(SeaPRwire) –   Kehamilan adalah keajaiban biologi, tetapi penyelidikan baru menunjukkan bahawa pencapaian itu mungkin datang dengan harga. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Proceedings of the National Academy of Sciences, para saintis mendapati wanita yang pernah mengandung menunjukkan lebih tanda penuaan biologi berbanding wanita yang tidak pernah mengandung sebelum ini. Semakin banyak kali seorang wanita mengandung, semakin cepat kadar penuaan biologinya.

“Kami sedang mempelajari bahawa kehamilan mempunyai kesan jangka panjang terhadap badan,” kata Calen Ryan, pakar penyelidikan kanan di Pusat Penuaan Columbia University di Sekolah Kesihatan Awam Mailman. “Ia bukan semuanya buruk, tetapi nampaknya meningkatkan risiko beberapa penyakit dan kematian disebabkan semua punca.”

Kajian

Ryan dan pasukannya menganalisis data daripada lebih 1,700 orang di Filipina yang menyertai Kajian Kesihatan dan Pemakanan Lama Cebu. Para peserta, yang semuanya berusia 20 hingga 22 tahun pada tahun 2005 ketika kajian bermula, memberikan sampel darah dan menjawab soalan mengenai sejarah kerproduktifan dan seksual mereka, termasuk berapa kali mereka mengandung dan sama ada kehamilan itu menghasilkan kelahiran hidup. Kumpulan wanita kecil memberikan sampel darah tambahan dari 2009 hingga 2014 untuk membenarkan para penyelidik membandingkan perubahan dalam masa.

Semua sampel darah dianalisis untuk beberapa faktor biologi yang berkaitan dengan penuaan, termasuk perubahan dalam DNA yang dikenali sebagai pengubahsuaian epigenetik. Semakin tua sel, ia akan mengumpulkan cetak jari molekul gen yang telah dihidupkan atau dimatikan, dan perubahan ini boleh berfungsi sebagai proksi bagaimana sel itu secara biologi tua. Jam “epigenetik” ini juga boleh menangkap kesan perkara seperti tekanan dan pengalaman fisiologi dan psikologi lain yang memberi kesan kepada sel, dan oleh itu menjadikan sel “lebih tua” atau “lebih muda” daripada umur kronologi mereka.

Apa yang mereka dapati

Ryan dan pasukannya menggunakan enam jam epigenetik sedemikian, yang menilai 19 petunjuk yang berbeza termasuk perubahan kepada panjang kromosom (yang menyusut semakin banyak sel berkongsi), untuk menilai umur para peserta. Mereka mendapati bahawa secara keseluruhan, wanita yang pernah mengandung sekurang-kurangnya sekali lebih tua secara biologi berbanding wanita yang sama umurnya tetapi tidak pernah mengandung. Kehamilan menyebabkan penuaan lebih cepat antara empat bulan hingga lebih satu tahun, pada kadar kira-kira 3% lebih setahun berbanding wanita yang tidak pernah mengandung.

Kemudian, para penyelidik melihat bagaimana mengandung lebih daripada sekali mungkin memberi kesan kepada ukuran penuaan. Wanita dengan lebih kehamilan menua sehingga lima bulan lebih cepat berbanding wanita dengan kurang kehamilan, atau percepatan kadar penuaan hampir 2% setahun bagi setiap kehamilan.

Ukuran itu melihat wanita secara keseluruhan, jadi perubahan mungkin disebabkan perubahan lebih dramatik pada beberapa wanita berbanding yang lain. Untuk melihat kesan kehamilan lebih dekat, Ryan kemudian memfokuskan kepada kumpulan wanita kecil dan membandingkan keputusan jam epigenetik setiap wanita pada permulaan kajian hingga sembilan tahun kemudian. Keputusan ini lebih bercampur-campur, dan wanita yang mengandung lebih kali menunjukkan lebih perubahan pada hanya dua jam epigenetik, berbanding wanita dengan kurang kehamilan.

