South Korea v United States

(SeaPRwire) –  
Pasukan Bola Sepak Kebangsaan Wanita Amerika Syarikat (USWNT) baru sahaja mengeluarkan senarai pemain untuk Sukan Olimpik Paris. Bacalah sekali. Dua kali, juga.  

Mata anda tidak menipu anda.  

tidak berada dalam pasukan. 

Jurulatih baharu USWNT, Emma Hayes, mengetuai pasukan itu ke dalam pertandingan global pertamanya dalam tempoh jawatannya, dan dia pasti membuat kenyataan. Morgan, yang bersama-sama dengan yang baru bersara, telah menjadi salah seorang wajah utama bola sepak wanita Amerika Syarikat selama dekad yang lalu: dia adalah penjaring gol aktif terbanyak sepanjang masa USWNT, dan menduduki tempat kelima dalam senarai sepanjang masa. Dia juga menjadi sebahagian daripada perjuangan pasukan yang berprofil tinggi dan akhirnya berjaya, untuk mendapat gaji yang sama.

Ini akan menjadi Sukan Olimpik pertama sejak 2008, di Beijing, di mana Morgan tidak beraksi untuk Amerika Syarikat. Dia telah bermain dalam setiap Piala Dunia untuk USWNT sejak 2011.  

(Wakil Morgan tidak memberi respons kepada mesej dari TIME yang meminta komen.) 

Morgan telah menulis di Instagram pada hari Rabu selepas senarai pemain itu dikeluarkan.

“Hari ini, saya kecewa kerana tidak berpeluang untuk mewakili negara kita di pentas Olimpik. Ini akan sentiasa menjadi kejohanan yang dekat di hati saya dan saya berasa sangat bangga setiap kali saya memakai lencana ini. Dalam masa kurang dari sebulan, saya berharap untuk menyokong pasukan ini dan memberi semangat kepada mereka bersama-sama dengan seluruh negara kita. LFG”

Keputusan Hayes akan dibahaskan selama berhari-hari, jika tidak berminggu-minggu sebelum Sukan Olimpik. Morgan adalah penyerang super yang telah membuktikan dirinya selama bertahun-tahun, dan pengalaman serta kepimpinan beliau merupakan aset kepada mana-mana pasukan. Tetapi dia telah memulakan musim NWSL dengan perlahan: dia terlepas lebih dari sebulan bersama San Diego Wave selepas dia mengalami kecederaan buku lali kiri pada 19 April, walaupun dia telah kembali. Dia menjaringkan gol untuk USWNT menentang Argentina pada 23 Februari: ia adalah gol pertamanya untuk pasukan kebangsaan dalam setahun. Morgan tidak menjaringkan gol dalam Piala Dunia tahun lepas, yang berakhir dengan kekecewaan untuk USWNT dengan kekalahan sepakan penalti kepada Sweden, dalam Pusingan 16. Ia adalah penyingkiran awal USWNT dalam Piala Dunia.

Hayes sedang bermain untuk jangka panjang, membuka lembaran baru bagi pencapaian lampau USWNT—kemenangan berturut-turut Piala Dunia pada 2015 dan 2019—dan membina generasi pemain baharu untuk Sukan Olimpik 2024 dan seterusnya.

Senarai pemain 18 orang itu mempunyai purata umur 26.8 tahun, iaitu senarai pemain keempat termuda yang pernah dihantar oleh Amerika Syarikat ke Sukan Olimpik, dan yang termuda sejak 2008. Purata umur pasukan Olimpik 2020—USWNT ke Kanada dalam separuh akhir Sukan Olimpik Tokyo—adalah 30.8 tahun.

Penjaring gol terbanyak NWSL, Sophia Smith, 23, telah disenaraikan dalam pasukan, begitu juga Mallory Swanson, 26, yang kecederaannya sebelum Piala Dunia pada 2023 telah merugikan usaha pasukan untuk memenangi Piala Dunia buat kali ketiga; pasukan itu sangat memerlukan pukulan jaringan beliau di Australia dan New Zealand. Trinity Rodman, 22, dan rakan sepasukan Morgan di San Diego, Jaedyn Shaw, 19, turut disenaraikan dalam pasukan sebagai penyerang, posisi Morgan. Veteran USWNT, Crystal Dunn, seorang pemain pertahanan dalam pertandingan antarabangsa sebelum ini, turut disenaraikan sebagai penyerang, menunjukkan strategi Hayes. Senarai pemain Olimpik lebih kecil daripada senarai pemain Piala Dunia: permainan ini membenarkan 18 pemain, manakala 23 pemain boleh pergi ke Piala Dunia. Pemain yang boleh bermain di beberapa posisi, seperti Dunn, sangat bernilai. Morgan adalah penyerang depan sepenuhnya.

Hayes memilih veteran yang boleh dipercayai dengan 100 atau lebih penampilan untuk pasukan kebangsaan, seperti pemain tengah Lindsey Horan, 30, bersama-sama kapten Piala Dunia, tahun lepas, dan Rose Lavelle, 29. Alyssa Naeher, 36, kembali menjaga gawang. Pemain pertahanan Emily Sonnett, 30, dan Tierna Davison, 25, kembali untuk Sukan Olimpik kedua mereka: melengkapkan pasukan ini adalah pemain Olimpik buat pertama kali Korbin Albert, Sam Coffey, Catarina Macario (pemain tengah); Casey Murphy (penjaga gawang); dan Noami Girma, Casey Krueger, dan Jenna Nighswonger (pemain pertahanan).

USWNT, yang belum pernah memenangi pingat emas Olimpik selama sedozen tahun, memulakan kempen mereka pada 25 Julai, menentang Zambia di Nice, sehari sebelum Majlis Perasmian. Tiada Morgan. Tiada Rapinoe. 

Suasana baharu dalam sejarah bola sepak wanita Amerika Syarikat.  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.