Keluarga tebusan yang ditahan oleh pengganas Hamas di Gaza mengancam protes jika Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Yoav Gallant tidak bertemu dengan mereka Sabtu.

Jurucakap untuk keluarga berkata mereka merancang untuk berkumpul di medan di Tel Aviv.

Mereka dengan kuat meminta pertemuan selepas Israel meningkatkan serangan ke atas Gaza malam Jumaat.

Dakwaan tentera bahawa ia menyasarkan infrastruktur terowong juga telah mencetuskan ketakutan di kalangan keluarga bahawa pemimpin tentera sedang bermain-main dengan nyawa tebusan, yang dipercayai ditahan di dalam terowong.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) berkata terdapat lebih daripada 230 tebusan pelbagai umur yang disahkan telah ditawan semasa serangan pengganas pada 7 Oktober, di mana Hamas menyusup ke Israel dan membunuh sekurang-kurangnya 1,400 orang, termasuk sekurang-kurangnya 310 askar.

Tentera Israel berkata bahawa objektif utama dalam peperangan ini adalah untuk menghapuskan keupayaan tentera Hamas dan menyelamatkan tebusan.

MENTERI UK MENYOKONG KEMAJUAN YANG DILAKUKAN DI MAJLIS KESELAMATAN PBB UNTUK MENANGANI KRISIS ISRAEL-HAMAS

Seorang pegawai Hamas berkata Jumaat bahawa kumpulan pengganas Palestin itu tidak boleh melepaskan tebusan yang mereka tangkap semasa perang dengan Israel sehingga persetujuan gencatan senjata dicapai, menurut laporan.

Akhbar Rusia Kommersant memetik Abu Hamid – seorang anggota delegasi Hamas yang melawat Moscow – berkata bahawa Hamas perlu mengesan di mana faksi Palestin telah menawan tebusan di dalam Jalur Gaza, menurut Reuters.

“Mereka menangkap puluhan orang, kebanyakannya orang awam, dan kami memerlukan masa untuk mengesannya di Jalur Gaza dan kemudian melepaskannya,” kata Hamid dilaporkan, menunjukkan persekitaran tenang diperlukan untuk berbuat demikian.

Greg Norman dari Digital menyumbang kepada laporan ini.