(SeaPRwire) –   Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, atau GOLD, ialah organisasi penyelidikan dan penggalakan COPD yang paling terkemuka di dunia. Diasaskan pada tahun 1997 bekerjasama dengan Institut-Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, salah satu matlamat GOLD ialah “untuk memperbaiki pencegahan dan rawatan penyakit paru-paru ini.”

Pada tahun , GOLD menukar takrifannya mengenai COPD – yang banyak dalam profesion menganggap sebagai terlalu lambat. Secara khusus, takrifan baru menekankan heterogeniti COPD dari segi pemacu asas dan jangkaan penyakit jangka panjang.

“Jika anda melihat garis panduan GOLD yang baru, mereka benar-benar mengakui bahawa terdapat lebih banyak komponen radang dalam COPD berbanding yang dipercayai pada mulanya,” kata Dr. Laren Tan, pakar penyakit paru-paru dan penjagaan kritikal dan ketua Jabatan Perubatan di Loma Linda University Health di California.

Tan menyatakan pengakuan bahawa COPD boleh mengambil bentuk yang tidak konvensional adalah penting untuk menyesuaikan rawatan yang sesuai kepada setiap pesakit. “Kini kami mendekati COPD dari segi cuba mengenal pasti subkumpulan pesakit yang mempunyai keadaan radang asas ini,” katanya. “Jika kami tidak mendedahkan komponen radang ini, ia boleh menyebabkan hasil yang lebih buruk.”

Di sini, Tan dan pakar lain dalam bidang ini menjelaskan bagaimana pemahaman baru tentang radang ini memberi maklumat rawatan. Dan ia hanyalah salah satu daripada beberapa kemajuan terkini dalam penjagaan dan pengurusan COPD.

Terapi ubat baru

Mungkin pembangunan yang paling banyak dibincangkan dalam landskap rawatan COPD ialah munculnya terapi biologik baru, kata Dr. Meilan Han, profesor perubatan dalam Bahagian Paru-Paru dan Penjagaan Kritikal di Universiti Michigan. Biologik ialah ubat suntikan yang boleh “menyasarkan laluan imun yang sangat khusus,” jelas Han.

Pada dasarnya, ubat-ubat ini bertujuan untuk mengubah atau menghalang operasi sistem imun secara sempit, dengan itu mematikan atau mengawal jenis radang atau tindak balas imun lain yang menyokong beberapa pencerobohan COPD sementara meninggalkan baki sistem imun tidak terjejas. Ubat-ubat ini sudah digunakan untuk merawat keadaan paru-paru berkaitan, seperti asma, dan terdapat sebab untuk percaya bahawa mereka akan segera memasuki arena COPD.

“Berita gembira ialah terdapat ubat yang kelihatan akan berfungsi untuk COPD, dan mungkin segera mendapat kelulusan FDA,” kata Han. Ubat itu, dupilumab, sudah diluluskan untuk rawatan asma. Pada Julai 2023, kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine mendapati pesakit dengan radang Jenis 2 – ditakrifkan oleh kehadiran darah eosinophil yang tinggi – mendapat manfaat daripada dupilumab. Pesakit itu mengalami “kurang pencerobohan, fungsi paru-paru dan kualiti hidup yang lebih baik, dan gejala pernafasan yang kurang teruk berbanding mereka yang menerima plasebo,” menurut kajian itu.

“Apa yang kita lihat dalam beberapa tahun sebelum ini ialah syarikat-syarikat meninggalkan pembangunan ubat pernafasan kerana banyak kajian gagal,” jelas Han. “Dupilumab hanyalah satu ubat, tetapi ia membuka pintu untuk banyak lagi penyelidikan dan penerokaan biologik untuk rawatan COPD.” Beliau menyatakan terdapat pelbagai ujian menguji biologik tambahan yang menyasarkan laluan baharu. “Saya berharap ini hanyalah permulaan aisberg, dan segera kita akan mempunyai banyak terapi baharu,” tambahnya.

Walaupun biologik mendapat perhatian yang paling banyak, pakar-pakar menyatakan bahawa peningkatan kecil yang lebih beransur-ansur dalam penjagaan memberi kesan yang lebih besar kepada kehidupan seharian pesakit COPD.

Sebagai contoh, penghalang fosfodiesterase telah lama digunakan untuk membantu rawat pengeluaran dan pengumpulan lendir yang banyak pesakit COPD alami, kata Tan. “Penghalang fosfodiesterase baharu membantu melegakan otot saluran udara dan juga membantu membersihkan lendir dari saluran udara,” katanya. “Tetapi pesakit mengambilnya sebagai tablet, yang secara tidak menyenangkan datang dengan banyak kesan sampingan, seperti masalah GI.” Untuk mencegah kesan sampingan ini dan meningkatkan keberkesanan ubat, penyelidik telah melihat pembangunan bentuk suntikan ubat-ubat ini, dan Tan menyatakan terdapat bukti bahawa ini berfungsi.

