Keluarga diraja Jepun

(SeaPRwire) –   TOKYO — Keluarga diraja Jepun telah membuat penampilan sulung di Instagram dengan banyak hantaran pada hari Isnin, berharap dapat membuang imej bersendirian mereka dan menjangkau golongan muda di media sosial.

Agensi Rumah Tangga Imperial, sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab terhadap urusan keluarga, telah menyiarkan 60 gambar dan lima video yang menunjukkan kemunculan Maharaja Naruhito dan Maharani Masako di khalayak ramai selama tiga bulan yang lalu.

Agensi tersebut menyatakan mereka ingin orang ramai mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai tugas rasmi keluarga dan Instagram dipilih kerana popularitinya di kalangan golongan muda.

Pada petang hari Isnin, akaun yang bertauliah mereka Kunaicho_jp mempunyai lebih daripada 270,000 pengikut.

Gambar pertama yang disiarkan adalah pasangan diraja yang duduk di sofa bersama anak perempuan mereka yang berusia 22 tahun Puteri Aiko, kesemuanya tersenyum ketika mereka membuat tanda . Siaran lain juga termasuk mesyuarat pasangan Imperial dengan orang kenamaan asing, termasuk Putera Mahkota Haji Al-Muhtadee Billah dan isterinya.

Video Naruhito menjawab ucapan selamat semasa sambutan hari jadinya pada 23 Februari mendapat lebih 21,000 tontonan dalam masa kurang dari sehari.

Setakat ini, imej terhad kepada tugas rasmi keluarga dan tidak termasuk masa persendirian atau jujur. Agensi tersebut menyatakan sedang mempertimbangkan untuk menambahkan aktiviti ahli diraja yang lain.

“Bagus kita dapat melihat sedikit aktiviti mereka kerana kita tidak tahu apa yang mereka lakukan,” kata Koki Yoneura, seorang pelajar berusia 21 tahun. “Adalah baik mereka kelihatan lebih dekat dengan kita.”

Yukino Yoshiura, juga seorang pelajar, berkata dia teruja untuk melihat lebih banyak catatan mengenai Puteri Aiko. “Aiko-sama hampir sebaya dengan kita dan baru saja menamatkan pengajian dari universiti, jadi saya sangat gembira dapat melihat gambarnya,” katanya, menggunakan penghormatan yang sopan untuk merujuk kepada puteri.

Walau bagaimanapun, kedua-dua pelajar tersebut menyatakan mereka tidak bercadang untuk mengikuti akaun Instagram keluarga diraja.

Penampilan pertama media sosial keluarga diraja Jepun datang 15 tahun setelah keluarga diraja Britain bergabung dengan X, sebelumnya Twitter, pada tahun 2009.

“Saya sebenarnya menyangka mereka sudah memilikinya. Jadi saya terkejut baru sekarang mereka membuatnya,” kata Daniela Kuthy, seorang pelajar Amerika. Dia berkata kandungan itu kelihatan “sangat bersih untuk hubungan awam”, tetapi itu bukan perkara negatif.

Ayah Naruhito, Maharaja Emeritus Akihito—yang turun takhta pada tahun 2019—dan isterinya terkenal semasa pemerintahan mereka. Namun, peminat keluarga diraja kebanyakannya adalah generasi yang lebih tua.

Pegawai istana telah mempertimbangkan untuk menggunakan media sosial untuk membuat lebih ramai orang tertarik dengan keluarga dan aktiviti mereka. Tahun lalu, agensi telah menubuhkan pasukan pakar untuk mengkaji kesan penggunaan media sosial terhadap keluarga diraja.

Agensi menjadi berhati-hati setelah menghadapi reaksi buruk di media sosial dan di tabloid berikutan kebimbangan mengenai keadaan kewangan ibu mertuanya, yang menyebabkan perkahwinannya ditangguhkan. Dia juga menolak menerima hantaran kerana masyarakat tidak merayakan sepenuhnya kesatuannya.

Bekas puteri itu mengatakan, pada waktu itu, dia mengalami trauma psikologi kerana media mengutuk, termasuk yang dalam talian.

Pakar mengatakan media sosial dapat membantu mendekatkan keluarga diraja dengan masyarakat dan memberikan agensi kemampuan untuk mengawal naratif dan menanggapi berita palsu, tetapi masalah mengenai bagaimana monarki tertua di dunia dapat bersahabat tanpa kehilangan kemuliaan atau menghindari ledakan masih ada.

Akaun itu tidak mengikuti sesiapa pun atau berinteraksi dengan orang ramai. Pengguna tidak dapat memberi komen pada catatan dan hanya boleh menekan butang “suka”.

Mereka yang ingin mengirim pesan kepada keluarga diraja harus menggunakan laman web rasmi.

—Wartawan AP Ayaka McGill menyumbang laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.