 Jun, yang berakhir dengan seri. Dia kemudian kembali membantu pasukannya menentang Poland dalam perlawanan peringkat kumpulan terakhir mereka, menjaringkan gol—gol pertamanya di Kejohanan Eropah. Namun, rembatan dari Robert Lewandowski menyamakan kedudukan.

Mbappé telah terbuka mengenai betapa sukarnya topeng itu untuknya, walaupun harapannya ialah golnya mewakili kemajuan. Dia menyatakan bagaimana topeng itu mengehadkan penglihatannya, dan memaksa peluhnya terkumpul di wajahnya. Namun, dia mengakui keperluan topeng itu selepas kecederaannya.

“Saya tidak fikir ia akan berlaku, tetapi bermain dengan topeng adalah sesuatu yang mengerikan,” kata Mbappé dalam sebelum kemenangan pasukan itu menentang Belgium. “Beberapa hari pertama saya berasa seperti memakai cermin mata 3D.”

Penonton media sosial menyedari topeng Mbappé, mencipta lukisan dirinya sebagai Teenage Mutant Ninja Turtle, satu rujukan daripada rakan sepasukan Paris Saint-Germain Thaigo Silva ketika dia pertama kali menyertai pasukan itu pada tahun 2017. Yang lain menyedari persamaan topeng itu dengan topeng Batman, dan membandingkan bintang bola sepak itu sendiri dengan superhero itu.

Peminat di stadium telah memutuskan untuk memakai topeng mereka sendiri sebagai tanda solidariti, sama ada warna hitam seperti topeng Mbappé, dan beberapa pilihan yang lebih lucu.

Dia berkongsi dengan media bahawa sangat sukar untuk duduk sebagai pemain gantian yang tidak digunakan dalam perlawanan menentang Belanda; pemenang Kasut Emas Piala Dunia 2022 itu biasa untuk bangkit dan menjaringkan gol. Tetapi, dia bersyukur untuk kembali ke padang, mengetahui bahawa hidungnya yang patah, yang belum dibedah, boleh menjadikannya sasaran untuk permainan kasar.

Perancis dijadualkan bermain menentang Portugal, dan bintang bola sepak utama negara itu Cristiano Ronaldo, pada hari Jumaat, 5 Julai. Perlawanan itu akan menjadi suku akhir pertama Mbappé dalam kejohanan EURO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.