(SeaPRwire) –   GORMAN, Calif. — Pihak berkuasa telah mengevakuasi sekurang-kurangnya 1,200 orang pada hari Sabtu ketika kebakaran hutan di Daerah Los Angeles merebak ke ribuan ekar berhampiran lebuh raya utama dan mengancam struktur berdekatan, kata pegawai.

Kebakaran, yang diberi nama Post Fire, membakar lebih daripada 3,600 ekar (5.6 batu persegi atau 14.5 kilometer persegi) berhampiran Lebuhraya Antara Negeri 5 di Gorman, kira-kira 62 batu (100 kilometer) di barat laut Los Angeles, menurut Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California.

California State Park Services telah mengevakuasi 1,200 orang dari kawasan rekreasi Hungry Valley di Gorman.

Kedua-dua Hungry Valley dan takungan Pyramid Lake telah ditutup akibat ancaman kebakaran, kata Jabatan Bomba Daerah Los Angeles dalam kemas kini pada pukul 8 malam.

Api itu tercetus sekitar pukul 1:45 petang, kata pihak berkuasa.

Api itu bergerak ke arah tenggara menuju Pyramid Lake dan kru sedang membina garisan api perimeter sementara pesawat udara berusaha melawan penglihatan terhad untuk menghentikan kemajuan api itu, kata jabatan bomba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.