(SeaPRwire) –   Musim bunga masih musim yang kita kenal dari lirik dan puisi—ketika timbunan salji mencair, bunga mekar, haiwan-haiwan tersembunyi mula bergerak, dan burung-burung terbang ke utara di atas kepala. Tetapi ia juga pintu masuk ke musim panas.

Dan musim panas tidak lagi menepati metafora lama. Kini, ia lebih seperti kemarahan berbanding lagu.

Musim panas saya ingat dari zaman kanak-kanak saya pada tahun 1970-an adalah musim bermain, hari-hari yang ceria di luar yang menyambut. Kami berlari melalui penyembur dan makan ais krim; lebah berdengung, pokok berbuah, angin sejuk mengangkat panas, dan petang yang panjang menyelesaikan senja yang lembut. Sekolah ditutup—kurang kerana irama masa lalu pertanian kita berbanding wang kelas menengah yang melarikan diri dari bandar sebelum kehadiran penyaman hawa. Dan kolam renang dibuka. Pada musim panas, hidup adalah senang dan kehidupan adalah melimpah: yang paling dekat kami datang, dalam perjalanan bumi mengelilingi matahari, ke syurga.

Kami tidak memikirkan kebakaran hutan ketika bermain, dan tidak juga kebanyakan ibu bapa kami. Tentu sahaja ia berlaku—sentiasa berlaku dan kadang-kadang perlu berlaku, di padang rumput dan hutan liar—tetapi jarang ia menjadi jentera yang memusnahkan bandar atau membakar hampir di Australia. Kami tidak memikirkan siklon besar, berputar di Teluk Mexico atau Caribbean dalam spirals piksel yang menakutkan satu demi satu. “Gelombang haba” adalah ungkapan yang dilemparkan ringan, mungkin dengan mengipas marah dahi ibu yang berkalung. Tetapi jarang gelombang haba menyebabkan ribuan di mati atau memaksa air di pantai mencapai 100 darjah Fahrenheit, memaksa ahli biologi menyelamatkan karang terancam dari laut dan membawanya ke makmal dengan tergesa-gesa.

Kini, ketika musim bunga bergerak ke musim panas, bagi kebanyakan kami musim tanpa beban ini menjadi masa ketakutan.

Pada September 2017, ladang pecan keluarga saya di Georgia terkena Taufan Irma. Kemudian, pada awal Oktober 2018, ia terkena Taufan Michael. Ladang itu bukan harta tanah pantai: ia terletak lebih 100 batu dari Teluk. Lebih 10,000 pokok mati akibat dua ribut itu. Tujuh tahun kemudian, pak cik saya masih menyelia penanaman semula dan pembaikan, dan ladang itu tidak lagi menyara keluarga seperti dahulu. Kini, ketika musim panas berlanjut dan skrin mula menunjukkan spirals putih yang berputar, kami takut kemungkinan ribut lain melanda dan memusnahkan kebun arang lagi.

Ladang kami hanyalah contoh tunggal ketidakstabilan dan penyebaran risiko cuaca ekstrem. Orang yang tinggal di sepanjang pantai AS berada dalam bahaya paling segera untuk , manakala mereka yang tinggal di kawasan berisiko kebakaran hutan berada dalam . Bersama-sama kumpulan itu meliputi kira-kira separuh penduduk negara, dan peratusan itu bertambah. Seluruh separuh selatan negara adalah pusat risiko; dalam suku abad akan datang, ia di mana bilangan terbesar orang akan terjejas oleh kebakaran hutan—yang, seperti ribut, jauh dipertingkatkan oleh kemarau dan haba. Pembangunan merebak, pencegahan kebakaran hutan yang tidak bijak, dan penebangan pokok tua adalah peningkat ancaman.

Florida, sudah terkena hantaman pendaratan siklon super, juga perlu menghadapi kebakaran semula jadi musimannya di hutan konifer. Negeri Sinar Matahari ini sangat terdedah kepada kedua-dua ancaman ribut dan kebakaran, tetapi populasi—kini berjumlah hampir 23 juta—terus berkembang dan merupakan pertambahan terbesar mana-mana negeri pada 2023. Sebenarnya, di seluruh negara, orang berpindah dalam bilangan terbesar ke tempat di mana bahaya kebakaran hutan paling tinggi: di negeri selatan, Arizona, Utah, Texas, Carolina dan Georgia. Di Barat, Idaho, Montana dan Dakota Selatan.

