Migran, kebanyakannya dari Haiti, menerobos masuk ke pejabat suaka selatan Mexico pada hari Isnin, menuntut dokumen.

Ribuan migran menumbangkan pagar besi dan menerobos masuk ke pejabat di bandar Tapachula, menolak pegawai Pengawal Kebangsaan dan polis yang ditempatkan di pejabat itu. Sebahagian daripada migran telah dipijak oleh rakan senegara mereka dalam kesesakan itu.

Pihak berkuasa kemudiannya berjaya meyakinkan ramai untuk beredar, dan tiada kecederaan dilaporkan.

Ketegangan timbul ekoran tuntutan suaka di Mexico melonjak ke paras 100,000 setakat ini tahun ini.

Kumpulan migran yang kecewa, termasuk ramai dari Cuba dan Honduras, berkata mereka terpaksa menunggu berminggu-minggu dalam beberapa kes untuk temu janji di pejabat di Tapachula, berhampiran sempadan dengan Guatemala.

Di pejabat, yang dijalankan oleh Suruhanjaya Bantuan Pelarian Mexico, migran boleh mengemukakan tuntutan suaka di Mexico. Kebanyakan, bagaimanapun, bercadang menggunakan kertas itu untuk bergerak dengan lebih selamat dan mudah ke sempadan AS.

“Ia sangat rumit, terlalu ramai orang di sini, orang Haiti menjadi putus asa, mereka menumbangkan pagar halangan dan itu hanya memperlahankan proses,” kata migran Cuba Miguel Argoten.

Argoten berkata dia telah menunggu seminggu di Tapachula untuk memulakan proses permohonan suaka. Pejabat itu baru-baru ini menerima kira-kira 2,000 permintaan temu janji sehari.

Mexico sedang menuju ke arah menerima permohonan suaka paling banyak setakat ini tahun ini ekoran aliran migran yang mengancam untuk membanjiri kerajaan beberapa negara Latin Amerika di sepanjang laluan migrasi.

Danrés Ramírez Silva, pengarah agensi pelarian Mexico, minggu lalu berkata bilangan permohonan suaka yang diterima agensinya tahun ini berkemungkinan mencapai 150,000, jauh melebihi rekod 129,000 pada tahun 2021.

“Secara berkesan kami mempunyai kadar yang jauh lebih tinggi daripada rekod kami pada tahun 2021,” kata Ramírez Silva. Jika kadar itu diteruskan, beliau meramalkan mereka boleh mencapai 150,000 menjelang akhir tahun. Sehingga Ogos mereka sudah mencapai 100,000 – 25% lebih tinggi berbanding tempoh yang sama pada 2021 – lebih separuh di sempadan bersama Guatemala.

Beberapa migran menjadi ganas semasa menunggu minggu lalu dan menerobos masuk ke pejabat agensi itu, yang membawa kepada pengerahan pegawai Pengawal Kebangsaan, yang tidak banyak berjaya mengekalkan ketenteraman.

Ramírez Silva berkata warga Cuba, Haiti dan Honduras membentuk kira-kira 80% daripada permohonan suaka di pejabat Tapachula. Beliau berkata agensinya telah meminta kerajaan persekutuan untuk lebih banyak sumber untuk memperluaskan kapasiti.