Akhirnya, sebagai jenis kawalan untuk memastikan mereka mengambil kira faktor lain yang boleh memberi kesan penuaan – seperti pendedahan kepada pencemaran udara, merokok, dan status sosioekonomi – kumpulan menggunakan enam jam epigenetik yang sama pada lelaki dalam kajian. Mereka mendapati bahawa bilangan anak lelaki bapa tidak berkaitan dengan kadar penuaan biologi mereka.

“Ia kelihatan terdapat sesuatu tentang kehamilan bagi wanita muda di Filipina yang memberi kesan penuaan biologi,” kata Ryan.

Bagaimana kehamilan boleh menua badan

Masih banyak lagi untuk dipelajari mengenai hubungan antara kehamilan dan penuaan. Satu penjelasan untuk sambungan itu boleh melibatkan idea bahawa kehamilan mengambil beban fizikal besar terhadap badan, dari segi tenaga dan sumber. “Idea itu ialah bahawa badan melaksanakan beberapa fungsi, tetapi sentiasa dibatasi tentang mengoptimumkan mana-mana satu fungsi itu, dan ia mencipta pertukaran,” kata Ryan. “Jadi tenaga pergi ke arah fungsi pembiakan mungkin menarik jauh daripada penyelenggaraan badan.”

Ia juga tidak jelas seberapa banyak pertukaran ini dinamik, atau bahkan boleh dibalikkan. Dalam kajian terbaru yang lain, para penyelidik yang diketuai oleh Kieran O’Donnell di Sekolah Perubatan Yale melaporkan dalam Cell Metabolism bahawa walaupun mereka mendapati peningkatan yang sama dalam faktor penuaan semasa kehamilan, mereka juga melihat tanda-tanda memberangsangkan bahawa perubahan itu dibalikkan selepas kehamilan, terutamanya apabila ibu menyusukan. Dalam kajian itu, O’Donnell mendapati bahawa kehamilan meningkatkan umur biologi antara satu hingga dua tahun, tetapi kadar penuaan telah berkurangan 16% tiga bulan selepas bersalin. “Pembalikan selepas bersalin dari segi saiz kesan jauh lebih besar berbanding peningkatan umur biologi semasa kehamilan,” katanya. “Ini menimbulkan idea yang menarik bahawa kehamilan mungkin berkaitan dengan pembaruan. Tetapi kita sebenarnya tidak boleh menjawab soalan itu dengan pasti dengan data yang ada sekarang.”

Ryan antara mereka yang ingin melihat data tambahan mengenai soalan pembalikan, yang mempunyai implikasi untuk jutaan wanita yang mengandung setiap tahun. Dia menekankan bahawa keputusannya tidak semestinya menyimpulkan bahawa kehamilan menyebabkan wanita menua lebih cepat. “Kami mempunyai bukti bahawa kehamilan boleh mempercepatkan penuaan biologi,” katanya. “Dan kami mempunyai bukti bahawa terdapat pemulihan selepas kehamilan. Apa yang kita tidak tahu dengan tepat ialah berapa banyak pemulihan itu mengimbangi kehamilan, dan berapa banyak ia berbeza dari seorang ke seorang, atau dari negara ke negara.”

Ryan, contohnya, tidak menyertakan menyusukan dalam analisisnya tetapi merancang untuk melakukannya dalam kajian selanjutnya. Dia juga berharap untuk mengkaji kesan jangka panjang kehamilan dalam masa; memandangkan kajiannya hanya merangkumi wanita muda, ia tidak jelas bagaimana kehamilan memberi kesan penyakit dan kematian kemudian dalam kehidupan. Dia menyatakan para penyelidik baru sahaja mula memanfaatkan kuasa kajian epigenetik, dan bahawa pemahaman mendalam tentang bagaimana badan menua – dan faktor apa yang memberi kesan proses itu – sedang dalam perjalanan. “Sekarang pintu air terbuka untuk epigenetik,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.