(SeaPRwire) –   OROVILLE, Calif. — Pemadam kebakaran berbaris di jalan raya untuk menghalang api daripada sampai ke rumah manakala helikopter menjatuhkan air ke atas kebakaran hutan yang semakin marak pada hari Rabu di California Utara yang memaksa sekurang-kurangnya 13,000 orang berpindah, dengan cuaca panas yang melampau dijangka berterusan pada hari berikutnya.

Kebakaran Thompson bermula sebelum tengah hari Selasa kira-kira 70 batu (110 kilometer) di utara Sacramento, di dan sekitar bandar Oroville, di Butte County. Ia menghasilkan lautan asap yang besar dan membesar kepada hampir 4.7 batu persegi (12.1 kilometer persegi) menjelang pagi Rabu. Ia tidak dapat dibendung.

Bandar raya itu yang mempunyai penduduk kira-kira 20,000 orang telah mengisytiharkan darurat pada malam Selasa. Beberapa buah rumah telah musnah, menurut laporan KCRA-TV pada hari Rabu. Tiada laporan mengenai kecederaan. Dua pusat pemindahan telah dibuka di Butte County.

Suhu tinggi melebihi 100 darjah (37.8 Celsius) diramalkan pada hari Rabu, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

Pejabat gabenor mengumumkan lewat Selasa bahawa dana persekutuan telah diluluskan untuk membantu usaha pemadaman kebakaran. Gabenor Gavin Newsom minggu ini mengaktifkan Pusat Operasi Negeri untuk menyelaraskan tindak balas California, menghantar bantuan bersama dan menyokong komuniti ketika mereka bertindak balas terhadap ancaman kebakaran hutan dan haba yang melampau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.