New York City Police officers stand guard following a shooting at the Mount Eden subway station, Monday, Feb. 12, 2024, in the Bronx borough of New York.

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Seorang telah terbunuh dan lima orang lagi cedera berikutan pertengkaran antara dua kumpulan remaja di stesen kereta api bandar New York City pada Isnin pada awal waktu pecut petang, pihak berkuasa berkata.

Tembakan meletus di platform kereta api yang ditinggikan di Bronx pada kira-kira 4:30 petang, ketika stesen di seluruh bandar itu penuh dengan kanak-kanak pulang sekolah dan banyak pekerja memulakan perjalanan pulang mereka.

Seorang lelaki berusia 34 tahun terbunuh, polis berkata. Mangsa yang tercedera termasuk seorang gadis berusia 14 tahun dan seorang budak lelaki berusia 15 tahun, dan tiga orang dewasa, berusia 28, 29 dan 71 tahun. Beberapa mangsa dipercayai terlibat dalam pertengkaran itu dan yang lain menunggu kereta api, pihak berkuasa berkata, menggambarkan empat kecederaan itu serius.

“Kami tidak percaya ini adalah tembakan rawak. Kami tidak percaya bahawa ini adalah individu yang menembak secara membabi buta ke dalam kereta api atau stesen kereta api,” ketua transit NYPD, Michael Kemper, berkata dalam sidang akhbar. “Insiden hari ini berlaku akibat dua kumpulan yang memulakan pergaduhan ketika berada di dalam kereta api.”

Tembakan meletus apabila kereta api memasuki stesen, Kemper berkata, mengenai orang di platform.

“Pintu terbuka dan sekurang-kurangnya salah seorang individu dalam kumpulan itu, atau dalam dua kumpulan, mengeluarkan senjata api dan menembak,” kata Kemper. “Orang mula berlari keluar dari kereta api ke platform dan lebih banyak tembakan dilepaskan di platform.”

Pemburuan sedang diadakan untuk sekurang-kurangnya satu penembak, yang melarikan diri dari tempat kejadian.

“Kereta api sedang datang dan ada dua kanak-kanak berteriak,” saksi Efrain Feliciano, 61, memberitahu Daily News. “Ada sekurang-kurangnya enam tembakan.”

“Saya nampak percikan apabila peluru mengenai dinding,” kata Feliciano. “Seorang wanita sedang memegang seorang kanak-kanak menjerit.”

Video dari helikopter berita televisyen menunjukkan kereta api berhenti di stesen itu dan kon pengesanan jingga di platform, yang terletak tiga hentian utara Yankee Stadium. Kereta api masih berjalan melalui stesen di landasan ekspres, tetapi tidak berhenti kerana polis menyiasat.

Ketakutan keganasan dalam sistem kereta api meningkat selepas siri insiden dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi secara keseluruhan, jenayah di Bandar Raya New York telah merosot sejak puncak ketika wabak COVID-19.

Bilangan orang yang ditembak di seluruh bandar merosot 39% tahun lalu berbanding 2022. Pembunuhan dalam sistem kereta api juga merosot tahun lalu, dari 10 ke 5.

“Bukan sahaja orang mesti benar-benar selamat, tetapi apa yang telah kita lakukan dalam mengurangkan jenayah, mereka mesti berasa selamat,” kata Datuk Bandar Eric Adams di 1010 Wins radio, “dan sesuatu seperti ini boleh menghantar kejutan ke seluruh sistem kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.