Funeral-of-IRGC-members-killed-in-Syria

(SeaPRwire) –   Kedutaan Besar Amerika Syarikat di Israel telah mengeluarkan amaran keselamatan baharu yang mengehadkan pekerja kerajaan dan ahli keluarga mereka daripada melakukan perjalanan peribadi di luar tiga bandar berikutan ketegangan yang meningkat di rantau ini.

Amaran itu mengehadkan perjalanan peribadi di luar kawasan Tel Aviv, Jerusalem dan Be’er Sheva sehingga notis lanjut “dengan kehati-hatian berlebihan”.

Kedutaan itu berkata ia juga mungkin akan mengehadkan perjalanan ke kawasan tertentu di Israel, termasuk Bandar Lama Jerusalem dan Tebing Barat, “berikutan insiden keselamatan dan tanpa notis terlebih dahulu”.

“Kedutaan Besar Amerika Syarikat di Jerusalem mengingatkan warganegara Amerika Syarikat tentang keperluan berterusan untuk berjaga-jaga dan meningkatkan kesedaran keselamatan peribadi kerana insiden keselamatan sering berlaku tanpa amaran,” . “Persekitaran keselamatan kekal kompleks dan boleh berubah dengan cepat bergantung kepada situasi politik dan peristiwa terkini.”

Amaran keselamatan itu datang selepas menyerang bangunan kedutaan Iran di Damsyik, Syria pada 1 April, membunuh sekurang-kurangnya tujuh pegawai Iran dan meningkatkan ketakutan berlakunya perang serantau. Kerajaan Israel tidak secara terbuka mengakui serangan itu.

Iran telah bersumpah membalas dendam terhadap Israel dan mempertanggungjawabkan negara sekutu Amerika Syarikat. (Tentera Amerika Syarikat Israel tidak memberitahu mereka tentang serangan itu dan Amerika Syarikat tidak terlibat.)

Pemimpin agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei, telah berkata bahawa “Israel mesti dihukum dan ia akan dihukum,” Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian sebelum ini berkata bahawa “Amerika Syarikat harus dipertanggungjawabkan.”

Sebagai balasan, pemimpin Israel telah menjanjikan tindak balas: “Jika Iran menyerang dari wilayahnya sendiri, Israel akan bertindak balas dan menyerang Iran,” kata Menteri Luar Israel Israel Katz dalam

Situasi tegang itu telah meninggalkan pegawai Amerika Syarikat di tengah ketakutan bahawa sasaran Amerika Syarikat sebagai tindak balas. Jeneral Amerika Syarikat Erik Kurilla, ketua Pemerintah Pusat Amerika Syarikat, pada Khamis untuk menangani ancaman itu. Presiden Joe Biden bahawa sokongan terhadap Israel menentang ancaman “serangan besar” dari Iran adalah “besi”.

Apabila ditanya Khamis sama ada amaran perjalanan Israel baharu itu berkaitan dengan ancaman dari Iran, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller berkata: “Kami telah melihat Iran membuat ancaman awam terhadap Israel dalam beberapa hari yang lalu.”

“Israel berada di dalam kawasan yang sangat sukar, dan kami telah memantau situasi keselamatan. Anda melihat kami menyesuaikan sedikit amaran perjalanan kami pada permulaan konflik ini, dan kami menjalankan penilaian berterusan pada setiap masa tentang situasi di atas tanah,” beliau menambah.

Miller berkata beliau tidak akan bercakap mengenai penilaian khusus yang mendorong mengehadkan perjalanan peribadi, tetapi berkata keputusan itu dibuat hasil pemantauan terhadap persekitaran ancaman di Timur Tengah, dan dibuat umum untuk memastikan warganegara Amerika Syarikat yang tinggal atau melakukan perjalanan di Israel juga sedari.

Miller berkata Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berbual dengan rakan sejawatannya di Turki, China dan Arab Saudi dalam tempoh 24 jam lepas “untuk menjelaskan bahawa peningkatan ketegangan tidak bermanfaat bagi sesiapa, dan negara-negara itu harus mendesak Iran supaya tidak meningkatkan ketegangan.” (Amerika Syarikat dan Iran sejak 1980.)

Amir-Abdollahian berkata dalam bahawa “Iran tidak mencari peningkatan permusuhan,” tetapi beliau telah memberitahu menteri luar negara Jerman, United Kingdom dan Australia dalam panggilan berasingan untuk mengutuk serangan Israel terhadap bangunan kedutaan di Damsyik. Amir-Abdollahian berkata bahawa kembali kepada “keselamatan mampan” berkaitan dengan “mengawal” Israel dan mengakhiri perangnya di Gaza.

Serangan di Syria pada bulan ini merupakan insiden tegang terkini antara pemain-pemain utama rantau ini dan sekutu mereka berikutan pada Oktober dan peperangan yang menghancurkan Gaza yang menyusul. Ini termasuk sepanjang sempadan Israel-Lebanon antara tentera Israel dan militan, serangan Laut Merah pemberontak yang dari Amerika Syarikat dan United Kingdom, dan yang membunuh tiga askar Amerika Syarikat di Jordan, memicu tindak balas terhadap militia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.