Sesetengah Amerika berpindah di bawah tekanan pekerjaan atau untuk perumahan mampu milik, tetapi banyak yang berbuat demikian kerana keutamaan (atau cukai pendapatan negeri rendah: Florida tiada). Sesetengah daripada kami takut spekter cuaca ekstrem manakala yang lain kelihatan tidak sedar akan risiko, mungkin menolaknya sebagai berita palsu atau khayalan jauh, Many of us cling to an idea of Florida, for instance, as a palm-decked oasis of retirement bliss, and so, if we have the means to do so, we darn well move there. The science and media outlets that try to warn us of the dangers are tricksters, after all, and isn’t fear the coward’s way?

Tetapi ketakutan bukan kepengecutan. Ketakutan adalah tindak balas yang betul kepada bahaya—persembahan emosi naluri kelangsungan hidup kita. Ia bukanlah paranoia jika mereka benar-benar mahu mendapatkan anda, dan gergasi perubahan iklim sedang bergerak maju. Ketakutan perlu diterima, dan soalan bukan sama ada kita perlu takut tetapi apa. Dan bagaimana.

Pemimpin tentera melihat maklumat tepat tentang pasukan lawan sebagai keperluan penting untuk penglibatan berjaya—dan ketika kita berjuang menentang kerusakan perubahan iklim, maklumat adalah barisan pertahanan pertama. Pengetahuan adalah penting untuk strategi dan taktik dalam perang itu. Dan perang lain yang menyusahkan kita sekarang—perang budaya—adalah satu usaha pecah dan perintah: ia bukan kebetulan bahawa pihak yang sama menggalakkan ketidakpercayaan sains dan memanfaatkan ketidakpuasan hati kelas dan kaum ke dalam kuasa politik adalah berkepentingan dalam ekonomi minyak, dari pelaku luar seperti Vladimir Putin kepada insiders seperti Koch Industries.

Juga kita tidak sepatutnya takut kerajaan, selagi kerajaan itu rasional. Kecemasan perubahan iklim jauh merentasi dan sistemik—krisis keselamatan negara jika ada. Sama ada kita suka atau tidak, hanya kerajaan dilengkapi untuk mengerahkan semua tenaga tersedia untuk menghadkan kerosakan. Kita perlu mempercayakan tugas itu kepadanya seperti kita mempercayakan bentuk keselamatan negara yang lain. Kerajaan yang perlu kita takuti adalah yang tidak rasional yang enggan menggunakan maklumat terbaik yang tersedia dalam pertahanan domain dan rakyatnya. Katakan, untuk melawan wabak global yang meninggalkan lebih satu juta daripada kita mati.

Mereka yang komuniti mereka sudah menderita di tangan musim panas baru sudah tahu apa yang perlu ditakuti. Mereka yang mengikuti fakta tahu takut: tentera, institut pemikiran, institusi pembelajaran. Mereka yang perniagaan atau rumah mereka sudah musnah tahu takut. Dan syarikat insurans yang, kerana kerugian kewangan mereka semakin besar, semakin enggan menampung rumah berisiko tinggi dalam ribut dan zon kebakaran hutan adalah aktuari ketakutan.

Apa yang tinggal adalah menukarkan ketakutan ke tindakan: melihat perang budaya yang begitu dibesar-besarkan sebagai manipulasi sintetik yang ia adalah dan melengkung politik kita ke arah persatuan; mengingat bahawa kita hanya sekuat komuniti yang kekohesian menjaga keselamatan kita, ladang yang membawa makanan kita, dan alam semula jadi yang menyediakan sokongan hidup kita.

Apabila kita melindungi jiran kita, tanaman kita, hutan yang bernafas untuk kita, dan sungai yang memberi kita air bersih, kita bertindak untuk membenarkan anak-anak kita juga mempunyai musim panas tanpa beban itu—untuk meninggalkan mereka dengan musim sejuk angin dan kehidupan melimpah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.