Dalam ruang penyedut, salah satu cabaran terbesar dalam penjagaan COPD – dan sebenarnya, dalam penjagaan asma dan keadaan paru-paru lain – ialah masalah kepatuhan. Penyedut sering menjadi asas pengurusan gejala, tetapi ia boleh menjadi cabaran bagi seseorang untuk menggunakan penyedut dengan konsisten, terutamanya apabila rawatan melibatkan lebih daripada satu jenis ubat suntikan.

Masalah kepatuhan ini membawa kepada pembangunan penyedut gabungan – satu peranti tunggal yang membenarkan pesakit mengambil dua atau tiga ubat sekaligus. “Mereka telah mengambil semua penyedut ini dan meletakkannya ke dalam satu peranti,” kata Han. “Ini memudahkan pesakit mengambil ubat-ubat mereka, dan ini telah menyebabkan berkurangnya kekerapan pencerobohan.”

Selari dengan munculnya penyedut gabungan, penyelidikan mendedahkan bahawa, bagi sesetengah pesakit COPD, campuran tiga ubat suntikan mungkin lebih unggul berbanding pendekatan dua ubat lama. “Untuk kebanyakan pesakit, kami mengarahkan dua bronkodilator jangka panjang,” kata Dr. Peter Barnes, profesor perubatan toraks di Institut Jantung dan Paru-Paru Kebangsaan di UK. Ini adalah antagonis reseptor muskarinik jangka panjang, atau LAMA, disatukan dengan agonist beta-2 jangka panjang, atau LABA. Walaupun kombinasi LABA/LAMA ini bukan sesuatu yang baru, Barnes menyatakan bahawa menambah ubat ketiga – kortikosteroid suntikan – pada pesakit dengan tahap darah eosinophil yang tinggi. “Ketiga-tiga ini kini boleh disatukan dalam satu penyedut tunggal, dipanggil penyedut tripel,” katanya.

Selain itu, kajian jangka panjang mengenai manfaat penyedut tripel mendapati ia mungkin mengurangkan kematian di kalangan pesakit yang menggunakannya. “Apabila digunakan dengan betul dalam kombinasi, ubat-ubat ini boleh menyelamatkan nyawa,” kata Han.

Klep, perubatan melalui teleperubatan, dan kemajuan lain

Pembedahan pengurangan isi paru-paru, atau LVRS, ialah salah satu prosedur pembedahan paling biasa untuk rawatan COPD. Prosedur ini, yang telah wujud sejak 1950-an, melibatkan pengeluaran bahagian paru-paru yang paling terjejas untuk membenarkan pengembangan paru-paru yang lebih baik dan kurang terhad.

Tetapi pembedahan ini datang dengan kelemahan. “Ia merupakan pembedahan besar dengan tempoh pemulihan yang lama, dan risiko komplikasi adalah tinggi,” kata Tan. Komplikasi ini termasuk kebocoran udara tidak dirancang, pneumonia, dan masalah jantung seperti .

Dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, campur tangan yang lebih ringan telah muncul. Dua syarikat berbeza telah membangunkan klep yang boleh diletakkan di saluran udara menggunakan prosedur minima invasif, dan membenarkan udara terperangkap dalam paru-paru terjejas untuk keluar. “Ini secara dasarnya klep satu hala yang membenarkan udara keluar dari kawasan terjejas paru-paru,” jelas Tan. “Ini membantu meningkatkan pengudaraan dan kesukaran bernafas.” Prosedur ini dikenali sebagai , meniru kesan pembedahan lama tetapi boleh dibalik.

Selain daripada ubat-ubat baharu dan prosedur pembedahan, vaksin ialah satu lagi bidang yang sepatutnya membawa kepada pengurusan gejala yang lebih baik. “Dalam kes COPD, banyak virus biasa – perkara seperti virus pernafasan – boleh menyumbang kepada serangan berulang atau pencerobohan,” kata Han. Vaksin boleh membantu mencegah jangkitan virus ini, dan semakin banyak yang menjadi tersedia dari masa ke semasa. “Peningkatan pembangunan vaksin yang dilihat semasa wabak – saya berharap kita akan terus melihat vaksin baharu untuk perkara seperti rhinovirus yang memberi kesan besar kepada COPD,” tambahnya.

Pakar-pakar menyatakan terdapat peningkatan yang membantu dalam cara pesakit COPD dan pemberi penjagaan berinteraksi.

“Rawatan paru-paru tidak mendapat banyak perhatian, tetapi kami tahu ia penting untuk fungsi harian pesakit,” kata Tan. Rawatan paru-paru sering melibatkan kursus pendidikan kumpulan yang mengajar orang dengan COPD bagaimana menyesuaikan gaya hidup mereka – contohnya, dengan memasukkan bentuk latihan yang selamat, atau belajar menyediakan makanan yang lebih sihat – untuk meningkatkan gejala mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.