Equinox-Solstice-Explainer

(SeaPRwire) –   Musim bunga hampir tiba — secara rasmi, sekurang-kurangnya.

Ekuinoks vernal tiba pada hari Selasa, menandakan bermulanya musim bunga untuk Hemisfera Utara.

Tetapi, apakah sebenarnya maksudnya? Inilah yang perlu anda ketahui tentang bagaimana kita membahagikan tahun menggunakan orbit Bumi. Apakah ekuinoks?

Apabila Bumi mengelilingi matahari, ia berbuat demikian pada suatu sudut.

Pada kebanyakkan masa sepanjang tahun, paksi Bumi condong ke arah atau menjauhi matahari. Ini bermakna kehangatan dan cahaya matahari tidak sekata di bahagian utara dan selatan planet.

Semasa ekuinoks, paksi Bumi dan garis orbitnya sejajar, jadi kedua-dua hemisfera menerima cahaya matahari dengan jumlah yang sama.

Perkataan ekuinoks berasal dari dua perkataan Latin yang bermaksud sama dan malam. Ini kerana pada ekuinoks, tempoh siang dan malam hampir sama — walaupun ia mungkin lebih panjang beberapa minit, bergantung pada lokasi anda di planet.

Ekuinoks musim bunga — atau vernal — Hemisfera Utara boleh jatuh antara 19 dan 21 Mac, bergantung pada tahun. Ekuinoks musim luruh — atau musim panas — boleh jatuh antara 21 dan 24 September. Apakah solstis?

Solstis menandakan masa-masa sepanjang tahun apabila Bumi condong pada kadar paling ekstrem ke arah atau menjauhi matahari. Ini bermakna hemisfera-hemisfera menerima jumlah cahaya matahari yang sangat berbeza — dan siang serta malam sangat tidak sekata.

Semasa solstis musim panas Hemisfera Utara, bahagian atas bumi condong ke arah matahari, mewujudkan hari paling panjang dan malam paling pendek sepanjang tahun. Solstis ini jatuh antara 20 dan 22 Jun.

Sementara itu, pada solstis musim sejuk, Hemisfera Utara condong ke arah menjauhi matahari — menyebabkan hari paling pendek dan malam paling panjang sepanjang tahun. Solstis musim sejuk jatuh antara 20 dan 23 Disember. Apakah perbezaan antara musim meteorologi dan astronomi?

Ini hanyalah dua cara berbeza untuk membahagikan tahun.

Musim meteorologi ditakrifkan oleh keadaan cuaca. Ia membahagikan tahun kepada musim-musim tiga bulan berdasarkan kitaran suhu tahunan. Mengikut kalendar tersebut, musim bunga bermula pada 1 Mac, musim panas pada 1 Jun, musim luruh pada 1 September dan musim sejuk pada 1 Disember.

Musim astronomi bergantung pada bagaimana Bumi bergerak mengelilingi matahari.

Ekuinoks menandakan bermulanya musim bunga dan musim luruh. Solstis memulakan musim panas dan musim sejuk.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Howard Hughes Medical Institute’s Science and Educational Media Group. AP bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua kandungan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.