Keluarga tebusan Israel yang dipegang Hamas di dalam Gaza muncul bersama undang-undang kedua-dua pihak di Washington, D.C., untuk meningkatkan kesedaran bagi mereka yang dicintai, dengan salah seorang ahli keluarga menggambarkan bagaimana kanak-kanak itu menyambut ulang tahun kelapannya dalam tawanan pengganas.

Itay Raviv, berbual pada ulang tahun pertama perang Israel-Hamas yang bermula pada 7 Oktober, berkata melepaskan tebusan “harus menjadi keutamaan seluruh dunia” dan “perkara nombor satu yang perlu dibincangkan semua orang.”

“Kami tidak tahu lagi keadaan mereka. Ohad [Munder-Zichri] berulang tahun dua minggu lalu pada 23 Oktober. Dia berusia 9 tahun. Dia seorang budak yang bijak, manis yang suka bermain bola sepak dan tenis dan sangat mesra,” kata Raviv. “Dan dia tidak seharusnya menghabiskan ulang tahun kelapannya dalam tawanan. Dia tidak seharusnya berada dalam tawanan sama sekali.”

Kemudian Boaz Atzali berbual tentang sepupunya yang berusia 49 tahun, Aviv, dan isterinya Liat, yang beliau katakan mengambil anjing kaki tiga khas yang dibunuh oleh militan Hamas semasa serangan 7 Oktober di selatan Israel.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Beliau memberitahu wartawan di Washington bahawa pembunuhan haiwan itu menunjukkan “jenis kekejaman” yang boleh dilakukan Hamas.

Atzali berkata apa yang “mecah hatinya” ialah pasangan itu mempunyai tiga orang kanak-kanak, yang kini “kehilangan kedua-dua ibu bapa pada hari yang sama.”

“Mereka tidak tahu jika mereka akan pernah melihat mereka lagi. Mereka tidak tahu jika mereka akan dapat memeluk mereka lagi,” tambahnya.

Dalam acara awal dengan undang-undang Republikan House, Doris Liber – ibu Guy Iluz, seorang berusia 26 tahun yang dipegang sebagai tebusan – berkata kata-kata terakhir yang didengarnya di telefon dari anaknya yang menghadiri festival muzik di selatan Israel yang diserang oleh Hamas adalah “kami tidak akan terselamatkan, tiada siapa yang terselamatkan, semua orang terbunuh.”

“Dan saya cuba beritahunya, ‘Guy, saya cintakan kamu,'” beliau teruskan. “Jangan risau. Tiada apa-apa yang akan berlaku… Saya akan hantar seseorang sekarang untuk mendapatkan kamu. Dan itulah yang saya lakukan. Saya tutup telefon dan saya menyesali kerana saya tidak mendengar daripada dia sejak itu.”

KELUARGA TEBUSAN HAMAS MENYERU TINDAKAN AMERIKA SYARIKAT

“Saya di sini kerana ia telah 30 hari. Setiap hari adalah seperti kekekalan bagi saya. Dan saya tidak boleh menunggu lebih lama kerana saya tahu bahawa dia telah ditembak,” tambah Liber. “Kami tidak mempunyai senarai tebusan. Kami tidak tahu keadaan mereka. Saya tidak mempunyai apa-apa, jadi saya memerlukan bantuan anda.”

Yonatan Lulu-Shamriz, yang adik lelakinya Alon dipegang sebagai tebusan, berkata pada 7 Oktober bahawa adik lelakinya yang lebih muda menulis mesej kepadanya mengatakan pengganas memasuki rumahnya di selatan Israel.

“Saya menulis kepadanya bahawa saya cintakan dia dan dia kuat. Dia hantar emoji hati. Dan itulah kali terakhir kami bercakap,” katanya.

“Kami memerlukan bantuan sekarang. Kami tidak tahu keadaan mereka. Ini adalah panggilan untuk tindakan. Dan ini adalah panggilan bangun bukan sahaja untuk Israel, bukan sahaja untuk masyarakat Yahudi,” tambah Yonatan Lulu-Shamriz.

“Ini adalah panggilan bangun bagi semua anda di sini, seluruh Amerika, seluruh Eropah. Anda adalah seterusnya. Anda adalah seterusnya. Dan kita harus melakukan segala-galanya yang kita boleh untuk menghentikan kekejaman ini.”